|
Marketing i SEO Marketing tehnike i Search Engine Optimization |
|
Alati teme | Način prikaza |
07. 10. 2010. | #1 |
branislav mandic mando
Wrote a book
Datum učlanjenja: 30.10.2009
Hvala: 261
486 "Hvala" u 189 poruka
|
Da li je affiliate marketing oglasavanje ili...
Neko je predlozio a mene su neki clanci i rasprave na drugom forumu potakli da otvorim ovo pitanje ovde. Ne vezano za poznati slucaj (koliko je moguce) i sa manje emocija cisto da raspravljamo kao struka.
Bilo bi dobro doci do dobrih resursa, primera i definicija na webu vezano za odnose affiliate partnera posebno pravni odnosi. Objavite to ovde a nekome ce koristiti. Off Topic: Ja sad odoh da poberem vinograd i spremim "zimnicu" u burad...pa moz' i sneg da pocne da pada
07. 10. 2010. | #2 |
Branimir Ivanov
Qualified
Datum učlanjenja: 19.09.2007
Hvala: 62
24 "Hvala" u 19 poruka
|
BTW, сама реч affiliate на енглеском значи:
1. припојити 2. примити у чланство 3. удружити 4. припојити се 5. установити |
07. 10. 2010. | #3 | |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 14.11.2008
Hvala: 142
129 "Hvala" u 67 poruka
|
Citat:
U današnje vreme oglašivači plaćaju prenosice oglasnih poruka (medije) na tri načina: 1) fiksno za određeni period ili količinu (oglas u novinama...) 2) u zavisnosti od ostvarenog rezultata medija (po ostvarenoj gledanosti koja se utvrđuje nakon emitovanja poruke za tv reklame, po kliku na oglas na internet sajtu ...) 3) u zavisnosti od ostvarene aktivnosti na prodajnom mestu (internet sajtu) oglašivača (po ostvarenoj prodaji...) odnosno na primeru sa "hiperlinkovanim banerom" na internet sajtu koja vodi ka sajtu oglašivača: 1) oglašivač plaća fiksno mesečno 2) oglašivač ne plaća fiksno već samo ako neko klikne na baner 3) oglašivač ne plaća fiksno nego samo ako neko klinke na baner i potom se učlani na sajt oglašivača Nezavisno od načina plaćanja (fiksno ili po rezultatu) obaveze prenosioca oglasne poruke su uvek iste - da prenesu oglasnu poruku i oni nemaju nikakvu daljnju ulogu u isporuci proizvoda, plaćanju i drugim odnosima između prodavca (oglašivača) i kupca. Stariji načini oglašavanja podrazumevali su fiksno plaćanje prenosiocu oglasne poruke bez obzira na učinak, dok su moderniji načini zasnovani na merljivom rezultatu, tako na primer marketinške agencije plaćaju televizijama u zavisnosti od ostvarene gledanosti koja se utvrđuje naknadno a ne plaćaju fiksno po sekundi po unapred utvrđenoj ceni, adsense i slični programi oglašavanja plaćaju po kliku na određeni oglas dok se u affiliate marketingu prenosilac poruke plaća u zavisnosti od izvršene aktivnosti na sajtu oglašivača. Poslednja izmena od Markok : 07. 10. 2010. u 17:12. |
|
6 članova zahvaljuje Markok za poruku: |
07. 10. 2010. | #4 |
branislav mandic mando
Wrote a book
486 "Hvala" u 189 poruka
|
^ svaka cast za post...mislim da si pogodio sustinu. Kao iz udzbenika.
07. 10. 2010. | #5 |
Predrag Supurović
Grand Master
Datum učlanjenja: 24.01.2006
Hvala: 3
200 "Hvala" u 12 poruka
|
Affiliate marketing nije puko oglašavanje. To je učešće u poslu koje se obavlja zarad provizije. Affiliate marketing čak i ne mora da koristi uobičajene tehnike oglašavanja.
Svaki način prodaje koji omogućava da prodavac može da utvrdi ko je kupca uputio kod njega, kako bi mogao da mu plati proviziju za uspešno obavljen posao je affiliate marketing.
07. 10. 2010. | #6 | |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 21.03.2006
Hvala: 291
1.345 "Hvala" u 355 poruka
|
Što nisi napisao "Affiliate marketing nije oglašavanje." već si napisao "Affiliate marketing nije puko oglašavanje". Dakle neki vid oglašavanja jeste, samo malo složeniji, moderniji, bolji... vremena se menjaju, novine odumiru, ako neko pod oglašavanjem smatra samo A4 stranu u novinama onda postoji problem u budućnosti.
Definiši šta znači "učešće u poslu"? Na koji način kao affiliate "učestvuješ u poslu"? Citat:
Par poruka iznad imaš definiciju oglašavanja po zakonu. Po čemu affiliate marketing iskače iz tog okvira osim što način plaćanja nije nešto na šta smo navikli? Ako u zakonu piše da oglašavanje ne sme da se plaća po učinku, onda bi to affiliate marketing diskvalifikovalo kao tip oglašavanja. Al sumnjam da postoje takve odredbe... Poslednja izmena od mileusna : 07. 10. 2010. u 20:28. |
|
"Hvala" mileusna za poruku: |
07. 10. 2010. | #7 |
expert
Grand Master
|
pazi: ucesce u poslu
hoces reci, da kad ja posaljem amazonu kupca i on kupi knjigu, da ja postajem deo izdavnistva? ja sam njima neko ko im salje kupca t.j. isto sto im dodje i neko ko je stavio obican (neaffiliate) oglas u novinama t.j. ja sam oglasivac, koji ima pametniji nacin racunanja zarade ali ne udelujem ja u njihovom poslu ako oni ove godine odu u minus, to mene kao oglasivaca ne interesuje, jer ja nisam deo amazona zato affiliate != ucesce u poslu i affiliate ~ oglasavanje Poslednja izmena od robi-bobi : 07. 10. 2010. u 20:27. |
2 članova zahvaljuje robi-bobi za poruku: |
07. 10. 2010. | #8 |
Vladan Zirojević
Grand Master
|
Marketing je znacajno veci nadskup oglasavanja.
http://www.draganvaragic.com/weblog/...g-advertising/ |
07. 10. 2010. | #9 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
pedja, ne slazem se, ti ne ucestvujes u poslu ni na koji nacin, nego se jednostavno placanje za reklamu vrsi po postpaid modelu, na osnovu ucinka reklame. I ne mora affiliate marketing uopste da bude vezan za neki procenat od uplate, postoje lead-ovi koji se placaju cak i ako posetilac nije nista platio, nego se recimo samo registrovao na mailing listu i sl.
Naprosto, to je reklamiranje gde zarada publishera zavisi od efektivne vrednosti koju reklama donese oglasavacu (tj. broja ostvarenih konverzija), za razliku od ostalih reklama gde se placa na osnovu procene dobiti (u f-ji broja impresija ili klikova)
07. 10. 2010. | #10 | |
branislav mandic mando
Wrote a book
486 "Hvala" u 189 poruka
|
Evo jos izvora:
Citat:
("promotere" naglasio ja) Izvor: Dejan Sapic, Marketing na Internetu,2002. str 111.
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Oglasavanje u Crnoj Gori | bosher | Marketing i SEO | 7 | 01. 11. 2009. 21:02 |
Do 10 miliona EUR za oglasavanje na domacem netu | Miloje Sekulic | Marketing i SEO | 13 | 15. 07. 2008. 13:58 |
Ponude za oglasavanje na veb sajtovima | Miloje Sekulic | Marketing i SEO | 1 | 09. 12. 2007. 22:03 |
Internet marketing tematika u marketing časopisu Taboo | Dragan Varagić | Marketing i SEO | 0 | 17. 08. 2005. 13:46 |