Pogledajte određenu poruku
Staro 22. 10. 2010.   #3
vidak
Banned
Expert
 
Datum učlanjenja: 29.09.2007
Poruke: 458
Hvala: 131
71 "Hvala" u 44 poruka
vidak is on a distinguished road
Default

Najbolji promotivni poklon je popust!

ili možda ne... jer... zašto bi nešto poklanjala?
Ono što je za nekog poklon za tebe je trošak koji moraš da uračunaš u prodajnu cenu čime tvoj proizvod postaje skuplji u odnosu na konkurenciju.

Još jedan razlog zašto ne bi trebalo da se poklanja jeste to što vas čeka sjajan period u sledećih godinu - dve.
Manji deo kupaca je već počeo da kupuje zimske gume a svi ostali će morati da se iznenadno otvore i urade to već sledeće jeseni.
Povećan profit zbog ove intervencije države treba ulagati u razvoj novih poslovne aktivnost a ne u marketing, plate ili prezentaciju.

Pre bilo kakve odluke o promotivnim poklonima firma bi trebala da ima definisane ciljne grupe kojima se obraća i politiku cena proizvoda koje nudi.
Jasno analizirane karakteristie ciljnih grupa daju uvid u to da li su kupci skloni lojalnosti (kupovini kod iste firme) ili im je taj aspekt nebitan.
Možda bi korisno bilo da kupcima koji po drugi put kupuju kod vas dajete promotivan poklon jer je to ona grupa kojoj je bitna lojalnost.

Još jedan parametar jeste vaša komparativna prednost u odnosu na konkurenciju. Komparativna prednost je u prevodu, razlog zašto će kupac da kupi baš kod vas a ne kod vašeg konkurenta. To znači da komparativna prednost ne bi smeo da bude poklon jer je to zaista tanko da bi se dugoročno razvio posao a ukoliko takvu prednost nemate onda je to prvo pitanje koje treba sebi da postavite pre bilo kakve dalje akcije.

... ufff... ima toga još... al da ne preterujem...
vidak je offline   Odgovorite uz citat
"Hvala" vidak za poruku: