08. 03. 2009. | #1 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 339
688 "Hvala" u 178 poruka
|
Piramidalna šema...
Neki dan popričah s momcima koji prave web-piramidalnu šemu...
Tačnije, pitali su možemo li mi to napravit, ali em nemamo vremena em se to nekako ne uklapa u moje pravilo "ne jedi govna ako ne moraš" pa nikome ništa... Elem, moje mišljenje je moje mišljenje tj. diskutabilno, postoji li negdje neki zvaničan stav o tom sistemu? Mislim, niko te ljude ne tjera da se učlanjuju i igraju i dovode i privode, ali kapiram da je to na ivici zakona, samo ne znam s koje strane ivice...
08. 03. 2009. | #2 |
133t
Master
|
http://wellness.zdrav-zivot.com/index.php
ovi cak daju oglase za "posao" pa ti onda na intervjuu traze lovu za pristup... samo oni to zovu multi level marketing a tu su i oriflame, zepter... ima toga kod nas.... |
08. 03. 2009. | #3 |
133t
Master
|
btw za legalnost toga ne znam, znam da je u USA zabranjeno ali takodje da tamo herbalife *nekako* opstaje uprkos brojnim optuzbama...
http://en.wikipedia.org/wiki/Herbalife |
08. 03. 2009. | #4 |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 14.11.2008
Hvala: 142
129 "Hvala" u 67 poruka
|
Malo brkate pojmove.
Piramidalna šema nije isto što i multilevel marketing. Primer za piramidalnu šemu su gazda Jezda i Dafina. Sve dok pristižu novi članovi od čijih se uplata mogu isplaćivati kamate (ili neka dobit već zavisno od priče) sistem funkcioniše. U suštini reč je o prevari i kriminalu. Multilevel marketing je nešto drugo i može biti održiv. Dobar primer je u suštini Grawe osiguranje, koji prodaju osiguranje i štednju u lepo upakovanoj priči, a imaju neke menadžere nivoa. U ovom slučaju nema prevare već ljudi dobijaju ono što im je obećano, odnosno neku uslugu. (Druga je stvar da li bi možda bilo isplativije uplaćivati odvojeno štednju i osiguranje). Tako i Zepter, verovatno, može održivo funkcionisati. Sistem se održava od prodaje, i novac se raspodeljuje po nekim nivoima. Multilevel marketing i piramidalne šeme su dva različita pojma koja se ne mogu poistovetiti. |
"Hvala" Markok za poruku: |
08. 03. 2009. | #5 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 339
688 "Hvala" u 178 poruka
|
^i ovi "moji" prodaju nekakvu knjigu
08. 03. 2009. | #6 |
expert
Expert
129 "Hvala" u 67 poruka
|
Od svega može da se napravi takva šema (bankarstvo, nekretnine...), može i u tome. Već je viđeno.
|
06. 04. 2009. | #7 |
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 16.07.2008
Hvala: 2
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Koliko znam da je u Hrvatskoj to zakonom zabranjeno, a za ostale države u našem okruženju ne znam.
|
06. 04. 2009. | #8 | |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 02.10.2006
Hvala: 263
275 "Hvala" u 104 poruka
|
Citat:
a to je - stalno povecavaju minimalnu kvotu koju moras ostvariti u toku meseca... recimo ovog meseca moras napraviti 5 zivotna osiguranja, a vec sledeceg meseca ti povecavaju uslov na 6, i tako u nedogled. naravno - kada izadjes iz te 'mreze' - gubis pravo na % od klijenata koje si im doveo u prevodu - puste te da im dovedes klijente, i onda stalnim povecavanjem 'minimuma' [koji moras ispuniti] prakticno te dovedu u situaciju da vise ne mozes da izdrzis/postignes - i ispadas iz lanca - a oni zadrze klijente i uzmu tvoj % mozda Grave to ne radi, ali njihova konkurencija [necu navoditi ime] itekako to radi. agenti im dodju kao potrosna roba. kada agent dovede dovoljno klijenata - izbace ga [naravno, smislili su eto takav nacin da to izgleda 'kulturno'] pitate se kako te firme svakog meseca prime 50 novih agenata? eto odgovora stari odlaze, uzmu im %, i dovedu nove. od prilike svakog zadrze godinu dana. matematika je jasna. zasto da starom agentu daju 50.000 din mesecno [to je % od starih klijenata koje im je dovukao] kada mogu da ga izbace iz sistema i dovedu novog, koji tek treba da dovede svoje klijente. |
|
07. 04. 2009. | #9 |
expert
Expert
129 "Hvala" u 67 poruka
|
Nisam mogao da se setim u trenutku boljeg primera, ali sad sam se setio.
Postoji, ili je bar postojao, valjda je ogranicen samo na USA google adsense multilevel, kada ti uclanis nekoga u mrezu i on zaradi 100$ i ti dobijes 100$ (samo prvi put). Pa onda kad uclanis jos ne znam kolko dobijes ponovo itd.. I to je neki multilevel. Valjda ljudi ovde znaju bolje od mene o tom primeru, ja sam negde citao a neko je mozda i radio. |
07. 04. 2009. | #10 |
profesionalac
Professional
|
A toliko se pisalo ovih dana o "Ponzi Schemes"...