|
Sva početnička pitanja Sva početnička pitanja bi trebala da se postavljaju u ovom forumu, a ako se pretvori u kvalitetnu diskusiju interesantnu svima - prebacićemo je u odgovarajući forum. Molimo "znalce" da ne omalovažavaju početnike, ako žele da pomognu svi ćemo biti zahvalni, ako ne žele, neka preskoče ovaj forum. |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
28. 06. 2007. | #1 |
novi član
Datum učlanjenja: 28.06.2007
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Koji jezik/program za učenje programiranja?
Pocetnik Sam U Programiranju I Zeleo Bih Da Znam Sa Kojim Programom Da Pocnem.
|
28. 06. 2007. | #2 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 15.06.2005
Hvala: 12
12 "Hvala" u 11 poruka
|
Pretpostavljam da si pitao u kom jeziku hoces da programiras, a ne koji program hoces da koristis da bi pisao kod (to mozes u bilo kom text-editoru).
Moj predlog bi ti bio da pocnes programiranje da ucis na Pascal-u, koliko god to debilno zvucalo.... ;-) P.S. Mislim da si trebao da otvoris novu temu za ovo, ali sta sad.... |
29. 06. 2007. | #3 |
troll mode
Wrote a book
|
ipak mislim da je Java u ovom trenutku bolje resenje, dosta se lako uci, objektno je orijentisan jezik i jednom kad shvatis tu paradigmu kasnije ce ti biti mnogo lakse da naucis bilo koji drugi jezik...
Off Topic: nek neko splituje ovu temu, i mozda bi ovaj forum trebalo staviti pri vrhu negde da se vidi... |
29. 06. 2007. | #4 | |
Pilece krilce(reš)
Master
|
Citat:
u stvari zavisi koliko je osoba uopste savladala logiku programiranja za apsolutne pocetnike, i ja bih preporucila neki strukturni jezik pre no objektni |
|
29. 06. 2007. | #5 |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 02.10.2006
Hvala: 263
275 "Hvala" u 104 poruka
|
A sta ako je hteo da pita u kom programu da 'isprogramira' [napravi] svoj sajt?
U tom slucaju mu preporujem Dreamveawer - http://www.adobe.com/products/dreamweaver/ |
29. 06. 2007. | #6 |
Predrag Supurović
Grand Master
Datum učlanjenja: 24.01.2006
Hvala: 3
200 "Hvala" u 12 poruka
|
Pridruzujem se proporuci za Pascal kao programski jezik za ucenje. Javu valja preporuciti samo smrtnom neprijatelju. To je za ucenje 'hostile' okruzenje.
Sto se tice ceba, preporucutu neki program kao Dreamweaver je uvek greska. Pravljenje veba se UVEK uci u obicnom tekst editoru, a dobro je da ima mogucnost bojenja teksta po sintaksi i da poznaje HTML, javascript i PHP sintakse.
29. 06. 2007. | #7 | |
nobody
Expert
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 14
705 "Hvala" u 106 poruka
|
Citat:
http://swiss.csail.mit.edu/classes/6...sman-lectures/ http://mitpress.mit.edu/sicp/ Verovatno neće mnogo da pomogne početniku oko pravljenja (web) aplikacija, ali za osnovne principe programiranja bi trebalo da bude jako dobro (nemam lično iskustvo). Kad sam već tu, možda Ruby? Ima irb, interaktivnu konzolu, ima i online interaktivni tutorial. Postoji i verzija za Second Life. Isti autor,why the lucky stiff, je napravio Hackety Hack, programmers starter kit. Možda ima i onih koji misle drugačije, ali je u svakom slučaju zabavno. |
|
29. 06. 2007. | #9 | ||
Psychedelictrance freak
Wrote a book
|
Citat:
p.s. jos neke prednosti (ANSI) C-a su: portabilnost (radi na svim platformama), zatim 'Integrability' - lako inline koriscenje u drugim jezicima poput Perl-a, Python-a, Ruby, Java ... Sa druge strane, uvek moze da predje i na nesto lakse, npr PHP ili VB ali verujem da ce taj code biti prilicno 'prljav', busan i neoptimizovan. Citat:
29. 06. 2007. | #10 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Kakvo pitanje takva i disksusija. Evo je još koja ideja:
Fun!
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Koji jezik da koristim za pristup bazi? | biske | Programiranje | 10 | 08. 09. 2008. 13:12 |
Koji si programski jezik? | BluesRocker | Opušteno | 23 | 05. 09. 2008. 14:47 |
Chat sa ljudima koji uce neki jezik | djoca | Linkovi | 4 | 26. 11. 2006. 12:22 |
Koji markup jezik za CMS? | Dušan Dželebdžić | Planiranje i usability | 7 | 11. 02. 2006. 01:50 |