Web aplikacije, web servisi i software Frameworks, web servisi, programi, plugin-ovi, ekstenzije korisni za razvoj web sajtova. Sponzor:
![]() |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 |
Knowledge base
Wrote a book
|
![]() Posto uskoro krecemo sa razvojem nase prve komercijalne aplikacije a da se nadovezem na temu koju sam sa Dinketom na skorasnjem okupljanju diskutovao, zanima me da li uopste vredi enkriptovati kod aplikacije i da li imate iskustva i neke preporuke?
Znam da nije tesko razbiti enkripciju pa me prvenstveno zanimaju vasa iskustva i misljenja o ovoj temi i da li vredi investirati u zastitu koda komercijalne aplikacije? Kapiram da ce ova diskusija koristiti i drugim timovima koji se odluce na razvoj komercijalne aplikacije. Samo da napomenem da se aplikacija instalira na serveru kupca. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pukovnik u penziji
Grand Master
|
![]() Po meni isplati ali sve zavisi na koje tržište ciljaš i šta radi aplikacija...
ja lično CMS ne bih dirao jer CMSova ima milion i ne bi mi bilo interesantno prepisivati nečiji CMS kad ih ima milion besplatnih i open source... Šta koristiti ? Imaš besplatne obfuskatore (jel se ovako piše) koji ispremeću imena promjenjivih i uklone praznine iz koda kao i komentare... dakle kod je čitljiv ali umjesto $korisnik imaš $324lj3l3lč3lj45_kjhkjhjhk pa ti radi sa tim šta hoćeš Dalje imaš enkodere koji ekodiraju kompletan kod: PHPShield - 75 USD i nudi samo opciiju enkodiranja SourceGuardian - 199USD je nadograđen PHPShield koji ima mogučnost licenciranja na osnovu hostname-a, ip adrese, mac adrese servera, datuma itd. IONCube - 199USD i više... ZendEncoder ili kako se već zove... Ja sam uzeo phpshield i napravio svoje folove za kontrolu mac adrese, ip adrese, vremena, broja korisnika itd.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Knowledge base
Wrote a book
|
![]() Ovo nije CMS vec usko specijalizovana aplikacija koju ce koristiti web timovi.
Ovo zvuci prilicno dobro. Vezivanje licenci za domen je odlicna ideja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pukovnik u penziji
Grand Master
|
![]() Imaj na umu da svi ti enkoderi zahtjevaju da uz aplikaciju isporučuješ i loader-e koji omogučavaju izvršavanje tako enkodiranih fajlova. Oni su besplatni i možeš ih preuzeti sa sajtova gdje kupiš softver. Tamo imaš i instrukcije kako se instališu. Preporuka je da se taj modul uključi u sam php.ini jer tako dobiješ bolje performanse.
Ako nemaš mogučnost da edituješ php.ini onda ih možeš spakovati u dir iznad enkodovanih fajlova i trebalo bi da radi... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 17.03.2006
Hvala: 9
15 "Hvala" u 10 poruka
![]() |
![]() i imaj na umu da za te nekodere obicno imas neke kineze i japanezre koji dekodiraju cod-e nazad za 20$
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Knowledge base
Wrote a book
|
![]() Videcemo, jos uvek nismo doneli odluku o tome da li cemo zastiti kod ili ne. Voleo bih da cujem iskustva nekog ko vec ima aplikaciju.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 17.03.2006
Hvala: 9
15 "Hvala" u 10 poruka
![]() |
![]() Ha vidi, iskreno nisam ni jednu svoju aplikaciju enkodiro, ali sam se susreto sa takvim stvarima, radio sa takvim aplikacija, cak i dekodiro da napravim neke promjene.
Uglavnom to je stara fora, dobro uhodana. Sve radi kako treba, vecina shared hostinga podrzava par lodear-a (zend, cube) tako da mogu da pokrenu tvoj kod, bez problema. Opet, ako neko bas zajnu da ti ukrade code, za male pare na http://www.qinvent.com/cyrj/deZender/index-en.php to moze da uradi. A opet sa druge strane i to nekodiranje sa tvoje strane je jeftino pa i ako pomogne (a pomoce) nije losa investicija. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Knowledge base
Wrote a book
|
![]() Svestan sam toga da se moze dekodirati za male pare tako da me to ne brine. Jedini razlog zbog kog odugovlacim sa odlukom jeste sto ce u requirements stajati da je neki od loadera obavezan.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Miloš Vučić
Grand Master
|
![]() Ja sam koristio par aplikacija koje su aštićene sa IONCube. Sa korisničke strane je skroz idiot-friendly i nije bilo nigde problema.
Koliko je sigurno, ne znam... Dotične aplikacije nisam našao "razbijene" tako da kapiram da je ok zaštita.
![]() |
#10 |
mV
Certified
Datum učlanjenja: 22.08.2009
Hvala: 0
16 "Hvala" u 13 poruka
![]() |
![]() Još jedan glas za IonCube,
u onoj najjeftinijoj varijanti, a zaključavanje za domen sam radio u samoj aplikaciji. Što se tiče 'requirements', loader za ZendEncoder sam nalazio pre-instaliran na 80% hostinga, a za IonCube na 40% što i nije tako loše. Ostale loadere nisam nigde video. |
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Zastita mySQL baze | SadClown | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 5 | 21. 10. 2007. 21:38 |
Zastita komentara od spama | oliver78 | PHP | 28 | 07. 06. 2007. 23:26 |
Potrebna Pomoc oko Zastita CD-a (ocx,dll...) | Dzigilibonglica | Programiranje | 42 | 24. 05. 2007. 16:27 |
Zastita od spidera | zextra | Planiranje i usability | 3 | 03. 08. 2006. 12:53 |
zastita komercijalnih php skripti ? | ivanhoe | PHP | 5 | 05. 06. 2006. 18:17 |