|
e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno.
Sponzor:
![]() |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#1 |
old school
Professional
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 139
70 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() Potrebno mi je da potpišem ugovor sa klijentom na udaljenoj lokaciji, pa me interesuje da li je po zakonu validno da pošaljem ugovor faxom ili emailom, i da odgovor kad primim nazad (opet emailom ili faxom) znači skeniran papir - odštampam i da to bude zvanično validnan "original" na sudu? Takođe kad stavim pečat on će takođe proći štampanje-skeniranje-vraćanje meni.
Da li zakon dozvoljava da mi original dokumenta bude odštampani elektronski dokument na ovaj način? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Siva eminencija
Grand Master
|
![]() Za pocetak elaboriraj malo na temu "klijent na udaljenoj lokaciji". Takodje, definisi "zvanicno validan original".
Npr, ako obe ugovorne strane imaju identican primerak ugovora napisanog blatom na zidu kuce, to je "zvanicno validan original". (primer je malo banalan, ali bi trebalo da ilustruje pogresan fokus paznje kad su problemi sa ugovorima u pitanju ![]() Nagradno pitanje je: Ko je nadlezan u slucaju spora? Ako stavis Sud u Vanuatuu, mozes da ocekujes ida traze da skaces bandzii pre potpisivanja da bi bilo validno ![]() Poslednja izmena od McKracken : 08. 04. 2008. u 01:11. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
old school
Professional
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 139
70 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() Klijent na udaljenoj lokaciji = klijent iz Srbije, Crne Gore a bogami i iz inostranstva. E sad pošto ja sigurno neću fizički ići da potpisujem svaki ugovor širom zemlje i inostranstva, interesuje me kako (i dali) to može validno da se odradi elektronski. U ugovoru piše da je nadležan sud u Novom Sadu, što znači da ako se to donese na sud u NS-u, mora biti unbreakable. (ok, jasno mi je da ce tesko neko iz inostranstva da se pojavi na sudu ovde, ali ja hocu da odradim legalno kako je red, anyway, barem primenljivo u lokalnom slučaju).
Uglavnom šta vi radite kad treba da potpišete ugovor s nekim iz Niša, Nikšića ili New Yorka. Dajte mi najbolju varijantu za svaku lokaciju. Znači imam klijente na sve strane i hoću ugovor sa njima. (Po Srbiji možda slati povratnom poštom? Takodje i to ispadne treba slati 3x tamo ovamo -> moj potpis, njihov potpis, moj pecat, svakom svoj primerak.) E sad, jesam se dobro fokusirao? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
old school
Expert
Datum učlanjenja: 14.10.2006
Hvala: 39
17 "Hvala" u 14 poruka
![]() |
![]() Sta radimo kada potpisujemo ugovor sa nekim iz Nisa?
Pa nista, posaljemo mu postom ugovor i on ga vrati pecatiranog postom |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
xyz
Grand Master
Datum učlanjenja: 25.10.2006
Hvala: 87
346 "Hvala" u 163 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Odstampas ugovor, potpises/pecatiras i posaljes u Nis i kazes da ti jedan primerak potpisan/pecatiran vrate nazad.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Javna rasprava o Nacrtu Zakona o elektronskim komunikacijama | smarkovic | Komunikacije | 0 | 03. 10. 2009. 13:24 |
Zakljucivanje ugovora, a radnja u mirovanju? | spartanac86 | e-Business | 4 | 02. 08. 2009. 00:28 |
primer ugovora | bukovski | Opušteno | 17 | 13. 03. 2007. 00:33 |
molio bih pomoc oko ugovora... | dee | e-Business | 2 | 13. 03. 2007. 00:01 |