|
01. 03. 2006. | #1 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Unit testing veb aplikacija?
Kao što naslov nagoveštava, interesuje me vaše iskustvo, s obzirom da preovlađuju veb developeri...
Mi u firmi razvijamo prilično veliki proizvod (još nisam brojio linije, ali u pitanju su verovatno šestocifrene brojke) i (još uvek) ne koristimo nikakav vid automatskog testiranja. Da li neko od vas ima nekih iskustava, kako se unit testing uklapa priču veb-aplikacija? |
01. 03. 2006. | #2 |
Dejan Grujic
Professional
Datum učlanjenja: 29.09.2005
Hvala: 9
64 "Hvala" u 40 poruka
|
U mom slucaju poslovna logika se izvlaci u poseban sloj i onda testira standardnim alatima, tj. nunit za .Net. E sad, uvek dosta logike odluta i na strane, a trebalo bi testirati i stvari koji su bas vezane za web. Sa tim nemam iskustva.
|
02. 03. 2006. | #3 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Uklapaju se kao u svako drugo okruženje, ne znam zašto bi web bio drugačiji.
Okruženja za testiranju su stabilna, prilagođena platformi (lista mogućnost SimpleTest okruženja jasno pokazuje kojoj platformi je namenjen) i sve veći broj developera počinje da ih koristi (na svim naprednijim diskusijama kad čovek dođe i pita: "Savadao sam to i to, šta dalje?" odgovor je "Nauči da testiraš"). Takođe, tesitranje je sad već sastavni deo nekih većih web projekata kao što su Rails ili eZ npr. Jedan od projekata na kome radim koristi SimpleTest i niz testova, kako baznih klasa tako i same aplikacije. Jako mnogo pomaže i nahvatao mi je niz grešaka koje bi mi inače promakle. Doduše, nov sam u celoj priči tako da najverovatnije negde brljam pri pisanju testova, ali brzo učim
activeCollab - Project Management and Collaboration Tool iz domaće kuhinje | area51.rs - Blog Poslednja izmena od Ilija Studen : 02. 03. 2006. u 01:40. |
02. 03. 2006. | #4 |
Branimir Momcilovic
Qualified
Datum učlanjenja: 15.02.2006
Hvala: 47
25 "Hvala" u 8 poruka
|
integrisano u VS 2005
Team System edition VS 2005 ima integrisan unit testing tool, izgleda da pristup postaje standard, bilo da je web aplikacije ili nesto drugo.
Mada tek eksperimentisem, cini mi se da je najveca korist od toga sto te natera da promislis jos jednom o kodu si napisao... |
02. 03. 2006. | #5 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Hm. Možda kad kačiš testove na postojeći kod...
Testovi daju najbolje rezultate kad ih pišeš pre samog koda. Jednostavno razmišljaš o APIju na osnovu onoga što ti očekuješ od klase / grupe klasa. Sasvim logičan pristup jer na kraju ti ipak direktno koristiš samo API, ne i gomilu "mesa" koja se krije ispod.
02. 03. 2006. | #6 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
ja sam testiranje radio samo sa JUnit na faxu, nisam nikad jos probao da to koristim u php-u, mada je bilo par velikih projekata, gde bi mi verovatno bilo korisno...
jel imate da podelite neke korisne linkove, savete i sl. vezano za testiranje php ili perl projekata u web okruzenju ?
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Unit-Testing - overkill ili ne? | cvele | Programiranje | 12 | 18. 06. 2008. 21:46 |
Što koristite za unit testing u PHP-u ? | misko_ | PHP | 3 | 27. 05. 2008. 17:53 |
Unit testing JavaScripta | Ilija Studen | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 0 | 01. 06. 2007. 13:34 |
Yahoo Testing New Homepage | Denis_Radenkovic | Web design, Layout, User Interface | 5 | 12. 03. 2006. 12:15 |
Unit Testing i analiza gresaka | zextra | PHP | 1 | 05. 02. 2006. 18:31 |