|
(X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS Client scripting tehnologije, Dynamic HTML, Cascading Stylesheets, XML i standardi |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
28. 09. 2007. | #1 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
em vs px kod grafickih elemenata strane
Upravo radim neki jednostavan dizajn za svoje neke interne strane, pa imam jedno pitanje za iskusne dizajnere
Dakle, sta koristite, em ili px? Jasno mi je da je bolje sa stanovista accessibility-a koristiti em za velicinu fonta, ali nisam siguran kako tu stoje stvari sa grafickim elementima (border, padding i sl.), da li iste definisete u pikselima ili i tu koristite em. |
28. 09. 2007. | #2 |
Vladan Zirojević
Grand Master
|
Ne bih sebe nazvao iskusnim CSSovcem, ali cisto da kazem kako ja na to gledam (moguce pogresno ). PX mjera je staticka i sve sto zelis da bude staticko i ne mijenja se od browsera do browsera izrazavas u PX, recimo kao border ako zelis da ostane iste debljine. Ono sto zelis da moze da se uveca ako korisnik npr zeli veca slova, stavljas u EM, koja je dinamicka mjera. Na osnovu ovoga, sam biras da li ti za nesto odgovara PX ili EM. Bolje i teze je EM
|
28. 09. 2007. | #3 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 11.10.2006
Hvala: 32
10 "Hvala" u 7 poruka
|
pa jeste to sto kaze Zira tacno, ali ja i dalje koristim PX -> nekako -> ne mislim previse! btw, ja nisam dizajner, vec programer, al' kad moram da radim HTML, zakucam pikselazu i sve kulturno radi. ako neko bas oce da povecava/zumira font/stranu -> moze, sve radi normalno. ?? :P
i znam da ce neki od vas da me grde, ali ja sam oldschool, a i zaista se ne bakcem dizajnom previse.. just my $.02 |
28. 09. 2007. | #4 |
Designer guy
Wrote a book
|
Samo piči po pikselu i nema da brineš u 99% slučajeva.
|
28. 09. 2007. | #5 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
bas kao sto zira rece, pixele koristim za stvari koje ne zavise od izabrane velicine fonta, em za ostalo...
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Prototype, generisanje elemenata forme i Firefox | shoba | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 3 | 03. 05. 2009. 01:44 |
relacija izmedju elemenata dva niza | gope | Sva početnička pitanja | 3 | 22. 04. 2009. 18:00 |
Prikazivanje / skrivanje elemenata u liniji | moebius | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 3 | 04. 11. 2008. 09:21 |
DOM kreiranje elemenata - Sto ovo ne radi u IE??? | McChoban | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 3 | 28. 09. 2007. 21:23 |
komentar na raspored elemenata, boje... | oliver78 | Web site, dizajn i multimedia | 2 | 23. 12. 2005. 16:54 |