|
PHP PHP aplikacije, Smarty, PEAR |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 19.05.2007
Hvala: 13
3 "Hvala" u 3 poruka
![]() |
![]() Zdravo!
Recimo da ce aplikacija za neko vrijeme baratati sa milion slika. Slike se spasavaju na disk, a njihovi nazivi u tabele. Linux server je u pitanju. Negdje procitam da je moguce staviti neogranicen broj fajlova u folder, a negdje 32k. Nije mi toliko bitan maximlana broj fajlova u folderu, već preporučeni broj. Znam da veliki broj fajlova u folderu moze dovesti do problema sa performansama, a tu je i pitanje backupa i managamenta tih foldera. Zanima me kako vi rasporedjujete veliki broj slika po folderima? Sta je najbolje u praksi i sa kavim ste se problemima susretali? Pokusacu da vam priblizim moju situaciju. Za svaki unos u jednu tabelu moguce je maximlano pridruziti do 5 jpg slika. Svaki taj unos se mora povezati sa nekom kategorijom, kojih je u mom slucaju 15. Znaci, u ovom slucaju bi trebalo da bude minimlano 15 foldera. Kako organizovati podfoldere? Mozda po godinama, po mjesecima? Hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Možeš da koristiš npr. strukturu od 1000 direktorijuma, po modulu id-ja fajla iz baze.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
profesionalac
Qualified
3 "Hvala" u 3 poruka
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Dejan Katašić
Wrote a book
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() Citat:
Šta je interesantno - imaš 1000 direktorijuma i oni će ravnomerno da se šire kako bude rastao broj slika, biće podjednako opterećeni. |
|
![]() |
![]() |
"Hvala" noviKorisnik za poruku: |
![]() |
#5 |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 27.11.2005
Hvala: 47
57 "Hvala" u 31 poruka
![]() |
![]() Iz iskustva, mogu u jednom folderu da stoje stotine hiljada fotografija. Jedini problem sa tim je kad pokušaš da ih izlistaš putem ftp-a.
Ja sam koristio md5 za nazive fajlova koji sam generisao na osnovu time() + rand() broj. Tada su nazivi dugi 32 karaktera, recimo ad77affeccaa23921938f899. Uzmeš prvo slovo od naziva fajla i smestiš u taj direktorijum, pa u poddirektorijum koji je drugo slovo, pa tako dalje... - images/ --------/a/ ----------/d/ ------------/ad77affeccaa23921938f899 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
profesionalac
Qualified
3 "Hvala" u 3 poruka
![]() |
![]() Citat:
Ako i drugi imaju iskustva vezano za ovaj prolbem, bio bih zahvalan da se ukljuce u temu. Meni bi mozda bilo dovoljan samo jedan podfolder dubinu. Kôd:
- images -- kategorija1 --- a --- b --- c ... --- z (+ 0..9) -- kategorija2 --- a --- b --- c ... --- z (+ 0..9) .... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Branimir Momcilovic
Qualified
Datum učlanjenja: 15.02.2006
Hvala: 47
25 "Hvala" u 8 poruka
![]() |
![]() Ograničenje od 32 k (odnosno 64 k) je ograničenje FAT sistema, to slobodno zaboravi, noviji fajl sistemi mogu bolje.
Na NTFS-u i iole boljim diskovima, do 200 000 fajlova u folderu ne bi smelo da pravi problem. Moja preporuka je da uz sliku pamtiš "putanju", npr. imaš posebnu tabelu sa opisom "putanje" u kojoj pamtiš gde se to fizički nalazi na disku i kako je spakovano (konvencija za kreiranje podfoldera). Tako da uvek možeš da generišeš full path da bi pročitao konkretan fajl. Jedna od putanja (najnovija) je "aktivna" i na nju se snimaju novi fajlovi. Podfoldere na "putanji" kreiraš kako već u tvom slučaju ima smisla, npr. po kategorijama, po datumu... Poenta sa putanjama je da sistem bude konfigurabilan, da nemaš hardkodiran način za kreiranje full path-a za snimanje fajla, što ti omogućava bezbolno spajanje "putanja" ili prebacivanje fajlova na novu adresu, tj. neki drugi storidž...
![]() |
#8 | |
profesionalac
Qualified
3 "Hvala" u 3 poruka
![]() |
![]() Citat:
Hvala na ucescu u temi. Poslednja izmena od mb_sa : 27. 01. 2009. u 11:16. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() ^ ja sam koristio istu tu semu, i fino radi
BTW, ext2 i ext3 imaju problem sa vecim brojem fajlova, dolazi do usporenja... ali do par hiljada fajlova po dir-u nije problem sigurno, sem ako fajlovima pristupas sekvencijalno (listas direktorijum ili tako nesto)
![]() |
#10 |
Milan Cvejic
Wrote a book
|
![]() ext3 filesystem ima ogranicenje po defaultu na 32K linkova (fajlova, direktorijuma) po folderu. To je josh ograniceno sa limitom maksimalnog broja inodova za taj filesystem.
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Koji bi mi hosting preporučili ? | misko_ | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 177 | 24. 01. 2013. 23:47 |
Šta sve preporučujete za učenje PHP-a | chandler | Sva početnička pitanja | 14 | 15. 09. 2009. 14:55 |
broj domacih sajtova | Miloje Sekulic | Istine i zablude | 1 | 07. 05. 2008. 11:32 |
google.co.yu preporučuje francuske feedove? | pcigre | Opušteno | 0 | 09. 04. 2008. 01:00 |