Pogledajte određenu poruku
Staro 09. 10. 2010.   #25
bluesman
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
 
Avatar bluesman
 
Datum učlanjenja: 18.05.2005
Lokacija: Beograd
Poruke: 5.450
Hvala: 288
1.247 "Hvala" u 446 poruka
bluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušatibluesman je osoba koju treba slušati
Pošaljite ICQ poruku za bluesman
Default

Evo pokušaću što kraće i "laičkije" da obrazložim zašto mislim da je bolje životno osiguranje od privatnog penzionong fonda.

Kod penzionog fonda postoji mnogo opcija ali sve se na kraju svodi na nekoliko osnovnih. Kada odeš u penziju isplaćuje se recimo ovako:

a) u jednakim mesečnim ratama naredih X godina. X se definiše u ugovoru a visina isplate zavisi od uplate (to ne moram valjda da objašnjavam). Kada istekne X godina, jednostavno od tog trenutka ne dobijate ništa.

Pro: to što relativno brzo dobiješ dosta para
Contra: ako "slučajno" poživiš duže nego što si planirao (X godina), ostaješ bez uplata

b) u jednakim mesečnim ratama do kraja života.

Pro: Obezbeđen si uplatama do kraja života, nema vremenskog ograničenja
Contra: ta mesečna rata je jako sitna, odnosno morao bi da ulažeš ogromne pare da bi mogao kasnije da živiš od tih rata.

U slučaju smrti pre dočeka penzije, naslednicima se obično isplaćuje samo ono što si do tada ulagao, a često i daleko manje.

- - - - - - - -

Kod životnog osiguranja ti takođe biraš cifru i period. U slučaju doživljenja dobijaš otprilike ono što si uložio za sve te godine + neki mali procenat, u slučaju smrti tvoji naslednici dobijaju duplu (a kod nekih i trostruku) osiguranu sumu.

Recimo ako plaćaš 100 eur mesečno na 20 godina, u slučaju doživljenja dobijaš oko 36.000 eur, a u slučaju smrti 78.000 eur. Zamisli sada situaciju gde imaš porodicu, kredit za stan, auto na leasing ... i desi se nešto, oni ostaju ne samo bez prohoda nego i bez stana i svega što ne mogu više da isplaćuju. Sa cifrom od 78K eur mogu bar da otplate stan i da žive još neko vreme dok se ne snađu.

Pored toga, ti možeš kad god hoćeš da prekineš da plaćaš to osiguranje (tražiš raskid) i u tom slučaju isplaćuje ti se ono što su uložio do tada. Recimo zatrebaju ti pare za nešto, tražiš prekid, sačekaš sledeći termin (zavisi da li plaćaš mesečno, 6-mesečno, godišnje) i pokupiš ono što si dao do tada.

Po meni je životno osiguranje i odličan vid štednje. Zaboraviš na fenski kamate i provizije, imaš sitno dete i hoćeš da ga školuješ preko. Štediš tako što uplatiš životno osiguranje na 15 godina, taman kada to dođe dete je spremno za fakultet, podigneš pare i daš sve za školovanje. A nisi ni osetio recimo 50 eur mesečno koje si izdvajao 15 godina. Pa ima makara za 2 godine studija a za ostatak se nadaš da će da uzme neku stipendiju

Ja plaćam dodatno osiguranje od povreda i invaliditeta, to znači da za neku cifru od recimo 10 eur mesečno budeš osiguran od svih vrsta povreda, bolničko lečenje, invaliditet. Za sve postoje formule, tako da ako slomiš mali prst dobijaš recimo 2% osigurane sume, ali ako polomiš kičmu i ostaneš invalid - dobijaš 100%

Postoje još dodatna osiguranja, ali to su više specijalni slučajevi.
__________________
Goran Pilipović a.k.a. Ugly Fingers Bradley f.k.a. bluesman
I don't always know what I'm talking about but I know I'm right!

Poslednja izmena od bluesman : 09. 10. 2010. u 00:26.
bluesman je offline   Odgovorite uz citat
"Hvala" bluesman za poruku: