e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno.
Sponzor:
![]() |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#1 |
expert
Master
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() Palo mi je u oci da je ova problematika jedva dotaktuta, a vrlo je osetljiva. Zeleo bih vase misljenje o ovome, ali cu prvo izneti svoje:
Preuzimanje feedova sa drugih sajtova, ako nema dozvole od autora da se isti koriste, sem u licne, neprofitabilne svrhe (citanje newsfeeda u browseru ili Thunderbirdu) nije legalno. Isto kao kada bih pokupio vasu fotografiju sa vaseg sajta, bloga, stogod, i upotrebio je u svrhu koja uopste nema veze sa prikazivanjem vas ili vaseg rada u publikaciji (web site, novina, stogod) Sama cinjenica da je nesto moguce lako kopirati (stavljanje tudjeg feeda na svoj sajt, kopiranje audio CD ili koriscenje tudje fotografije na sajtu bez dozvole vlasnika ili fotografa) ne znaci da to nije copyright infringement, povreda prava na kopiranje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() RSS feed sadrži link na izvor i sam po sebi bi trebalo da bude samo "pointer" na pravu informaciju. U tom smislu bi ga trebalo posmatrati više kao reklamu, nego kao nešto što se može "ukrasti", poput npr. softvera ili fotografija.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
expert
Master
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() Bas kao sto na audio CD napisemo ko peva. Kazem stoga sto copyright invringement ne povlaci automatsku tuzbu, vec vlasnik kopirajta sam mora tuziti za krsenje autorskih prava, ali to nije nemoguce. To je isto sto i kopiranje mog clanka iz novina u drugu, uz navodjenje mene kao autora. A honorar? Inace, ovo mi je upalo u oci zato sto sam sam vrlo pazljiv, zamalo da mi srede po nemackim zakonima. Na svu srecu, sve se je zavrsilo time sto sam tudju fotografiju uklonio sa sajta, uz moje izvinjenje preko maila, ali sta bi bilo sa mnom da je ta osoba prvo otisla do akvokata? Zbog toga svakome preporucujem da bude pazljiv, nemojte misliti da rizik ne postoji, a sa sobom moze doneti strahovite posledice.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Dejan Katašić
Wrote a book
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() Skačeš bespotrebno sam sebi u stomak :-9
Citat:
Da ne drvim više, pritajiću se i čekati neki zanimljiv link na tu temu ;.) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
expert
Master
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() Web site je publikacija kao i svaka druga, npr. casopis. Moje iskustvo je takvo. Ja sam izneo svoje misljenje i preporucio opreznost jer situacija sa tim nije cista, a svakao bi bilo dobro da neki poznavalac prava prokomentarise ovo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
web site da, ali rss feed ne sadrzi ceo materijal sa sajta, vec samo zanimljivi isecak (bar bi tako trebalo da bude). A koliko je meni u znanju savrseno je legalno da citiras deo knjige, casopisa, ili cak da iskoristis deo necijeg audio ili video rada (postoji tacno propisano koliko minutaze je dozvoljeno). Secam se onog filma koji je bio sastavljen samo od isecaka iz RTS Dnevnika, i opet je bio savrseno legalan dokumentaran film...
![]() |
![]() |
#7 |
Knowledge base
Wrote a book
|
![]() Ti si imao problem sa fotografijom koliko ja vidim? Kakve veze ima fotografija sa feed-om? 95% feed-ova je besplatno i ne moras kontaktirati autora da bi ti odobrio da koristis feed linkove. Mislim stvarno... Na kraju krajeva, ako ti navedes ime autora odnosno source odakle potice clanak onda nema nikakvih problema sa zakonom i niko te ne moze zakonski proganjati.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
Expert
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 10
40 "Hvala" u 20 poruka
![]() |
![]() Ovde ima mesta za diskusiju, ali ne u domenu korišćenja, "regularne" upotrebe RSS izvora, već u domenu komercijalnog iskorišćavanja tuđih sadržaja . Već sada postoji dosta sistema za automatsko generisanje sadržaja namenjenih Webu na osnovu odabranih RSS izvora, iz čega nastaju zombi-sajtovi čija je jedina svrha generisanje prihoda.
Pogledajte ovaj blog zapis - Prečicom do sadržaja za sajt.
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
PHPBB3 i RSS feedovi | valderama | Web aplikacije, web servisi i software | 3 | 08. 04. 2009. 13:03 |
Javni news feedovi sa mogucnoscu filtriranja | misk0 | Web aplikacije, web servisi i software | 1 | 15. 02. 2007. 13:31 |
RSS & Copyright | blogowski | e-Business | 16 | 22. 11. 2006. 22:21 |
Copyright issue | cvele | Opušteno | 20 | 03. 09. 2005. 00:57 |
Rent A Coder - Copyright | Bojan Zivanovic | e-Business | 2 | 19. 06. 2005. 17:49 |