Istine i zablude Sve što ste ikada želeli da znate o ... a niste smeli da pitate, ili niste imali koga da pitate ili vas je neki "znalac" opasno slagao :) |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
14. 01. 2011. | #1 |
old school
Expert
Datum učlanjenja: 09.04.2009
Hvala: 80
72 "Hvala" u 46 poruka
|
Ћирилица vs Latinica
Joomla ili Џумла, PHP ili ПХП itd itd
mrzi me da stalno menjam LNG, pa se i zbunim gde mi je Ž, a gde Z tj Y |
14. 01. 2011. | #2 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
Jel nije dovoljna jedna flame tema ?
14. 01. 2011. | #3 |
old school
Expert
72 "Hvala" u 46 poruka
|
|
14. 01. 2011. | #4 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 11.01.2006
Hvala: 66
11 "Hvala" u 9 poruka
|
Што се правописа тиче, колико се сећам, ствари стоје овако:
- уколико се пише латиницом, страна имена се могу оставити у оригиналу или се могу транскрибовати (Znači, ispravno je i New York i Njujork) - уколико се пише ћирилицом, страна имена се транскрибују према правилима наведеним у правопису (а правила има стварно доста, и за сваку ситуацију) а пожељно је приликом првог помињања страног имена у загради навести и како се оно пише у оригиналу. Мешање латинице и ћирилице није баш пожељно. |
"Hvala" JovanT za poruku: |
14. 01. 2011. | #5 | |
član
Certified
Datum učlanjenja: 20.08.2008
Hvala: 21
144 "Hvala" u 15 poruka
|
Pošto mi je trenutno pri ruci poslednje izdanje "Pravopisa srpskoga jezika" (Matica Srpska, Novi Sad, 2010) a bilo je rasprave i oko pisanja skraćenica (čuveno PHP) pa ako nekog zanima evo citata iz odeljka koji se odnosi na pisanje skraćenica (prepisujem bukvalno kako je napisano):
Citat:
|
|
9 članova zahvaljuje nenana za poruku: |
15. 01. 2011. | #6 |
old school
Expert
72 "Hvala" u 46 poruka
|
Google = Gugl
Pominjemo ga često, valjda ne štuca svaki put. Ali, često štuca kada želimo da poštujemo originalni oblik ove reči. To se češće sreće jer i nesvesno osećamo da je grafička (vizuelna) asocijacija jača nego kada transkribujemo ime Googla na sprski: Gugl. Ipak, ako se odlučite da koristite originalni oblik ove reči, najčešće grešite kada pišete ovako: Tražio sam na Google-u (ili Googleu) Google-ovao sam Google-om Tip: Prema izvornom obliku ove reči, ponašajte se kao Englez: ako treba, sklonite slovo “e” koja vas uteruje u greške (googling, a ne googleing). Ne morate da imate toliko strahopoštovanja prema tom “e”. Evo kako: Tražio sam na Googlu Googlovala sam Googlom Nema crtice, ehej! Zašto? Crtica na kraju, koja nam pomaže da menjamo reč po padežu ili broju, koristi se samo i isključivo ako je reč o akronimu: na FF-u Nakon sastanka DSOJ-a Svojim BMW-om Ali: na Googlu i Googlom. Ok? ----------- Više na Kolegijum Blog NIje baš reč o ćirilici i latinici, ali neće da škodi u ovoj temi |
|
|