30. 04. 2006. | #1 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Etika i moral u marketingu
Izmena (Presečena tema): Ova tema ja nastala iz ove teme jer otvara neka nova pitanja Interesatno je totalno odsustvo bilo kakvih moralnih nacela vlasnika sajtova, to je mozda prica za neku novu temu. Ja sam svasta vidjao na RC, za znam provereno da su se neki ljudi sa "konkurentskih" sajtova registrovali kod mene i clanovima slali poruke "ovaj sajt je uzasan dodji na ... .com". Pojavljuju se drugi, neki muzicari, koji traze tezge tako sto spamuju stotine clanova "mi smo band, sviramo to i to, ako zelite da nas aganzujete pozovite tel xxxxxxx". Da ne pricam o onima sto prodaju CD-ove, i raznim "unesrecenim bogatasicama udovicama iz Obale Slonovace". Sve ih brisem po vidjenju. Mozda da presecem ovde pa ako ima interesovanja da napravimo neku temu o "moralu" u reklamiranju ?
Goran Pilipović a.k.a. Ugly Fingers Bradley f.k.a. bluesman I don't always know what I'm talking about but I know I'm right! Poslednja izmena od bluesman : 30. 04. 2006. u 22:53. |
30. 04. 2006. | #2 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 26
319 "Hvala" u 22 poruka
|
Mislim da ima poprilično mnogo materijala da se pokrene uopštena tema o poslovnoj etici na domaćem Internetu.
Ljudi u većim online zajednicama vide kanal za promociju, i nažalost zbog neukosti pribjegavaju najgoroj soluciji, a to je pp spam. Inače, zanimljiva je i pojava pružanja usluga prostitucije preko IM-a, a predpostavljam da se iste stvari obavljaju i kroz forume sa opštim temama, a pogotovo na dating sajtovima. Jedan link na ovu temu: http://hollyrabbit.blogspot.com/2006...lementing.html Ima ona priča od prije par godina o cyber sponzoruši koja se specijalizovala za kupljenje love od usamljenih zemljaka u dijaspori preko ICQ veza. |
01. 05. 2006. | #3 |
Predrag Supurović
Grand Master
Datum učlanjenja: 24.01.2006
Hvala: 3
200 "Hvala" u 12 poruka
|
Dosada najveci nemoral koji sam video je to da je lokalni konkurent sa naseg sajta skinuo referentnu listu i onda slao nasim klijentima "ponude" za izradu web sajtova sa propratnim komentarima "ovo sto su vam oni uradili nista ne valja, oni ne znaju da rade" i sve u tom stilu..
01. 05. 2006. | #4 | |
smetalo blebetalo
Master
Datum učlanjenja: 04.09.2005
Hvala: 48
60 "Hvala" u 39 poruka
|
Citat:
Miloje
01. 05. 2006. | #5 |
Moderator
Master
Datum učlanjenja: 07.08.2005
Hvala: 25
76 "Hvala" u 50 poruka
|
Možda ovaj sajt daje neke odgovore - http://i-cop.org/ - Priča o potvrđivanju etičnosti.
Btw. Da li ova tema možda treba da se preseli u deo e-marketing? Ne znam kako se to ovde radi. |
01. 05. 2006. | #6 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Premesteno
|
02. 05. 2006. | #7 |
expert
Master
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Pa pricajte dalje, slobodno, ako sto jos ista ima da se kaze. Kao sto Miloje rece, marketing se prilagodjava novim kanalima. Bonux reklama na TV-u nije problem, zar ne? A mislim to je srz problema. Zaista, gde ciste lazi i obmane nisu nezakonite? Poslednja izmena od bojan_bozovic : 02. 05. 2006. u 14:29. |
02. 05. 2006. | #8 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 26
319 "Hvala" u 22 poruka
|
Pa dobro reče ovaj gospodin u fotelji ovom geeku Dilbertu, otkad je to marketing kriminalno djelo?
Isti taj Dilbert je stvorio drivere sa kojim marketing manipuliše da bi njemu sačuvao posao inžinjera. To sad što se neka budala prima na priču o starim drajverima, to je problem te budale, ne marketinga U stvari jeste problem marketinga, ali marketinga konkurentske kompanije koja u stvari ima bolji proizvod. The Top Ten Lies of Marketers http://blog.guykawasaki.com/2006/04/...ten_lie_1.html vs The Top Ten Lies of Engineers http://blog.guykawasaki.com/2006/04/...p_ten_lie.html |
03. 05. 2006. | #9 |
expert
Master
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Odnosno, kako se svet nece promeniti valja mu se prilagoditi?
Jako dobri linkovi! |
03. 05. 2006. | #10 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Ne govorimo o kriminalu već o moralu i etici. To ne podleže krivičnom zakonu i ne vredi raspravljati šta "sme" a šta "ne sme" po zakonu. Zar nije stupio na snagu onaj zakon o reklamiranju gde se malo uređuju te stvari.
Ja sam više govorio o nekim etičkim pitanjima, zamislite da dođe Piksi Stojković na stadion Partizana i ide od igrača do igrača i priča im kako je klub sranje ( ne kažem da nije ) i da treba da pređu u drugi klub. Ili da uđe vlasnik jedne prodavnice u drugu i presreće kupce ubeđujući ih da ne kupuju tu nego kod njega. Niko njemu ne brani da priča kako je njegova prodavnica bolja od druge, ali za to se plaća reklama i zna se gde i kako se reklamira. Vi ste otišli u opštu priču o marketingu i metodologiji.
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Etika...po ko zna koji put | boccio | Opušteno | 23 | 10. 02. 2009. 03:20 |
Web::Strategija III - SEO je oko nas - konferencija o internetskom marketingu | mog | Marketing i SEO | 0 | 30. 09. 2008. 23:08 |
Etičnost u marketingu, again | mileusna | Marketing i SEO | 9 | 23. 02. 2008. 00:48 |