(X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS Client scripting tehnologije, Dynamic HTML, Cascading Stylesheets, XML i standardi |
|
Alati teme | Način prikaza |
28. 02. 2007. | #1 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
jQuery i Ext
Ovo je sad već malo matoro (ima par dana), ali opet niko nije spomenuo. U pitanju je vest da će Ext uskoro biti kompatibilan sa jQuery-jem. Oba projekta su blesava na svoje načine:
Dobra stvar za sve JQuery korisnike je što Ext više nije YUI exclusive. Jeeeee...
28. 02. 2007. | #2 |
majstor
Wrote a book
|
Iskreno receno - odusevljen sam... stvarno, nisam se toliko bakcao sa JSom ali ovo je fantazija.
Interesuje me, koliko je pozeljno koristeci ove biblioteke razvijati web app? Mislim da se moze poprilicno visok nivo funkcionalnosti postici koristenjem ovih lib-ova, ali opet ako korisnik iz NEKOG razloga nema ukljucen JS, sve to pada u vodu i aplikacija je nefunkcionalna. Iskustva, misljenja? |
28. 02. 2007. | #3 | |
xippster
Master
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Hvala: 102
138 "Hvala" u 84 poruka
|
videh pre par dana na blogu \o/
ova prva Ext 1.0 alfa jos ne podrzava jquery tako da se nisam udubljivao ali deluje jaaaaaako dobro. a akonto ukljucenog js-a google je to resio ovako: Citat:
|
|
28. 02. 2007. | #4 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Uglavnom se pominju dva termina koja manje više označavaju jednu te istu stvar: progressive enhancement i unobtrusive JS. Poenta je u tome da se JS koristi na sličan način kao CSS - includeuje se spoljni fajl u kome se nalazi sav JS koji uz pomoć niza queryja (DOM query, CSS selektori, XPath) vadi elemente iz DOM drveta i "kači" im odgovarajuća svojstva i/ili ponašanje. Jedan jednostavan primer sam okačio na temi o custom atributima:
Kôd:
$(document).ready(function(){ $('a[@method=post]').click(function() { var the_link = $(this); if(the_link.attr('confirm')) { if(!confirm(the_link.attr('confirm'))) { return false; } } return App.postLink(this); }); }); Ono što je bitno je da ovakve tehnike donose dosta ograničenja pa moraš da se dovijaš na milion načina da bi bio dosledan. Takođe moraš da smisliš jednostavan način kako da JS-u proslediš podatke ukoliko je to potrebno (tip: lista aktivnih projekata, lista ulogovanih korisnika, lista upcoming milestonea) pošto JS nema jednostavan način da to učita bez dodatnih requestovan na aplikaciju (dodatni HTTP request, inicijalizacija aplikacije i obrada zahteva su baš performance killer tako da to definitivno želiš da izbegneš). Definitivno sam za to da se koriste unobtrisive tehnike, ali je često nepraktično tako da se igram sa idejom da activeCollab zahteva enableovan JS kako bi mogao da se napravi stvarno dobar interfejs + lite verzija za mobilne uređaje i korisnike koji ne mogu (ili ne žele) da uključe JS. Dobra stvar je što imaš jedan ozbiljan feature za naslovnu stranicu (Now mobile device friendly!) plus si rešio bede što se JS-a tiče. No, videćemo...
activeCollab - Project Management and Collaboration Tool iz domaće kuhinje | area51.rs - Blog Poslednja izmena od Ilija Studen : 28. 02. 2007. u 14:05. |
28. 02. 2007. | #5 |
majstor
Wrote a book
|
Da, to je super, ali onda moras pisati dupli UI .. sa i bez JS. Smor i velik posao.
Ili napraviti non-JS UI koji ima jaaakooooo ogranicene mogucnosti. |
28. 02. 2007. | #6 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
da bi se izbeglo komplikovanje mislim da treba razdvojiti stvari na javne interfejse i specijalizirane. Javni, tipa search, komentari, kontakt forme i sl, bi bili oni koji su dostupni siroj publici (svako sa bilo kojim browserom moze da naleti na njih) i tu treba ici na sto manje tehnickih ogranicenja, paziti na accessability i slicno.
Specijalizirani interfejsi, tipa admin panela nekog sajta (ili gmail), mogu da postavljaju zahteve korisniku: Oces da imas fancy CMS ili webmail, ukljuci ****in' javascript za ovaj sajt, ili koristi IE verzija ta i ta (kao sto rade banke)... Posto takve interfejse koristi ogranicen broj ljudi, ali ih koristi cesto (svakodnevno) moze da se pretpostavi da su doticni spremni na neke ustupke.. A onda kad imas vremena mozes da dodajes malo po malo funkcionalnosti (tipa da i slepi ljudi mogu da koriste tvoj CMS i slicno...). Ti dodaci mogu da se dodaju kao potpuno nezavsni interfejsi, namenjeni specijalno za tu upotrebu, ne moraju da se prave monstruzno komplexni sistemi koji se downgraduju za sve zive situacije (posto su cesto zahtevi vrlo oprecni za razne situacije)
28. 02. 2007. | #7 |
133t
Master
|
a tako sam se lepo bio navukao na prototype
|
02. 03. 2007. | #8 |
majstor
Wrote a book
|
Ima li neko da koristi ove biblioteke u produkciji? Rado bih vidio screenshot-ove gotovih ili polugotovih aplikacija uradjene sa Ext-om pa ako moze koji screenshot, bilo bi super.
|
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
jQuery hover | Damjan | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 11 | 11. 09. 2008. 14:57 |
Redizajniran jquery.com | kaizen | Opušteno | 13 | 06. 09. 2008. 15:29 |