|
03. 08. 2005. | #1 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 0
3 "Hvala" u 3 poruka
|
Kako ste usli u napredni PHP?
Na domacem trzistu postoji dosta literature za pocetni i srednju kurs PHPa.
Kako ste usli u PHP profesionalce? Da li vam je u tome pomogla: - neka dobra knjiga/literatura - neki dobar web sajt/sajtovi - skinuli ste free skriptu nekog ozbiljnjijeg sistema (npr CMS) i tumacili source - pomogao vam je neki strucan forum u savladjivanju naprednih tehnika - na netu ste nasli odlican tutorijal koji vam je otvorio nove php vidike - "imate coveka" koji vam je sve lepo objasnio - ... |
04. 08. 2005. | #2 | |
Goran Radulović
Professional
|
Citat:
04. 08. 2005. | #3 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Hajde da bez lazne skromnosti kazem da svrstavam samog sebe u PHP profesionalce. Na putu od pocetnika ka profesionalcu neophodno je:
- Ucenje (php manual + knjige + tutorijali) - Iskustvo Kada sam ja pocinjao da se bavim PHP-om nisu postojale domace knjige, a i stranih je bilo vrlo malo. No, i sada vazi isto, php manual rulez pa onda sve ostalo. Od tutorijala ja pratim dosta sitepoint.com, ostale sajtove nesto slabije. Sto se tice knjiga moji favoriti su: "The PHP Anthology" (vol I i II). Nedavno sam nabavio i "PHP5 Power Programming", nisam je jos celu procitao, ali mislim da je i ona vrh. Ovo je naravno napredna literatura, nije za pocetnike. I naravno, najvaznije od svega je - iskustvo. Sto vise budes radio i susretao se sa svakodnevnim problemima - vise ces nauciti. Knjige koje sam naveo gore su korisne da te navedu na "prava resenja najcescih problema", ali ni jedna knjiga ne pokriva sve. |
11. 10. 2006. | #4 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 15.09.2006
Hvala: 6
6 "Hvala" u 3 poruka
|
Mene ovo izuzetno zanima, tako da bih voleo da čujem iskustva i ostalih profesionalaca, kao i onih koji se tako osećaju.
Off Topic: Prekopavam forum, pa vadim meni zanimljive teme. |
11. 10. 2006. | #5 |
133t
Master
|
ako vec hoces da postanes pro, onda bolje da si prekopavao source code ovog foruma
|
11. 10. 2006. | #6 |
Predrag Supurović
Grand Master
Datum učlanjenja: 24.01.2006
Hvala: 3
200 "Hvala" u 12 poruka
|
Iskustvo je na prvom mestu. Ja sam u PHP usao kao vec iskusan programer tako da sam uglavnom imao probleme s tim sto su uzvori bili za nizi nivo potreba nego sto su moje.
Pro znanje dolazi s vremenom. Kako nailazis probelem i resavas ih tako ti s vremena na vreme naidje i neki problem koji ne umes da resis (ili ne tako dobro kao sto smatras da treba). Onda malo brljas netom, nadjes ili d aje neko to vec radio pa od nejga naucis, ili nadjes da je neko radio nesto drugo alislicno pa iskoristis to znanje da resis svoj problem. Literatura u obliku knjiga tu cesto nije od velike pomoci. Pomaze u smislu da ti pokaze napredne tehnike, ali iskustvo iz prve ruke je nezamenljivo. A i inace nijeproblem savladati sam jezik, mnogo je vaznije savladati razne programerske tehnike, pristup resavanju problema, nacinu kodiranja i to najvise organizaciju koda.
11. 10. 2006. | #7 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 11.10.2006
Hvala: 32
10 "Hvala" u 7 poruka
|
pa pazi, koliko ja znam, "profesionalac" je svako ko je placen za svoj posao, tj. covek koji radi specifican posao i dobija pare za to.
definicija mozda zvuci glupo, ali tako je. kapiram da to potice od "profesija" pa "profesi"onalac, jel'? anyway, da ne mudrujem previse, ovde se verovatno misli na "stepen" profesionalizma, ono tipa ko je Guru a ko je n00b i slicno... a onda moram da se slozim sa Pedjom, sustina je iskustvo. ne mozes nista da savladas i da budes gosuProExpert, osim ako ne zivis na tome, barem 14h dnevno, da ga jedes i gutas, samo to to to i to... ali ako to i volis, pritom si i placen, do jaaaaja!! ista stvar ti stoji i za sve ostalo u zivotu, zar ne...? tesko ce neko da postane "do jaja profi klavijaturista", osim ako ne svira 0-24h... nece mu pomoci ni knjige ni casovi ni saveti i ostalo, osim ako on to ne radi jako jako, i jos jednom jako puno. to je taj neki trip. predlazem da pocnes sto pre, a naravno poslusaj ove jos starije i isqusnije momke sto ti pricaju, posebno ovo za strukturu koda, komentarisanje, model objektnog pristupa problemu i sl... i ja sam jos mlad i ucim, al' eto.. trudim se. i stvarno sam svaki dan 8+4h na kompjuteru (posao + kuca[honorarno]) (12h?! vau.. uzasno..) anyway -> happy programming! poz svima, dootzky p.s. ovo je moj 1. post |
11. 10. 2006. | #8 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
^ egzaktli
Mislim da su prihvacena 2 znacenja reci "profesionalac", jedno je "onaj koji zivi od nekog posla" a drugo je "bolji od drugih". Po meni je jedino prva definicija ispravna, jer na zalost ima ljudi koji zive od nekog posla, iako to rade prilicno traljavo (ne mislim samo na programiranje), pa su opet profesionalci. Imas molera koji zivi od krecenja, pa opet i tu imas oni koji su dobri i oni koji nisu, pa su opet svi profesionalci. Imas profesionalne fudbalere, jedan je Ronaldinjo a drugi recimo Milivoj Cirkovic, oba su profesionalni fudbaleri, ali ne mogu da se mere. Kako je Ronaldinjo postao to sto jeste? Talenat i igranje fudbala po ceo dan Kako je Cirkovic postoa to sto jeste? Manje talenta i puno treninga. Secam se par trenera koji su govorili da od svakog buzdovana moze da postane fudbaler, sa puno treninga cak i reprezetnativac, ali da bi bio vise od toga mora da ima i talenat.
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Napredni kurs BGP-4 u multioperaterskom okruženju – multihoming u praksi | torbica | IT događaji | 9 | 14. 11. 2010. 22:31 |
Traži se napredni Flash programer / dizajner | Franziskaner | Poslovne ponude i zapošljavanje | 10 | 30. 08. 2010. 12:54 |
Kako otkriti kako je neko provalio u sajt | Aleksandar.Ilic | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 41 | 21. 03. 2008. 23:45 |
Potreban PHP/MySQL web developer, početnik ili napredni programer | bluesman | Poslovne ponude i zapošljavanje | 13 | 21. 01. 2007. 05:22 |