Sva početnička pitanja Sva početnička pitanja bi trebala da se postavljaju u ovom forumu, a ako se pretvori u kvalitetnu diskusiju interesantnu svima - prebacićemo je u odgovarajući forum. Molimo "znalce" da ne omalovažavaju početnike, ako žele da pomognu svi ćemo biti zahvalni, ako ne žele, neka preskoče ovaj forum. |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
06. 11. 2010. | #1 |
novi član
Datum učlanjenja: 06.11.2010
Hvala: 0
2 "Hvala" u 2 poruka
|
nesto kao optgroup
prvo... sorry za kretenski naslov, al nista pametnije mi nije palo napamet... ako neko od modova ima bolju ideju nek prepravi...
e sad... imam 2 tablele... otprilike: marke: id, marka (htc, samsung, nokia etc... nebitno, ne radi se uopste o telefonima, al je lakse za objasnjavanje) modeli: id, marka_id, model (3110, 3210, hero, desire, hd, etc...) i kad radim search form, imam standardno select za marku, pa select za model koji se autopopulateuje na osnovu izabrane marke... i sve to radi ok... e sad.. ideja je da neke modele grupisem, da moze recimo pri biranju modela da se izabere "serija 32" pa da search vrati 3210, 3220, 3250 etc... kako to izvesti... meni je padala napamet treca tabela, (recimo modelgroup), al ne znam koliko bi to imalo smisla posto ogroman broj (skoro 99%) modela nema "parent" model, tj ne moze da se grupise... mozda u tabelu modeli da dodam jos jedno polje "parent", pa ako za izabranu marku postoje modeli sa popunjenim parentom onda ih grupisem po tome, ili... any thoughts, ideas, links...? |
06. 11. 2010. | #2 |
old school
Professional
Datum učlanjenja: 15.06.2005
Hvala: 21
70 "Hvala" u 46 poruka
|
Proširiš tabelu Marke sa poljem ImaSerije koje je null / false za one koji to nemaju, a true za one koji imaju (da znaš da li uopšte da nudiš "Serija" drop-down kod biranja)
Dodaš novu tabelu serija: id, marka_id, naziv i proširiš modeli tabelu sa serija_id poljem. Sve otprilike :-)
06. 11. 2010. | #3 |
novi član
2 "Hvala" u 2 poruka
|
hm...
ako sam dobro skapirao, to bi funkcionisalo tako sto bi user izabrao marku, onda ja proverim el "imaserija" = true... i ako jeste izbacim mu dropdown sa serijama, pa kad izabere to onda mu dam da bira modele? ako je to... ima 1 problem... nemaju svi modeli u okviru jedne marke seriju... pa ako bi imao slucaj da user trazi model marke gde je ImaSerije=true, al konkretan model nema seriju, morao bi da pravi extra step: marka -> serija=bilo koja -> konkretanModel radice, naravno, al bi voleo ipak nesto malo user-friendlyje |
06. 11. 2010. | #4 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
a da naprosto uradis model LIKE '32%' ? Vecina tih sto imaju serije, imaju seriju na pocetku naziva modela...
06. 11. 2010. | #5 |
novi član
2 "Hvala" u 2 poruka
|
hm... da... to mi se vec svidja...
samo bih imao problem ako bi ista marka imala i seriju AB i seriju ABC... btw... nasao sam nesto slicno na mobile.de Kôd:
<option value="2,3,4,59,61,5,58">Series 1 (All)</option> <option value="2">116</option> <option value="3">118</option> <option value="4">120</option> <option value="59">123</option> <option value="61">125</option> <option value="5">130</option> <option value="58">135</option> fala obojci u svakom slucaju... |
09. 11. 2010. | #6 |
novi član
2 "Hvala" u 2 poruka
|
izgleda da sam uspeo, pa za slucaj da nekome nekad zatreba...
1) dodao kolonu parent koja je ili id parenta, ako ga ima za taj model, ili "x" ako se radi o parentu ili prazna ako je model za sebe... 2) Kôd:
SELECT CASE WHEN e.parent = 'x' THEN (SELECT GROUP_CONCAT(l.id) FROM modeli l JOIN modeli r ON l.parent = r.id WHERE l.make_id = 7 AND l.parent = e.id) ELSE e.id END AS id, model FROM modeli e WHERE make_id = 7 ORDER BY CASE WHEN parent=0 THEN id ELSE parent END, parent='' DESC, CASE WHEN parent='' THEN 0 ELSE CAST( model AS UNSIGNED) END; p.s.2. make_id = 7 meni sluzilo za testiranje, naravno da tu ide sta vec treba... |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Nesto kao Zinio.com | ljtruba | Web aplikacije, web servisi i software | 3 | 30. 09. 2008. 17:53 |
Vredi li nesto | djole1989 | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 11 | 17. 09. 2008. 21:47 |
nesto ala basecamp? | ivanhoe | Web aplikacije, web servisi i software | 12 | 11. 05. 2008. 10:39 |
Kako napraviti da radi adresa nesto.nesto.com? | dejan86 | Sva početnička pitanja | 6 | 06. 10. 2007. 19:51 |
Nesto sam zeznuo | misk0 | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 7 | 02. 03. 2006. 11:32 |