e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno. Sponzor: |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
09. 01. 2012. | #1 |
Moderator
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 71
175 "Hvala" u 58 poruka
|
Grupna kupovina u Srbiji
Interesovalo me je koliko na malom i sa aspekta e-trgovine nedovoljno razvijenom trzistu kao sto je nase ima sajtova grupne kupovine i nasao sam 35 sajtova. Sigurno ih ima i vise, Varagic mi je na Twitteru napisao da ima i preko 50, pa bi bilo dobro na jednom mestu bude lista svih sajtova i da se dodaju informacije o promenama.
Popusti.rs Kolektiva.rs Kupime.com Kupon.rs Goldendeals.rs Grupovina.rs Beopopust.rs Svisrecni.com Ekstrapopusti.com Superkupon.rs Kupoman.rs Kuponija.com Kasica.rs Voucher.rs Polacene.rs Popustomat.rs Grupko.rs Ekstradil.rs Svest.rs Zgrabipopust.rs Autentik.rs Snizeno.rs Padajucene.rs Okshop.rs Zlatnaribica.rs Idealnaprodaja.rs Grupnipopust.net Qponika.com Akciomat.rs Hitcena.rs Kupiti.rs Kupimo.rs Trebamito.rs Mojaponuda.rs Pricebook.rs Nasao sam i 4 agregatora grupnih kupovina Grupoholicari.rs Navalinarode.rs Jedanzasve.rs Kudaukupovinu.rs/grupni-popusti
10. 01. 2012. | #2 |
profesionalac
Qualified
|
parano.rs
|
"Hvala" agvozden za poruku: |
11. 01. 2012. | #3 |
novi član
Datum učlanjenja: 10.01.2012
Hvala: 0
1 "Hvala" u 1 poruci
|
@Dejan Bizinger Listi sajtova grupne kupovine treba dodati:
bagatela.rs snizeno.rs venividikupi.rs grupino.com ekstraponuda.rs mojpopust.rs mojaponuda.rs |
"Hvala" Jelena Tešić za poruku: |
11. 01. 2012. | #4 |
Moderator
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 71
175 "Hvala" u 58 poruka
|
@Jelena: Da, znao sam za vecinu od tih novih ali cak i kad znas zaboravis zbog ukupnog broja sajtova.
@Adriamart: Nije u pitanju naslov ili tekst, vec sto ponuda/oglas nije nadjen od strane datog sajta. Da imam sajt za grupnu kupovinu meni bi bilo sasvim OK da na sto vise mesta budu ponude sa sajta ali isto tako kao sto je bio slucaj sa drugim tipovima agregacije oglasa, kada neko sakuplja tudje oglase onda korisnici sve manje imaju potrebe da idu na "originalne" sajtove (nazvao sam tako GK ili bilo koji sajt koji ima neki oglas a koji je sam nasao isti) vec sve ponude/oglase gledaju na agregatoru gradeci biznis agregatora. Jeste da se na taj nacin promovisu i "originalni" sajtovi jer kada neko klikne na ponudu svakako ce kupiti kod sajta cija je ponuda ali ako agregator raste u popularnosti onda ce automatski biti promovisani ne samo "originalni" sajt vec i svi ostali "originalni" sajtovi (konkurenti) na agregatoru. Pretpostavljam da je to jedan od glavnih razloga zasto neko ne zeli da se ponude i oglasi pojavljuju na agregatoru. Da ne napominjem da ako agregator postane popularno mesto onda ce da postavlja svoje uslove pa ce na kraju i da trazi da mu "originalni" sajtovi placaju da imaju ponude na agregatoru i pored toga sto su razvili agregatore upravo zbog tih "originalnih" sajtova. Kada pricamo o gubljenju vaznosti "originalnih" sajtova u odnosu na agregator to je slicno kao sto GK ima sve vecu vaznost u odnosu na same ponudjace usluge. Jer mnoge ljude sve manje zanima ko nudi uslugu vec ih zanima da uslugu kupe sa sto vecim popustom. Na taj nacin se cesto gubi lojalnost kupaca. Preporucujem da procitate ovaj tekst na tu temu od Esther Dyson, jedne od najuticajnih zena na Internetu.
Flirtic.rs - social dating baziran na testovima i anketama | Karike.com - upoznaj nove osobe Poslednja izmena od Dejan Bizinger : 11. 01. 2012. u 12:26. |
11. 01. 2012. | #5 |
Branimir Ivanov
Qualified
Datum učlanjenja: 19.09.2007
Hvala: 62
24 "Hvala" u 19 poruka
|
Sto se tice agregatora, Kolektiva.hr je pokusala da izbegne ono sto se dogodilo u Madjarskoj.
Konkretnije http://www.kuponvilag.hu/ je postao zavistan od lokalnog agregatora jer mu vise od 30% od ukupnog revenue-a dolazilo upravo od agregatora. Vise nisu mogli da biraju hoce li se reklamirati kod njega, jer su morali iako nije bilo jeftino. U Bugarskoj stvari se krecu u slicnom pravcu. vsickioferti.bg polako pocinje uveliko da naplacuje reklame na sajtu i u newsletteru. I realno ljudi ce se vremenom naviknuti da gledaju vsickioferti.bg umesto npr. koletkiva.bg. Ako kolektiva u jednom trenutku resi da se ne reklamira imace ogroman spad u posetama kao i u revenue. Poslednja izmena od bane06 : 11. 01. 2012. u 12:50. |
"Hvala" bane06 za poruku: |
15. 01. 2012. | #6 | |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 15.03.2011
Hvala: 16
20 "Hvala" u 17 poruka
|
Citat:
12. 01. 2012. | #7 |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 15.03.2011
Hvala: 16
20 "Hvala" u 17 poruka
|
Alexa odavno nije relevatnta statistika!
10. 01. 2012. | #8 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 10.06.2010
Hvala: 40
16 "Hvala" u 13 poruka
|
Ovi agregatori su meni zanimljiva stvar, ali posle iskustva iz Hrvatske sa jednim agregatorom ne znam koliko je pametno razvijati nesto tog tipa.
|
10. 01. 2012. | #9 |
Branimir Ivanov
Qualified
Datum učlanjenja: 19.09.2007
Hvala: 62
24 "Hvala" u 19 poruka
|
|
10. 01. 2012. | #10 |
Moderator
Master
Datum učlanjenja: 07.08.2005
Hvala: 25
76 "Hvala" u 50 poruka
|
Kao što sam svojevremeno napisao, prošla godina je definitivno bila obeležena pojavom ogromnog broja sajtova za grupnu kupovinu.
Sami sajtovi za grupnu kupovinu prate pojavu novih sajtova iz ove oblasti, pa sam tako iz dva nezavisna izvora dobio info da ima preko 50 sajtova ovog tipa. I što je najgore, biće ih sigurno još, jer ima dosta onih koji vide da to kao ide kao biznis, pa onda lepo zašto ne ući u to - ne deluje nešto komplikovano. Mislim da će se do kraja godine broj ovih prodavnica bar prepoloviti, što samo zavisi od troškova poslovanja - što su veći troškovi poslovanja, to će veći broj ovajvih prodavnica nestati. S druge strane, ako se malo detaljnije prati šta i kako rade ovi servisi, može se uočiti da najveći broj njih nema baš redovno ponude, a i dešava se kopiranje ponuda i svakakve druge gluposti koje su karakteristične za preteranu konkurenciju. |
|
|