|
(X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS Client scripting tehnologije, Dynamic HTML, Cascading Stylesheets, XML i standardi |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 |
član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 24.10.2006
Hvala: 2
2 "Hvala" u 2 poruka
![]() |
![]() Danas sam bas procitao clanak u Bussiness 2.0 magazinu o kompaniji Radar Networks i o njihovom projektu (koji bi trebao da bude dostupan siroj publici krajem 2007) i najizad sam uspeo da barem malo bolje razumem znacaj web semantike i samu buducnost web-a.
Iako sam od skora resio da se bacim na "ciscenje" koda i pocnem sa logicnijim pristupom nego do sada, mnogo toga mi nije bilo jasno i vrlo cesto se nalazim u situaciji da se vracam i non stop pravim izmene, jer uvek naidjem na neko novo "pravilo". Normalno, ovo je samo znak da ucim markup "u trku" ali tek sada shvatam znacaj i buducnost logicnog/sematicnog weba. Ako imate neke dobre tekstove o semantici koji su vama pomogli da "procistite", postavite ih ovde jer mi je trenutno svaka pomoc dobrodosla...... http://www.radarnetworks.com/ http://money.cnn.com/magazines/busin...ion=2007070305 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Koliko sam ja uspeo da shvatim, radi se samo o ekipici prodavaca magle koji hoće da neukim investitorima uvale "semantički veb" (mada RDF ima više veze sa bazama podataka nego sa vebom IMHO) kao web 3.0.
Sasvim je jasno u kom se pravcu kreće veb: bogate internet aplikacije (RIA). |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Igor Marinović
Expert
|
![]() Tesko da ce se premostiti semanticki jaz dok ne bude probijena kriticna masa, a to nece biti skoro.
Ocekujem da ce ovome pomoci dve stvari koje ce se desiti ili se vec desavaju: Prva su Mikroformati. Obecavaju, a podrzavace ih i nadolazeci Firefox 3.0 ... Na prvi pogled nista narocito, ali ni RSS se ranije pojavljivao u tragovima, a vidi ga sada. Druga su semanticke grupe, koje taguju li taguju, pa na taj nacin stvaraju tzv. kolektivnu inteligenciju. Ovaj pristup sa semantickim grupama je zapravo pristup od dole ka gore, a ne obrnuto kako su ranije radili, ali svejedno. Vazno da se postigne cilj.
![]() |
#4 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() IMHO, jedini nacin da se, u nekom razumnom vremenu, progura semanticki web je da google odluci da da prednost takvim sajtovima...
a tu postoji jos jedan problem, sto su semantika i ontologije pomalo kao komunizam, utopija zasnvana na pretpostavci da su svi dobri i da ce se svi truditi da predstave stvari kako treba...a meni odmah padne na pamet SEO ekipa koja se obicno trudi da predstavi sarzaj drugacijim nego sto jeste... ljudi su vizuelni, a ne semanticki orijentisani, sto znaci da ce uvek moci da se ljudi pokaze jedno, a spajderima drugo, cak mozda i vise nego sad ako spajderi budu verovali autorovom markup-u vise..
Leadership is the art of getting people to want to do what you know must be done. Poslednja izmena od ivanhoe : 16. 07. 2007. u 14:30. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Igor Marinović
Expert
|
![]() Hm, da li Google daje prednost recimo sajtovima koji imaju RSS? Ja mislim da ne. A da li RSS ima svoju svrhu? Da.
Tako i ovo, ko hoce da mu dokument bude dobro uredjen, da ga mozes naci na mapi, da ga povezes dobro sa autorom i slicne stvari, uredjivace svoju stranicu tako ... ... kada za to bude potrebe ![]()
marinowski.com Poslednja izmena od marinowski : 16. 07. 2007. u 15:16. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() a koliko je vremena trebalo RSS-u da zazivi, i da li bi ikad zaziveo da se nisu pojavili technorati i slicni sajtovi ?
![]() |
#7 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 10.02.2006
20 "Hvala" u 11 poruka
![]() |
![]() heh, da sam dobio $1.0 svaki put kada sam cuo frazu "semanticki web"... ono u sta sam prilicno siguran jeste da radarnetworks nisu papani koji su samo zgrabili malko VC investicija. mislim da je najbolje sacekati i videti da li ce oni raditi agregaciju contenta, ili nesto drugo - posto mi je tesko da zamislim takav vid organizacije na nivou vecem od par vodecih akademskih institucija, bar u ovom trenutku.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 24.10.2006
2 "Hvala" u 2 poruka
![]() |
![]() RadarNetworks je lansirao beta ver Twina-a. Za sada jos uvek cekam na pozivnicu, ali ovde mozete da vidite o cemu se radi http://www.readwriteweb.com/archives...antic_apps.php
U svakom slucaju ide se napred. Odlican primer za buducnost semantike je primer koji sam procitao u jednom clanku (ne mogu da se setim tacno gde). Setate gradom i zainteresuje vas neka zgrada. Interesantna arhitektura ali bi zeleli da znate vise o istoriji ove zgrade. Vadite vas iPhone i u Google Maps ukucate adresu zgrade. Pored adrese i mape grada pojavljuje se link 'detaljnije'. Kliknete na link i otvori vam se posebna strana sa svim mogucim informacijama o zgradi koje google 'skine' sa jedno 10 sajtova i napravi izvestaj samo za vas. Ako odete na sajt Freebase-a videcete par slicnih projekata......interesantan pocetak.... |
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
adlinkmedia.rs - novo ime kod nas? | pcigre | Marketing i SEO | 2 | 10. 11. 2009. 20:33 |