|
SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Pravim sistem za pretragu koju radi full-text search po vise polja, i naleteo sam na sledeci problem:
Pretraga se vrsi po poljima keywords, title i description (postoji jedan full text index za ta polja). Recimo da imam 2 rekorda: Kôd:
ID TITLE DESCRIPTION 1 Ovo je naslov Ovo je neki opis 2 Ovo je neki naslov blabla Kôd:
SELECT id, MATCH (keywords, title, description) AGAINST ('neki naslov') AS rel_kw_title FROM data WHERE status='published' AND MATCH (keywords, title, description) AGAINST ('neki naslov') ORDER BY rel_kw_title DESC Da li imate neku ideju kako ovo izbeci? Jedino sto 100% pomaze je da se stave navodnici oko svega, ali onda mi "Pera Peric" nece pronaci "Peric Pera" sto mi je takodje potrebno, tako da mi to nije dobro resenje.
![]() |
#2 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Smislio sam delimicno resenje da za svaki $query, upit formiram kao "$query" $query, npr:
MATCH (keywords, title, description) AGAINST ('"neki naslov" neki naslov') sto resava deo problema. Palo mi je napamet i da radim to isto za razne kombinacije reci tipa: '"neki naslov" "naslov neki" naslov neki' ali cim imam vise od 2 reci to postaje besmisleno komplikovan upit.. Jel ima neko inteligentnije resenje za ovo? Mozda neki externi alat za full text search?
![]() |
#3 |
Branimir Momcilovic
Qualified
Datum učlanjenja: 15.02.2006
Hvala: 47
25 "Hvala" u 8 poruka
![]() |
![]() Postoji Lucene, vredi pogledati. Probao sam dot.net port Lucene.NET, doduše samo za internu upotrebu...
![]() |
#4 |
profesionalac
Professional
|
![]() Ima i Spinx
http://www.sphinxsearch.com/
![]() |
#5 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
![]() Zend ima php port.
![]() |
#6 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() cuo sam za lucene, spinx, solr, xapian, ali nikad nisam probao nista od toga, jel pomazu oni kod ovog tipa problema, da se nadju kvalitetniji rezultati ?
Meni performanse nisu toliki problem jer imam 100.000 recorda, mysql radi super sa time, bitna mi je samo sto bolja relevantnost...
![]() |
#7 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 15.06.2005
Hvala: 12
12 "Hvala" u 11 poruka
![]() |
![]() Da li se isto ponasa kad imas veci broj redova u tabeli? FULLTEXT je poznat po boljci da se ne snalazi bas najbolje kad ima mali broj redova u tabeli...
![]() |
#8 |
Milan Cvejic
Wrote a book
|
![]()
"Hvala" LiquidBrain za poruku: |
![]() |
#9 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Hvala: 37
131 "Hvala" u 82 poruka
![]() ![]() |
![]() Search ranking i sort podesavanja imas i u Sphinxu, doduse, verovatno bi morao dosta da se igras sa tim.
"Hvala" MorenoArdohain za poruku: |
![]() |
#10 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() @srdjevic: ima oko 100.000 recorda, nije mi problem u 50% granici, nego u nacinu na koji se racuna relevantnost, izgleda se match fraze, odnosno proximity nadjenih reci ne boduje nista posebno, sem ako se bas insistira na odredjenoj fori pomocu boolean operatora... ima i to neke logike, ali tesko cu ja to da objasnim klijentu...
![]()
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Boolean full-text search | ivanhoe | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 4 | 03. 06. 2009. 01:35 |
Sphinx Free open-source SQL full-text search engine - problem sa našim slovima | pcigre | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 9 | 01. 04. 2008. 09:29 |
full-text search se chudno ponasa | ivanhoe | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 3 | 16. 11. 2007. 01:46 |
Domaci hosting: php/mysql full | Itchy | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 5 | 27. 08. 2007. 19:49 |
mysql full text search u boolean modu | ivanhoe | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 1 | 11. 05. 2007. 21:59 |