Web Hosting, web serveri i operativni sistemi Komercijalni hosting, web serveri, bezbednost, operativni sistemi na serverima |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 |
član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 23.09.2007
Hvala: 0
510 "Hvala" u 7 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Pet godina koristim shared hosting. Sad je došlo vreme da pređem na VPS, koji nikad nisam koristio niti imam iskustva. Odabrao sam provajdera i paket, te mi nisu potrebni saveti kod kog provajdera da uzmem. Radi se o Linux unmanaged VPSu. Ja na računaru koristim Ubuntu, te sam siguran da to neće biti problem. Problem je to što sam ja navikao na cPanel, pa nisam siguran šta i kako da radim sa VPS. Tu je net, pa ću se valjda i sa tim snaći.
Ono što mene interesuje je da li je potrebno izvršiti neka podešavanja na serveru pre nego što postavim sajt. Ja sam naviko da čim mi aktiviraju nalog odmah sajt prebacim na host i da sve radi. Da li je potrebno nešto podesiti (homedir, pass, root, firewall...) pre nego što sajt prebacim na VPS?
![]() |
#2 |
stara koska :)
Professional
|
![]() Sve zavisi od tvojih potreba, tj sta ces voziti na tom VPS-u.
Za razliku od shraed-a, gde je, kako sam kazes - "sve podeseno... samo prebacim i radi....", VPS (ili recimo dedicated) je potpuno druga prica - potrebno dosta toga podesiti, doinstalirati, dopodesiti,......... Ako tome dodamo ovo sto pises - neces imati cPanel, tj konzolno ces sve podesavati i instalirati, pa jos unmanaged............. hmmmmm Generalno, nista nije nemoguce, ne zelim te plasiti i od cele stvari praviti "naucni rad", sam kazes - sve ima na netu (i ima) - pokusaj. Ako ne probas - nikad neces ni zanti mozes li. Ako udjes u "avaturu", verujem da ces uspeti - treba samo vremena, strpljenja i zivaca.... Drzim ti palceve. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
profesionalac
Qualified
|
![]() Podrazumeva se da onaj ko ti je ustupio VPS daje i neku podrsku.
Pretpostavljam da imaju templejte koji odgovaraju standardnom LAMP okruzenju. Postoje i sistemi mimo cpanela, koji su uz to i besplatni (syscp, webmin, virtualmin). Ukoliko ne mozes da se snadjes tesko ce ti ijedan forum pomoci jer svaki servis treba posebno podesiti (mejl server, veb server, server baze...) U tom slucaju pametnije je da platis nekom setap i mesecno odrzavanje. Ali, prvo se konsultuj sa davaocem usluge (provajderom). |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
stara koska :)
Professional
|
![]() NE mora da se podrazumeva. Napisao covek - unmanaged.
Na zapadu, za razliku 'od kod nas' SVAKA kvalitetna usluga i servis se placa (sa jakim naglaskom na kvalitetna). |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 23.09.2007
Hvala: 0
510 "Hvala" u 7 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Za sada će tu biti jedan WP blog. Potrebni su mi PHP i MySQL. To nije problem.
Drugi deo će imati leech scriptu. To bih smestio u poseban direktorijum kojem bih samo ja imao pristup. Do sada sam konfigurisao LAMP na svom komjuteru i na Win i na Linux. Znam neke osnovne stvari, pa se nadam da ću se snaći. Trenutni hosting mi ističe 1. januara, pa sam zato krenuo ranije da uspem da rešim probleme, ako ih uopšte bude bilo.
![]() |
#6 |
član
Na probnom radu
|
![]() Ako ništa drugo, bar ćeš morati da konfigurišeš Apache i verovatno da izvršiš upgrade PHP-a (nešto umišljam da je CentOS VPS, a on dolazi samo sa provereno stabilnim i samim tim nešto starijim verzijama softvera) i da doinstaliraš neke module, u zavisnosti od toga šta koristiš i šta ti treba (recimo GD bibilioteke za PHP redovno nema u početnoj konfiguraciji servera, a sigurno će ti trebati).
S obzirom da imaš nešto iskustva u tome, sigurno će proći ok ![]()
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|