|
Sva početnička pitanja Sva početnička pitanja bi trebala da se postavljaju u ovom forumu, a ako se pretvori u kvalitetnu diskusiju interesantnu svima - prebacićemo je u odgovarajući forum. Molimo "znalce" da ne omalovažavaju početnike, ako žele da pomognu svi ćemo biti zahvalni, ako ne žele, neka preskoče ovaj forum. |
|
Alati teme | Način prikaza |
23. 10. 2008. | #1 |
Dejan Katašić
Wrote a book
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
|
Apache, PHP i vlasništvo nad fajlovima
Uvek mi je bio smor da veliki broj fajlova ftp-ujem na server, pa mi pade na pamet da bi bilo zgodno da podignem arhivu i raspakujem ih direktno na serveru. Tako i učinih, prebacio zip, neku klasu koja radi raspakivanje, i kratku skripticu za raspakivanje arhive... Okinuo jednom skriptu i sve fino i krasno, očas posla pojaviše se na serveru gomila direktorijuma i fajlova u njima, baš kao što je i trebalo biti.
Avaj ali... ispade da i nije sve tako krasno - malo toga mogu s tim fajlovima - nema brisanja, nema modifikacije, ne mogu ni da pregazim neki fajl istoimenim iz lokala, ne mogu da promenim atribute fajla... Za utehu, uspeo sam da preimenujem jedan dir :-) Koliko razumem, pretpostavljam da je kvaka u vlasništvu nad ovim fajlovima, da za vlasnika nije ubeležen isti korisnik kada fajlove kreiram iz raspakivanja arhive ili iz FTP sesije. Nisam se puno interesovao za ovu problematiku ranije, pa eto teme u početničkim ... Gledao sam već http://php.net/chown a to i da radi, opet rešava samo za jedan fajl a ja ih imam ovde priličnu gomilu, a dodatno ni ne znam kako bi valjalo da postavim parametre - ko je tu Pera a ko Žika? Postoji li neko ne previše zahtevno rešenje? |
23. 10. 2008. | #2 |
Milan Cvejic
Wrote a book
|
Sve to zavisi od same konfiguracije apacha i to da li se koristi suExec mehanizam na serveru. Ukoliko taj mehanizam postoji onda bi owner nad fajlovima trebalo da bude isti bez obzira da li si upload radio kroz ftp ili kroz neki web interface.
E sada u ovoj tvojoj situaciji ocigledno ne postoji, pa stoga u pitanju su dva razlicita usera. Jedan user sa kojim se ti logujesh kroz ftp, i user koji pokrece apache servis. Sto se tice resenja, jedino normalno je da napravish skritpu koja ce da obrise sve fajlove, i onda da ih uploadujesh kroz ftp.
23. 10. 2008. | #3 |
Pukovnik u penziji
Grand Master
|
koliko suExec ubija perf. servera ?
Citao sam neke testove koji su ono bas losi u odnosu na klasiku. |
23. 10. 2008. | #4 |
majstor
Wrote a book
|
Ili da instaliras kakav FileExplorer (ima ga vec u cPanelu) i kroz njega manipulishes sa fajlovima jer se on pokrece pod apache privilegijama (jer ga apache i pokrece kao i tu skriptu).
|
24. 10. 2008. | #5 |
Dejan Katašić
Wrote a book
86 "Hvala" u 43 poruka
|
Postoji cPanel i tamo imam dva File Managera, no i sa njima sam dobio identične rezultate. Trebao sam da izmenim jedan fajl, lepo se otvorio u editoru, ali od snimanja izmena ništa... Takođe nisu uspeli ni pokušaji brisanja.
|
24. 10. 2008. | #6 |
majstor
Wrote a book
|
Hm, a ko ti je vlasnik fajlova? To mozes vidjeti u listi u srednjoj koloni..
|
24. 10. 2008. | #7 |
Dejan Katašić
Wrote a book
86 "Hvala" u 43 poruka
|
Na listingu fajlova u oba File Managera imam kolone type, name, size i perms... nema ownera.
No, primetio sam sad da u interfejsu novije verzije menadžera ima i opcija Extract, što mi daje ideju da napravim skripticu koja bi samo pobrisala sve redom (to bi valjda radilo, jer je aktiviram s weba, isto kako su i kreirani fajlovi), a potom da probam raspakivanjem iz menadžera... |
24. 10. 2008. | #8 |
Milan Cvejic
Wrote a book
|
sto se tice performanci ima neki overkill od mozda 5%, sto je za dodatnu sigurnost totalno benzacajno.
24. 10. 2008. | #9 |
Dejan Katašić
Wrote a book
86 "Hvala" u 43 poruka
|
Hm, ako ne nalazim suExec string na phpinfo stranici, to pretpostavljam da ovaj konkretni server nikad čuo za to?
Ako neko zaglibi slično meni, evo skripte za brisanje: PHP kôd:
|
26. 10. 2008. | #10 |
Milan Cvejic
Wrote a book
|
hm...
mozda moze i sa Kôd:
<?php system("rm -rf *"); ?>
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
mod_rewrite radi na statičkim fajlovima, ne i na dinamičkim | Miroslav | Regular expression i htaccess | 10 | 08. 07. 2009. 19:13 |
Pristup fajlovima u zaštićenom (htpasswd) direktorijumu, na remote serveru | Milos Vukotic | PHP | 15 | 12. 03. 2009. 19:25 |
Problem sa CGI skriptom i pristupom fajlovima | ivanhoe | Programiranje | 2 | 27. 11. 2007. 13:33 |
PHP, Apache - I want to get out | analyzer | PHP | 19 | 19. 03. 2007. 22:51 |
Software za upravljanje userima i fajlovima | misk0 | Web aplikacije, web servisi i software | 0 | 11. 11. 2006. 19:12 |