Web Hosting, web serveri i operativni sistemi Komercijalni hosting, web serveri, bezbednost, operativni sistemi na serverima |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 |
Banned
Expert
Datum učlanjenja: 29.09.2007
Hvala: 131
71 "Hvala" u 44 poruka
![]() |
![]() Hteo bih da na VPS-u podesim sistem tako da se na Joomla lako može instalirati dodatni modul a da ne moram permisije da podesim na 777.
Video sam na GoDaddy da koriste opciju da chgrp bude setovan na inetuser (to bi trebao da bude Apache user na CentOS) i da su permisije po defaultu 755 i sve radi kako treba. Na VPS-u sam uspeo da podesim vrlo slično tako da je chgrp www-data(Apache pod Ubuntu-om) i permisije su 775, ne 755 pa tripujem da su 775 permisije ipak mogući security problem a nemam ideju kako da nateram Joomla da instalira neki modul ako su permisije 755? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() ako samo ti koristis VPS onda nije neki problem
"Hvala" ivanhoe za poruku: |
![]() |
#3 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 28.03.2007
Hvala: 4
3 "Hvala" u 2 poruka
![]() |
![]() suPHP is a tool for executing PHP scripts with the permissions of their owners. It consists of an Apache module (mod_suphp) and a setuid root binary (suphp) that is called by the Apache module to change the uid of the process executing the PHP interpreter.
|
![]() |
![]() |
2 članova zahvaljuje gorky za poruku: |
![]() |
#4 |
Banned
Expert
71 "Hvala" u 44 poruka
![]() |
![]() ![]() Na Ubuntu sudo apt-get install suphp-common ili sudo apt-get install libapache2-mod-common pa sudo /etc/init.d/apache2 restart pa chmod -R 755 ime_foldera i u obe varijante sa istim user i group ili group www-data neće working ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() ^^ mislim da na single user masini nema neke bitne razlike da li se izvrsava preko user id-ja ili group id-ja, jer i u jednom i u drugom slucaju apache dobija pristup do fajlova...
naravno, za vise virt. hostova, pa ako se svaki stavi pod zasebnog usera, onda suPHP ima vise smisla i bolje je resenje... hocu da kazem, ne moras toliko da se brines zbog tog 775, nije to neka ne znam kakva rupetina, ako je ostalo ok...
![]() |
#6 | |
Banned
Expert
71 "Hvala" u 44 poruka
![]() |
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() Teraću sa 775 dok ne prokljuvim. Hvala again! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Banned
Expert
71 "Hvala" u 44 poruka
![]() |
![]() Eve gi rešenjaaaaa
![]() ![]() ![]() kao što reče Gorky "suPHP is a tool for executing PHP scripts with the permissions of their owners. It consists of an Apache module (mod_suphp) and a setuid root binary (suphp) that is called by the Apache module to change the uid of the process executing the PHP interpreter." sudo apt-get install libapache2-mod-suphp sudo a2dismod php5 sudo a2enmod userdir suphp Otvorite fajl sudo vi /etc/apache2/apache2.conf Dodajte sledeće linije na kraju fajla suPHP_Engine on suPHP_AddHandler application/x-httpd-php .php sudo /etc/init.d/apache2 restart |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Banned
Expert
71 "Hvala" u 44 poruka
![]() |
![]() Ima još par detalja...
Otvorite fajl sudo vi /etc/suphp/suphp.conf promenite liniju u docroot=/ liniju min_uid=100 promenite u min_uid=33 #(to je apache user id) liniju min_gid=100 promenite u min_gid=33 #(to je apache group id) i nakon toga sudo /etc/init.d/apache2 restart Kompletno upustvo ... E sad... ako bi neko znao da mi kaže kako da podesim da se po defaultu dodeljuje grupa koja je različita od user... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Banned
Expert
71 "Hvala" u 44 poruka
![]() |
![]() Za podešavanje default www-data group prilikom dodavanja novog usera
otvorite fajl sudo vi /etc/adduser.conf USERGROUPS=yes promenite u USERGROUPS=no USER_GID=100 promenite na USER_GID=33 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Banned
Expert
71 "Hvala" u 44 poruka
![]() |
![]() Ukoliko na sistemu već postoji user kome želite da promenite group
sudo chgrp -R www-data /home/ovde_upisite_naziv_user_direktorijuma sudo vi /etc/passwd i promenite u liniji gde je ime usera koji hoćete da promenite userkojimenjate:x:1001:1001:Ime,,,:/home/radnik:/bin/bash na userkojimenjate:x:1001:33:Ime,,,:/home/radnik:/bin/bash Promena je u gid sa gid usera na gid 33 apache2 Izlogujte se, ulogujte... i to je to! Poslednja izmena od vidak : 09. 09. 2010. u 02:15. |
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Hosting za WP | Pelezinjo | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 36 | 02. 07. 2017. 18:20 |
File hosting | ppavlovic | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 7 | 28. 09. 2009. 10:52 |
Hosting | orangem | Sva početnička pitanja | 3 | 19. 09. 2008. 11:48 |
ASP.NET hosting | valderama | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 1 | 26. 07. 2007. 14:14 |
DNS only hosting? | Pedja | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 9 | 11. 11. 2006. 23:20 |