|
![]() |
#1 |
majstor
Wrote a book
|
![]() Nashao sam se u poziciji da trebam uraditi dodatni modul za jednu komercijalnu modularnu aplikaciju koju nisam ja pisao (jednostavno firma koja je razvija nema u planu da razvije taj modul koji nama treba), niti imam kakvu developer API (maximalno koji komentar u kodu). App je klasika PHP, ajax, mySQL, jQuery (ili prototype, ne sjecam se).
Buduci da imam skromna iskustva sa raznim PHP IDE-ima treba mi savjet u kom pravcu krenuti. Za pocetak mi je vazno dobra mogucnost debug-ovanja (kako bih skontao sta su autori uradili i kako zamislili), trace-ovanja i slicnih mehanizama. Nisu mi toliko vazni generatori koda jer mislim da to ovde nije izvodljivo i da cu morati usvojiti njihovu logiku i mehanizme. IDE moze biti free ili komercijalan, ne pravim razliku, zelim samo nesto sto ce mi laksati zivot. hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 27.11.2005
Hvala: 47
57 "Hvala" u 31 poruka
![]() |
![]() Ja sam se trudio da nateram Eclipse + PDT da debuggiraju, ali nisam uspeo. Zend Studio 6 je odlican za razvoj, refactoring i ostale lepe stvari, ali ni njega nisam naterao da debuggira.
Moja dobitna kombinacija za debugging je Komodo + xdebug. Xdebug ima opciju trace-ovanja izvrsavanja u log fajl. Za lakse podesavanje xdebug-a, pogledaj moju konfiguraciju Kôd:
[XDebug] ;; Only Zend OR (!) XDebug zend_extension_ts="C:\xampp\php\ext\php_xdebug-2.1-5.2.dll" ; dev build xdebug.remote_enable = true xdebug.remote_host=127.0.0.1 xdebug.remote_port=9000 xdebug.remote_handler=dbgp xdebug.remote_mode=req ; komodo debugging xdebug.profiler_enable=0 xdebug.profiler_output_dir="C:\temp\xdebug" xdebug.profiler_output_name = cachegrind.out.%r-%p xdebug.trace_options = 0 xdebug.idekey = 2069771334 ; error format ;xdebug.show_local_vars=Off ;xdebug.dump.SERVER=HTTP_HOST, SERVER_NAME ;xdebug.dump_globals=On xdebug.collect_params=4 xdebug.var_display_max_depth = 7 ; var_dump recursion limit ; auto execute debugger xdebug.remote_autostart = true ;trace log ;xdebug.auto_trace=On ;xdebug.trace_output_dir=c:\temp\xdebug\auto_trace |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 29.10.2007
Hvala: 1
1 "Hvala" u 1 poruci
![]() |
![]() Zend Studio 5.5 + Zend debugger biblioteka je najbolja kombinacija. I Komodo ne izgleda lose, ali sam imao problema da namestim xdebug da radi sa njim.
Inace Zend Studio 6 je glomazan isto kao PDT posto su oba bazirana na Eclipse platformi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
![]() ![]() |
![]() ZS5.5 je skroz OK čak i za kod koji ne poznaješ. Fino analizira kod i nudi dobar code completion...
Ne sećam se da li mi je debugger ikada zatrebao. var_dump() i guraj...
![]() |
#5 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 20.06.2007
Hvala: 17
14 "Hvala" u 11 poruka
![]() |
![]() Ako ti je code nepoznanica, brz nacin da steknes pogled sa visina na isti je da recimo, bar ja tako radim, izgenerises dokumenticju sa PHPDocumentorom ili Doxygenom. Ako je code OO i/ili dobro iskomentarisan, to ce dokumentacija biti bolja i to ce ti biti lakse da mu shvatis strukturu i pohvatas glave i repove ... al cak i ako nije, ako su ciste f-je opet je korisno ... osim jedino ako nisu ciste f-je u samo jednom golemom file-u
![]() Zend 5.5 ima ugradjenu podrsku za PHPDocumentor i maksimalno dobar debugger i profiler. Plus analizira code sto bi se reklo u realnom vremenu ... npr drzis CTRL i kliknes ime bilo koje f-je koja te zanima i on te odvede do nje ... meni je recimo taj mali feature ekstra koristan kad nesto hocu da shvatim ...
Yahoo, Bebo, Woofy … Technology businesses must cut the baby talk, you’re a multi million corporations not a stuffed animal. Grow up, if I wanted to see uncaring money making machines with cutie names I’d go to a strip club. - Bill Maher |
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
pitanja u vezi iPhone razvoja | srdjan | Istine i zablude | 7 | 23. 12. 2009. 20:11 |
Koji vam je najdosadniji deo razvoja sajta? | ppavlovic | Programiranje | 2 | 14. 02. 2008. 10:16 |
RATEL: Javna rasprava o Politici i Strategiji razvoja sektora telekomunikacija | valeksic | Komunikacije | 0 | 06. 09. 2006. 21:32 |