|
Domain Name Service (DNS) Sva pitanja vezana za DNS servere i domene |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
01. 02. 2010. | #1 |
web dude
Grand Master
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 46
24 "Hvala" u 21 poruka
|
Problem sa pravom nad .com domenom
naime posedujemo grafikum .com domen, koji predstavlja kao neki adresar graficke struke, to je moze se reci neki projekat sa fakulteta, apsolutno nista posebno.
e sad kod nas ima firma sa istim nazivom, koja je uvoznik grafickih masina, i kojoj se sad ne svidja sto se .com domen koristi kako se koristi. domen je bio slobodan, ovo je druga godina kako ga posedujemo, jedno vreme smo hteli i da ga prodamo, no posto nismo, ipak smo odlucili da "parkiramo" taj nas projekat tu gde jeste. Danas sam cuo da smo indirektno kontaktirani (ja licno nisam) i da nam potencijalno preti tuzba, sto koristimo njihov tm, i sto smo u istoj industriji. Nije mi mnogo stalo do tog domena, ... ali eto opet sam ulozio neko svoje vreme u to i jednostavno ne zelim da ga predam ikome bez nadohnade. Interesuje me Vase misljenje, i saveti. Sajt se hostuje na DH, i samim tim server nije u Srbiji. Ne razumem se u ovo i voleo bih da mi neko objasni. Ali smatram da imam apsolutno pravo na domen. Vidim da su se za .rs domene spominjale arbitraze i slicno, ... kako to u ovom slucaju ide.
01. 02. 2010. | #2 |
xippster
Master
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Hvala: 102
138 "Hvala" u 84 poruka
|
mogu da ti prete do prekosutra
|
01. 02. 2010. | #3 |
profesionalac
Qualified
|
Ne znam kako to ide u nasoj zemlji, ali strane firme obicno registruju "Trade mark".
Jednom mom klijentu je stigla tuzba i povukao je domen, ali je morao i da preregistruje naziv firme. Stoga se rapistaj o nacinu da zastitis ime legalnim putem. |
01. 02. 2010. | #4 |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 21.03.2006
Hvala: 291
1.345 "Hvala" u 355 poruka
|
Pa ne znam, mislim da ako nemaju neki zaštićeni TM u svetu, i to iz perioda pre nego ste vi registrovali domen, u šta čisto sumnjam, ne verujem da imaju i neki žig zaštićen u Srbiji, baš i nemaju neke jake argumente za .com.
Vi čak i ne zloupotrebljavate njihov "brend", sajt ipak ima drugu namenu i nije im ni u kakvoj konkurenciji (osim što je na Googlu ispred njihovog, što predpostavljam da ih najviše boli). Naravno da će sajt koji se zove grafikum da se bavi grafikom, sigurno neće kikirikijem. Samo ime kompanije ne znači ništa jer i nije jedinstveno, mogu da postoje Grafikum d.o.o. Beograd i Grafikum d.o.o. Subotica kao dva posebna i nevezana pravna lica. Uz to i neki preduzetnik može otvoriti Agenciju Grafikum. Sve mi to liči na pretnju praznom puškom i na igranje na kartu straha "malih" od "velikih". Da ste registrovali plazmakeks.com pa da razumem. Šta bi radili da je domen registrovao neko iz Hrvatkse?! Da il bi i onda pominjali tužbe? |
01. 02. 2010. | #5 |
web dude
Grand Master
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 46
24 "Hvala" u 21 poruka
|
@xippi upravo, ...
@agvozden uopste nemam nameru da zastitim bilo sta, ... stoji kako jeste. @mileusna pa da, upravo tako, i moja reakcija je bila slicna, ... to im verovatno najvise smeta. Nisam znao da mogu da postoje dva ili vise d.o.o. sa istim imenom, ili je Beograd/itd sastavni deo imena ?
03. 02. 2010. | #6 | |
stara koska :)
Professional
|
Citat:
Evo jednog korisnog linka gde pored osnovnih podataka za svako pravno lice mozete proverirti i da li je neka firma u blokadi ili ne, da li je bila, koliko,...... Vrlo korisno.. http://www.nbs.rs/export/internet/cirilica/67/rir.html ...naravno, tu je i APR, ali na NBS provera ide mnogo brze. |
|
03. 02. 2010. | #7 |
Vladan Zirojević
Grand Master
|
Ogranicenja o jedinstvenosti imena ne vazi ni za cijeli grad, vec samo na nivou jedne opstine koliko se sjecam.
|
01. 02. 2010. | #8 |
profesionalac
Qualified
|
ne bi trebalo da postoje dva pravna lica sa istim imenom, to bi agencija trebalo da spreci, mada je moguce da su u ranijem periodu tako i registrovani.
Moguce je da postoji pravno lice i agencija sa istim imenom, ili vise agencija ali u drugim opstinama. |
01. 02. 2010. | #9 |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 21.03.2006
Hvala: 291
1.345 "Hvala" u 355 poruka
|
Da, fora je u mestu, ne mogu dva Grafikuma u Beogradu, mada i za to postoje rešenja tipa "Grafikum N&S", "Grafikum dizajn" i sl...
Idi na APR pa kucaj npr "Sunce", "Duga", "Alfa", "Omega" ili slične neke popularne nazive pa ćeš videti koliko ih je. "Delta" takođe... Može sasvim legalno, ne mogu jedino da budu u istom mestu. Poslednja izmena od mileusna : 01. 02. 2010. u 23:01. |
01. 02. 2010. | #10 |
old school
Expert
Datum učlanjenja: 14.10.2006
Hvala: 39
17 "Hvala" u 14 poruka
|
Neka dostave dokaz da imaju trademark i resen problem.
A 100% nemaju. Procedura je uzasno dugacka, zapetljana i relativno skupa. |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Double float problem - resen, ali ima dodatni problem :0 | ljtruba | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 34 | 23. 08. 2008. 03:28 |
[internodium] 26-dec: U novoj godini sa novim .RS domenom | torbica | IT događaji | 0 | 25. 12. 2007. 21:22 |
Predlozite sto da cinim s domenom "softver.org"? | Milos Vukotic | Opušteno | 9 | 03. 03. 2006. 02:39 |
Basecamp redirekcija pod mojim domenom | mungos | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 1 | 13. 07. 2005. 19:03 |