(X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS Client scripting tehnologije, Dynamic HTML, Cascading Stylesheets, XML i standardi |
|
Alati teme | Način prikaza |
12. 02. 2006. | #1 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Relevantni browseri
misk0 je u ovoj temi potegao pitanje o tome koji su browseri relevatni pri testiranju i za koje treba obezbediti potpunu funkcionanost (pošto je 100% cross browser sajt nemoguće ili jako teško postići)?
Da zaboravimo teoriju i da se vratimo na praktičnost. Za koje browsere stvarno obezbeđujete potpunu funkcionalnost?
activeCollab - Project Management and Collaboration Tool iz domaće kuhinje | area51.rs - Blog Poslednja izmena od Ilija Studen : 12. 02. 2006. u 16:59. |
12. 02. 2006. | #2 |
expert
Master
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Moje skromno misljenje:
IE 5, IE 5.5, IE 6 Opera 7.5 i 8.x Mozilla Gecko (pozeljno od 1.21 jer je to zadnja MacOS 9 verzija) MSIE/Macintosh ako se radi o sajtu koji nije srpski, jer dosta ljudi koristi bas IE na MacOS9 ili OSX zbog e-banking sajtova. Za sajt okrenut SCG posetiocima moze da se zanemari, i moze da se testira recimo od FF 1.0 - Gecko 1.75 NN4 moze da se zanemari, medjutim, mora da se ima u vidu da na zapadu u firmama ljudi cesto ne mogu da koiste drugi browser na prepotopnim PC-jima. U principu, valjan layout ce raditi u svemu. Nema razloga ne uzeti solidnu osnovu za sajt, npr CSS layout proveren u NN4 i MSIE 5/Mac. EDIT: Jos, sto je sajt veci i poseceniji, to bolje da ima podrsku za prepotopne browsere. Ako imate 20000 uniqa dnevno 0.1% korisnika prepotopnog browsera X mu dodje 20 ljudi, potencijalnih kupaca, ili ljudi koji ce preneti informacije o vasem sajtu rodbini, prijateljima. Dobro je da se bar nesto prikaze, a ne da se ne prikaze nista. Poslednja izmena od bojan_bozovic : 12. 02. 2006. u 17:09. |
12. 02. 2006. | #3 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
ček .. nisi pomenuo mobile/handlet uređaje ... znači Opera mobile , IE za PPC itd ...
12. 02. 2006. | #4 |
expert
Master
0 "Hvala" u 0 poruka
|
@Nixa
tacno. Veliki sajt (recimo Yahoo! ali on je i najveci, ipak, bilo koji veoma veliki sajt) stvarno dobija ako su podrzani mobilni i pocket uredjaji - ne samo IE za PPC i Opera Mobile, vec i Nokia,SonyEricsson,Motorola i Samsung browseri trebaju da rade. To, medjutim, najcesce moze da se postigne samo postavljanjem posebnogh sajta za mobilne uredjaje (koji vuce iste podatke iz baze) |
12. 02. 2006. | #5 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
pa ne baš ... uglavnom je isto ..samo drugi podaci u css-u ... svi danas podržavaju xhtml ... wap is dead
12. 02. 2006. | #6 |
Designer guy
Wrote a book
|
Ja optimizujem (na slepo) inicijalno za:
IE6 FF Najsvežija Opera onda kada završim layout, gledam da radi do IE5.5win i starije Opere, ostalo u zavisnosti od ciljne grupe. Ako može jedna digresija u vidu pitanja. Sa kolikom tačnošću se može tvrditi da su korisnici Opere ažurni po pitanju apdejta tog svog browsera? To jest da li ima puno korisnika koji bauljaju webom sa šesticama i sedmicama? |
12. 02. 2006. | #7 |
expert
Master
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Sestica nema nesto, ali sedmica ima, i to su problematicne verzije ispod 7.5x. Racunaj da su manje azurni od FF korisnika, koji vecinom odmah prelaze na noviju verziju. Npr. 7.5x Opera je odlican browser uz zackoljicu da ima problem sa XMLHttpRequest. Ako sam ja zadovoljan tom sedmicom (i kupio ad-free), i nisam tehnicki potkovan, racunaj da necu da skinem 8.51
Off Topic: Za nas koji se bavimo web-om potpuni monopol bi bio najbolji - jedan browser na svim platformama - bas bilo koji Poslednja izmena od bojan_bozovic : 12. 02. 2006. u 18:08. |
12. 02. 2006. | #8 | |
A joint a day
Master
|
Citat:
12. 02. 2006. | #9 | |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Citat:
Ja ne testiram u browserima za mobilne uređaje recimo, ali se držim proverenih pristupa ("pravilan" markup) pa ti browseri ne bi trebalo da imaju problema osim ako ne bi probali da se prave kao screen browseri i počnu da renderuju kompletan CSS (koji nije optimizovan za njih). Takođe, ignorišem IE5 (čistu 5icu, ne IE5.5) i iz tehničkih razloga Safari (nemam Mac ).
activeCollab - Project Management and Collaboration Tool iz domaće kuhinje | area51.rs - Blog Poslednja izmena od Ilija Studen : 12. 02. 2006. u 21:07. |
|
12. 02. 2006. | #10 |
profesionalac
Qualified
|
Pa ja sam tako misku i rekao 2-3 browsera i to je to. I po meni su glavni IE6, FF i Opera, sto se ostalog tice, to samo letimicno predjem pa ako se bas jako puno razlikujem pokusavam da nadjem kompromisno resenje (zvano hacks) ali ako ne moram tome da pribegavam, onda to nikako ne radim.
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
html standard i browseri | shoba | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 3 | 03. 08. 2005. 03:54 |
Browseri sa Gecko engine | bluesman | Web aplikacije, web servisi i software | 1 | 20. 06. 2005. 01:41 |