|
Opušteno Trenutak za pauzu - Ćaskanje. Sponzor: |
|
Alati teme | Način prikaza |
10. 05. 2011. | #1 |
branislav mandic mando
Wrote a book
Datum učlanjenja: 30.10.2009
Hvala: 261
486 "Hvala" u 189 poruka
|
Auto dijagnostika - softver i oprema
Da li se neko od kolega bavio dijagnostikom na svom ljubimcu u sopstvenoj reziji, odnosno posedujete li opremu.
Naime, zeza me nesto servo u zadnje vreme - radi normalno ali signalizira kvar. Na forumima vidim da je dijagnostika relativno jednostavna...softver za odredjeni model vozila, kompjuter ili mob. i jedan kabl. Nemam ambicije da predjem u autoelektricare i pocnem da razvaljujem sklopove, nego zelim da dodjem do koda odredjene greske da mi se ne bi desavala uobicajena situacija da mi majstor zbog nekog glupog senzora uvali kompletni novi servo ili letvu volana. Vasa iskustva molim?
10. 05. 2011. | #2 |
Pukovnik u penziji
Grand Master
|
Ja sam nabavio softver za svoje auto (Lexia) ali kada sam vidio cijenu kablaže nisam imao volju da ulazim dublje u to.
Uglavnom, sudeći po onome što sam vidio, ništa komplikovano. |
10. 05. 2011. | #3 |
expert
Grand Master
Datum učlanjenja: 11.04.2010
Hvala: 141
959 "Hvala" u 153 poruka
|
Koji proizvođač automobila? Zavisi, imaš ih od 50e pa preko 5000e...
|
10. 05. 2011. | #5 | |
Pukovnik u penziji
Grand Master
|
Citat:
http://www.ecutool.com/ |
|
10. 05. 2011. | #6 |
branislav mandic mando
Wrote a book
Datum učlanjenja: 30.10.2009
Hvala: 261
486 "Hvala" u 189 poruka
|
@webarto
Konkretno Punto...imam skinut njihov FiatEcuScan za sve fiate...ostaje da vidim za kabl USB OBDKey 1.40 ili ELM 327 v1.3. Skontao sam da treba racunar povezati sa tim kablom na OBD konektor koji se nalazi negde kod kutije za osigurace i startovati softver odnosno pojedinacne testove za odredjeni tip vozila i sl. Deluje mi jednostavno.
10. 05. 2011. | #7 |
expert
Grand Master
959 "Hvala" u 153 poruka
|
Da, OBD je pored pepeljare ili kod osigurača. Što se tiče tvog kvara riknuli su ti tranzistori na modulu za elektro motor, to je boljka i Jatafi i Opela, i to ode kad tad na svakom. Sa ovim kinezima se mogu poništiti greške ali čim startaš auto odmah će se upaliti, kod tebe ima CAN Bus, ne zeza on džaba, tek će ti da ti se otegli volan. Javim ti sutra tačno šta ti je činiti. Za ova nova (skuplja) auta samo OEM (one su po par hiljada eura), inače bude svašta |
2 članova zahvaljuje webarto za poruku: |
10. 05. 2011. | #8 |
Bojan Abramovic
Professional
Datum učlanjenja: 17.01.2008
Hvala: 30
47 "Hvala" u 30 poruka
|
Pretpostavljam da je Punto II.
Oni imaju problema sa servo uređajem upravljača. Servo je električni a simptom otkazivanja je da počne sve češće da se isključuje u vožnji, koliko znam. Nezgodno je kada se desi u toku skretanja, pogotovo laganijeg npr u polukružnom okretanju. Jako se ukruti i ume da šokira, ekstremno ako se vozi u City modu. Početak zezanja servo uređaja prethodi često loš akumulator i paljenje na kablove. Ako želis mogu da ti posaljem na PP broj dobrog auto elektroničara u NS koji ima dijagnostiku i koji će ti (verovatno) tačno reći šta je u pitanju. |
"Hvala" bOkIcA za poruku: |
10. 05. 2011. | #9 |
expert
Grand Master
959 "Hvala" u 153 poruka
|
Punto 2, 2B, Grande Punto isto tako... Kod keca je hidraulični servo ja mislim... City mode ga i pokvari... Jača struja i pufff...
Na Corsi B sam zamjenio 2 tranzistora, koštalo me 50e (Kukić - Banja Luka)... Na Corsi C je riknula elektronika pumpe za koju inače traže 350e da repariraju, a u pitanju je kvar koji svako ko je malo stručan sa lemilicom može da popravi... hladni lemovi. Problem se javlja jer je postavljena na loše mjesto gdje se pregrijava od toplote motora i to i bude. @mangia, Google Bosch KTS 570 ESItronic |
"Hvala" webarto za poruku: |
10. 05. 2011. | #10 |
Bojan Abramovic
Professional
Datum učlanjenja: 17.01.2008
Hvala: 30
47 "Hvala" u 30 poruka
|
|
"Hvala" bOkIcA za poruku: |
|
|