Sva početnička pitanja Sva početnička pitanja bi trebala da se postavljaju u ovom forumu, a ako se pretvori u kvalitetnu diskusiju interesantnu svima - prebacićemo je u odgovarajući forum. Molimo "znalce" da ne omalovažavaju početnike, ako žele da pomognu svi ćemo biti zahvalni, ako ne žele, neka preskoče ovaj forum. |
|
Alati teme | Način prikaza |
03. 09. 2014. | #1 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 06.09.2012
Hvala: 0
342 "Hvala" u 10 poruka
|
Linux
Pozdrav svima, hteo bih da se prebacim na linux al profesionalno da se bavim programiranjem kelnera, moze neko da mi kaze koju verziju da uzmem Red Hat, Ubuntu, Fedoru, dal da uzmem Cloud, Server ili Desktop verziju, sta je najbolje.
|
"Hvala" stanke za poruku: |
04. 09. 2014. | #3 |
Иван Бишевац
Qualified
|
Свеједно је, сви имају исти кернел.
Шта тачно хоћеш да програмираш на Кернелу? Ако хоћеш да допринесеш коду постојећег Кернела онда баци поглед на https://github.com/torvalds/linux, имаш на тој страници опис пројекта. |
04. 09. 2014. | #4 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 06.09.2012
Hvala: 0
342 "Hvala" u 10 poruka
|
Hvala, a za administraciju jel su sve verzije iste ili ima neke razlike
|
04. 09. 2014. | #5 |
Иван Бишевац
Qualified
|
Ниси се лепо изнајснио, ти хоћеш да учиш администрацију сервера, то је друга ствар.
Постоје разлике међу дистрибуцијама Линукса. Прва очигледна је рецимо менаџер пакета. Рецимо код системима заснованим на Дебијану (ту спада и Убунту) користи се apt менаџер пакета, код РедХет-а је то yum. Најбоље је да пробаш више дистрибуција па да видиш шта ти лежи. Питај и неког администратора шта се најчешће користи. Ја сам радио деплојмент на неке сервере и углавном су то били Убунту сервери. Ја сам користио Слеквер, ЦентОС (клон РедХета) и већ три ипо година Убунту. Сваки је интересантан на свој начин. Слеквер је добар ако хоћеш да компајлираш пакете сам и да се мучиш, али је и добра прилика да научиш. ЦентОС (РедХет) има доста графичких алата за администрацију, али нисам превише корстио. Убунту користим за десктоп али као што рекох често виђам и сервере који раде на њему. Најбоље да пробаш више дистрибуција, инсталирај ВиртуалБокс и испробавај |
|
|