Pogledajte određenu poruku
Staro 12. 06. 2011.   #27
Markok
expert
Expert
 
Datum učlanjenja: 14.11.2008
Lokacija: Srbija
Poruke: 539
Hvala: 142
129 "Hvala" u 67 poruka
Markok će postati "faca" uskoroMarkok će postati "faca" uskoro
Default

Citat:
Originalno napisao hex Pogledajte poruku
@markok I zlato ima koknukrenciju kao sto bitcoin ima bitzivoine. Platina, srebro itd.
Ako ulogu novca imaju zlato, srebro, platina, bakar - svi ovi metali su u prirodi ograničeni.

Osnovni zakon o novcu je da: količina novca u opticaju pomnožena sa brzinom obrta mora biti jednaka sumi robnih cena.

pošto su suma robnih cena i brzina obrta izračunjive veličine u konkretnom momentu makroekonomisti mogu da odrede koja je to potrebna količina papirnog novca u opticaju a u slučaju plemenito metalnog novca čija je količina u momentu fiksna (ne može se lako doštampavati), može da se odredi vrednost tog novca u odnosu na robu. Naravno to je radila nevidljiva ruka tržišta kroz vekove, nije postojo neki čovek koji bi to izračunavao.

ako se pojavljuje novo sredstvo koje igra ulogu novca, vrednost prethodno postojećeg novca pada. U primeru sa zlatom i uvođenjem platine i srebra, njegova vrednost pada samo ograničeno jer su ograničeni platina i srebro.

kod papirnog novca zasnovanom na dugu, opet je ograničeno postojanjem kreditno sposobnih dužnika

Pojava novih bitzivojina nije ničim ograničena, zato je fundamentalno nemoguć takav sistem. Svaki novi klon - bitizivojin kojeg ljudi prihvate povećava količinu novca u opticaju, te vrednost bitcoina u datom momentu pada - budući da su suma robnih cena (ukupna vrednost svih proizvedenih roba na tržištu) i brzina obrta u tom momentu fiksni.

(ne ulazeći u to da analogno pada i vrednost papirnog novca koje štampa država i kakva će njena reakcija biti ako bitcoin uzme maha)
Markok je offline   Odgovorite uz citat