|
Marketing i SEO Marketing tehnike i Search Engine Optimization |
|
Alati teme | Način prikaza |
24. 12. 2005. | #1 |
Moderator
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 71
175 "Hvala" u 58 poruka
|
Strategija jednog ili vise brendova?
Koje je vase misljenje da li je bolje (sto se tice Interneta) ici na strategiju jednog brenda ili vise brendova? Kada je dobro ici na strategiju jednog brenda a kada na multi-brending strategiju?
Za ovo pitanje me je inspirisala poruka na blogu Jason Calacanis-a. Za one koji ne znaju, tip je su-osnivac Weblogs, Inc. kojeg je nedavno kupio AOL za 25 miliona USD.
Flirtic.rs - social dating baziran na testovima i anketama | Karike.com - upoznaj nove osobe Poslednja izmena od Dejan Bizinger : 24. 12. 2005. u 16:37. |
24. 12. 2005. | #2 |
expert
Master
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Strategija jednog brenda. To rade Yahoo i Google, za razliku od Microsofta (koji cini sta cini, cini mi se, zato sto su i sami ljudi u MS svesni da im treba cudo) Sem ako se vec ne kupi brend (Urchin, Flickr) koji je jako dobar. Zato nemamo vise Merimu i Deltabanku a imamo Jelen Pivo. Mora da se proceni kvalitet marke, I da li samo marka daje prednost. Ako ne, onda se gasi. Isto vazi i offline. Ono sto cini MS je, medjutim, ocajnicki potez, jer MS po internet prisustvu ne moze da se meri sa Yahoo! i Google. Nova marka uvek mora da se reklamira i stvara iznova.
|
24. 12. 2005. | #3 |
Moderator
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 71
175 "Hvala" u 58 poruka
|
Meni se bas posebno i ne svidja strategija jednog brenda. Sve me to asocira na monopol. Pogotovo mislim da kada poznata kompanija kupi, takodje, poznatu kompaniju ne bi trebala da menja ime. Na primer, po meni je bolje da se Urchin i dalje zove Urchin a ne Google Analytics. Kao sto je napisano na pomenutom blogu, bilo bi glupo da Yahoo! preimenuje Flickr u Yahoo! Photo Sharing ili Upcoming.org u Yahoo! Events. Vise mi se svidja da se tzv. servis sa generickim imenom da na besplatno koriscenje nezahtevnim korisnicima a da ime koje je vec brend ne menja ime i da ta usluga bude ponudjena zahtevnijim korisnicima koji zele da tu uslugu plate.
Zar Merima i dalje nije Merima, samo Henkel Merima? Mislim da nema potrebe po svaku cenu menjati ime vec dobrog brenda, dovoljno je negde u uglu napisati Flickr - A Yahoo! company ili Member of... Razlicite kompanije imaju razlicite strategije po pitanju svojih brendova, neke koriste jedan brend, neke vise a neke kombinovano. Mislim, ne mora se staviti nista ispred Sprite-a, Fante i Schweps-a pa svi znaju da je to deo Coca-Cole. Ili koliko ljudi je culo za Unilever? U svakom slucaju mnogo manje nego sto oni imaju broj potrosaca za svoje brendove.
Flirtic.rs - social dating baziran na testovima i anketama | Karike.com - upoznaj nove osobe Poslednja izmena od Dejan Bizinger : 24. 12. 2005. u 23:06. |
24. 12. 2005. | #4 |
expert
Master
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Tacno je, to moze asocirati na monopol ali ne moze se izbaciti "common sense" koji je kljucan u rasudjivanju u biznisu. Iskreno te pitam Dejane, kao menadzer Credit Suisse ili Dresdner Bank kupujes Komercijalnu Banku AD Beograd i da li ces promeniti ime ili ne? Sto se brenda online tice, on je jaci od brenda offline u takvim slucajevima zbog imena domena, SEO i ostaloga sto domen cini kvalitetnim ili ne.
|
25. 12. 2005. | #5 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 21.06.2005
Hvala: 12
29 "Hvala" u 11 poruka
|
Čak i kada je internet u pitanju, mislim da se ne bi smelo generalizovati, već da u mnogome zavisi od konkretnog slučaja, iako mi je lično bliža multibranding strategija.
|
25. 12. 2005. | #6 |
Siva eminencija
Grand Master
|
"Sve generalizacije su pogresne"
Delta - OINteza transformacija nije poreklom od loseg brenda Delta banke vec veze sa ostatkom Delta holdinga. Sa drugre strane Credi Agricole koje je vlasnik Meridian Banke je indirektno kupila jos jednu domacu banku i tuda gura drugi brend na istom trzistu. Ocigledno dobar primer stratifikacije trzista. |
25. 12. 2005. | #7 |
Moderator
Master
Datum učlanjenja: 07.08.2005
Hvala: 25
76 "Hvala" u 50 poruka
|
Ovo sam napisao u članku na temu multi-brendinga
http://www.pretraga.co.yu/razvoj/raz..._multibranding "Smisao multi brendinga jeste u mogućnosti nezavisne promocije raznorodnih brendova koji se obraćaju različitim ciljnim grupama, a u slučaju Interneta, cilj je i dobiti veći broj kvalitetnih rezultata pretraživanja na pretraživačima. Kompanije koje ulažu sredstva u promociju različitih brendova mogu uspešno proširiti svoje promotivne aktivnosti u online okruženje, obzirom da je osnovna karakteristika multi-branding strategije jeste separatna promocija različitih brendova (sve što je potrebno raditi za jedan sajt, u ovom slučaju se radi za veći broj sajtova, što poskupljuje troškove promocije)." Da li će firma ući u razvojanje različitih brendova najviše zavisi od strateškog postavljanja pojedinačne organizacije prema razvoju raznorodnih proizvoda. Postoje hiljade primera rešenja jednog ili više brendova (Nike, Lexus...). Po mom mišljenju, nema pogrešnog izbora, radi se o opredeljenju managementa. |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Svrha i efekti korišćenja interneta za unapređenje brendova kod nas | Ratko__ | Marketing i SEO | 16 | 10. 08. 2009. 01:58 |
Nacionalna strategija za informaciono društvo | oliver78 | Obaveštenja, predlozi i pitanja | 3 | 05. 10. 2007. 10:44 |
Diplomatija (e-mail potezna strategija) | mungos | Opušteno | 27 | 24. 10. 2006. 01:28 |
strategija u biznisu | v.marko | e-Business | 11 | 24. 05. 2006. 23:06 |