|
20. 03. 2007. | #1 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Flex kao tehnologija...
Pre neki dan je neko od activeCollab korisnika preložio Flex kao moguću platformu za client deo aplikacije (nakon što se povela diskusija o tome da li bi JS trebao biti requirement, kompatibilnosti, accessibilityju i sličnim stvarčicama). Pošto sam o njemu samo slušao ranije, ali se nisam igrao sa njim hteo sam da vidim o čemu se radi.
Moram priznati da sam (na prvi pogled) i više nego impresioniran. IDE nudi desktop like način razvoja, gotovo sve je konfigurabilno (koristi se XML za definisanje layouta i CSS za stilizovanje) i sigurni ste da će nešto što napravite u njemu raditi na svim platfromama, uvek isto. Dostupne kontrole nude većinu potrebnih funkcija (date pickeri, rich editory itd), a verujem da je razvoj custom kontrola isto jednostavan. Naravno, cela priča ima i niz mana. Ima smisla samo za aplikacije, rendering engine unutar rendering enginea nije baš pametan izbor, 65% za Flash Player 9 (koji je requirement) i nije baš zavidan procenat (FP 8 ima rasprostranjenost od oko 95%), ograničeni ste na viewport (valjda?) itd. Da li se neko bavio ovim? Interesuju me utisci...
20. 03. 2007. | #2 |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 27.11.2005
Hvala: 47
57 "Hvala" u 31 poruka
|
Adobe je juce lansirao Apollo, platformu za pokretanje desktop aplikacija pisane u Flexu ili cemu vec...
http://www.techcrunch.com/2007/03/18...ild-something/ Elem, flash player 9 nije problem jer se automatski instalira prvi put kad browser naleti na flash 9 sadrzaj. Posto je runtime ispod jednog megabajta nije problem za bilo koju vrstu internet konekcije. |
20. 03. 2007. | #3 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Video gde se cela stvar vidi na delu, čisto kao uvod:
http://www.adobe.com/devnet/flex/art...kel_video.html
20. 03. 2007. | #4 |
Branimir Momcilovic
Qualified
Datum učlanjenja: 15.02.2006
25 "Hvala" u 8 poruka
|
Ovih dana sam malo testirao Flex, pre toga i WPF/E
(još uvek community preview). Napravio sam dva mala testa i nisam imao problema, mxml mi je baš lego, ni na as3 nemam neke posebne zamerke. Kako nisam radio u flešu mislio sam da će mi biti teže da se snađem. Malo je surova komunikacija sa server side, koja je ograničena na xml. Okruženje je solidno, mada sam video i bolja. Moj utisak je da su podbacili sa helpom. Izgleda mi kao stvoren za neke gadget-e, npr. za fensi anketu ili tako nešto. @Ilija Šta si tačno podrazumevao pod "rendering engine unutar rendering enginea", koliko sam skontao kad iskompajliraš projekat dobiješ swf fajl, koji se vrti u flash playeru, jedino ako ove komponente koje koristi interpretira na neki način...
20. 03. 2007. | #5 | ||
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Citat:
Citat:
20. 03. 2007. | #6 |
šegrt
Professional
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 27
14 "Hvala" u 8 poruka
|
Pa bas je na kraju )) probaj na YouTube da gledas...http://www.youtube.com/watch?v=RurAaFUjpvE
|
20. 03. 2007. | #7 | |
Branimir Momcilovic
Qualified
Datum učlanjenja: 15.02.2006
25 "Hvala" u 8 poruka
|
Citat:
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Flash/flex kod nas u Srbiji | c_shark | Flash | 3 | 09. 04. 2010. 21:15 |
Flex | MrSteel | Flash | 1 | 26. 02. 2008. 00:17 |
Konkurs za stanare poslovnog inkubatora Zrenjanin - U oblasti IT i Kom. tehnologija | STELLANOVA | Poslovne ponude i zapošljavanje | 0 | 07. 09. 2006. 16:24 |