SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
|
Alati teme | Način prikaza |
22. 05. 2009. | #1 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
Lockovanje
Snimao sam situaciju u jednoj bazi sa SHOW FULL PROCESSLIST i nasao na ovakvu situaciju (ovo je output iz moje skripte, ne direktno iz mysql-a):
Kôd:
(STATUS: Sending data) SELECT count(*) as count FROM tbl_Articles as a WHERE ((a.created < '2009-05-22 13:06:00')) AND ((a.status > 0)) (COMMAND: Query, TIME: 0) (STATUS : Locked) UPDATE `tbl_Articles` SET `last_read` ='2009-05-22 13:06:18',`times_read` =50,`today_read` =50 WHERE id = 36317 (COMMAND: Query, TIME: 0) (STATUS: Locked) SELECT a.* FROM tbl_Articles as a WHERE ((a.id IN ('36282'))) ORDER BY a.id DESC (COMMAND: Query, TIME: 0)
22. 05. 2009. | #2 |
I'm a PC too.
Wrote a book
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
|
Aa.... otkud znaš da je lock trećeg izazvao prvi, a ne drugi upit (UPDATE)?
Vidi i ovo: SHOW PROCESSLIST; also helps a lot. ... MyISAM doesn’t support transactions, and prioritises updates over reads. To avoid inconsistent data, reads can cause implicit table locks. Where this matters is a situation like the following: SELECT * from bigTable WHERE (complicatedQueryConditions); UPDATE bigTable SET someField=someField+1 WHERE id=1; The SELECT will lock out the UPDATE until it finishes, and because updates are prioritised over reads and new selects will in turn be waiting for the UPDATE to finish.
23. 05. 2009. | #3 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
ok, ali posto je select u toku, i update je zbog toga lockovan, zar ne bi bilo logicno da kad naidje sledeci select, on prodje... nema mi nekog smisla da se tu pravi neki queue posto se radi o nepovezanim upitima, na razlicitim konekcijama.. sad to je moja logika, ocigledno momci iz mysql-a misle drugacije