|
Sva početnička pitanja Sva početnička pitanja bi trebala da se postavljaju u ovom forumu, a ako se pretvori u kvalitetnu diskusiju interesantnu svima - prebacićemo je u odgovarajući forum. Molimo "znalce" da ne omalovažavaju početnike, ako žele da pomognu svi ćemo biti zahvalni, ako ne žele, neka preskoče ovaj forum. |
|
Alati teme | Način prikaza |
03. 07. 2011. | #1 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 21.05.2010
Hvala: 24
450 "Hvala" u 10 poruka
|
Kako najbolje uciti programiranje- copy paste ili ...
Imam sledeci problem. Inace junior sam, a voleo bih da mi seniori odgovore na ovo pitanje, iz svog bogatog iskustva.
Recimo uradim neki projekat pre par meseci. Ako mi neka logika treba u novom, ja se setim gde sam radio, pa lepo copy paste, i prepravim sta treba. Ovako ustedim na vremenu i produktivniji sam. Ali ako nesto ne radim 3-4 meseca, e onda je moje znanje slabo. Vratim se na projekat i setim se sta kako ide.. Sada kada dodje na red treci projekat ja uradim isto. Ali uhvatim sebe u neznaju. Recimo sednem za drugi komp , gde nemam ranije projekte. Ja brzo ne mogu da uradim, vec ce izgledati kao da radim prvi put.. Jer u programiranju ima dosta sitnica i fora. Ja bih vise voleo da malo vise kucam iz glave, a za taj postupak sam malo lenjav, mozda malo vise, pa mi je laksi onaj copy paste. Da li je ovo dobar nacin ucenja programiranja, ili pogresno se 'razvijam'. Npr: uzmimo Wordpress i php. Ja znam neke funkcije napamet i to je ok. Ali kada radim sa komentarima, ili kako se kreiraju shortcode, ja opet odem na copy paste.Ovo je primer da ne ispadne da ne znam napamet da napisem echo, the_title() ili neku funkciju.... Da podsetim da neki editori dozvoljavaju prepoznavanje funkcija, pa ti sami ponude spisak sta si zeleo i ti izaberes. Problem je sto ja ne naucim za sledeci put, nego i dalje idem na foru 'izaberi'. Znaci kako treba uciti programiranje ? Da li nesto sto je predjeno treba da bude nauceno i zapamceno da sledeci puta se tek malo nesto pogleda a ne sve i da vise radi copy/paste? |
"Hvala" spezia za poruku: |
03. 07. 2011. | #2 |
Miljenko Rebernišak
Qualified
Datum učlanjenja: 05.03.2009
Hvala: 4
25 "Hvala" u 22 poruka
|
Osnove jezika u kome radis treba uvek da znas napamet. Za neke stvari koje se redje koriste , uvek mozes da pogledas php.net, vazno je da se snalazis.
Vremenom tj. sa brojem uradjenih projekata znaces napamet funkcije/strukturu/organizaciju fremjvorka/platforme sa kojom radis. Edit: Sto se tice copy/paste ni ja nikad ne pisem od pocetka klasu za resize slike, apstrakciju baze, paginaciju itd. Vec sam jednom to sve ispisao i koristim u svakom projektu. Ako bi trebao da napisem od nule,verovatno bi morao da pogledam php.net za spisak funkcija GD biblioteke ili manual za imagemagick, ali i tad znam sta trazim pa bi i to bilo brzo. Tu dolazi deo snalazenja i samostalnosti
Me on twitter Poslednja izmena od razno : 03. 07. 2011. u 22:22. |
"Hvala" razno za poruku: |
03. 07. 2011. | #3 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Ako se često nalaziš u situaciji da kopiraš veće blokove koda, ili:
1) je to što kopiraš neko drugi već napravio, vrlo verovatno bolje nego što si ti, i zapakovao u gem, frejmvork, biblioteku ili kako već zovete to na PHP-u ili 2) ima logike da to uradiš ti. U svakom slučaju, kopi-pejstovanje je opravdano samo u jednom pravcu: iz projekta u kome radiš u biblioteku, pa i u tom slučaju nije u pitanju Copy-Paste, već Cut-Paste.
03. 07. 2011. | #4 |
expert
Grand Master
Datum učlanjenja: 11.04.2010
Hvala: 141
959 "Hvala" u 153 poruka
|
Mislim da tvoje pitanje nema veze sa naslovom teme, naravno da nećeš istu stvar pisati 10x ali uvijek uradi review toga što kopiraš, jer uvijek može bolje. IDE i jeste napravljen da olakša rad sa time autocomplete i tako, ali naravno ni na što se ne treba slijepo oslanjati.
@jablan, klasa |
03. 07. 2011. | #5 |
profesionalac
Qualified
|
Meni se skoro desilo da ne znam da napise obicnu konekciju za bazu, jer koristim apstraktne klase, tako da sam to uradio pre par godina...
Uvek kada pisem nesto razmisljam o tome da li cu to opet nekada upotrebiti. Onda u kod ubacim konstante i promenljive, neka podesavanja i slicno. Razvoj takvog koda traje duze nego obicno, ali se takav kod moze lako nadograditi i ponovo iskoristiti. Sledeceg puta ce ti trebati mnogo manje vremena da se tako nesto primeni. Naravno, u oba slucaja naplatim isto, prvi put budem u minusu (bar sto se tog dela koda tice), ali zato se svaki put visestruko isplati. Da ne pominjem generatore koda koje sam napravio i koji generisu MVC... kreiram tabele i okinem pravljenje koda, posle toga ide samo dorada... |
|
|