Planiranje i usability Planiranje, legalnost, privatnost, arhitektura, principi |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
19. 09. 2005. | #1 |
programer
Na probnom radu
|
Poruke korisniku
Prepravljam neku aplikaciju pa me zanima vaše mišljenje.
Da li je uvek potrebno korisniku saopštavati da je neka operacija uspešno izvršena ili je dovoljno samo ga obaveštavati o eventualnim greškama? Nisam siguran kako bi prosečan korisnik reagovao ako nema nikakvog obaveštenja, da li bi pretpostavio da je sve u redu ili bi počeo da paniči i pravi štetu ili... |
19. 09. 2005. | #2 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Nekoliko misljenja clanova ovog foruma na ovu temu na Ilijinom Blogu
http://www.ilija.biz/area51/entry/po...ikacijama.html Definitivno interesantna tema za raspravu. |
19. 09. 2005. | #3 |
Dejan Katašić
Wrote a book
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
|
Gledam kako to rade recimo na gMailu (koristim to, pa imam i zašto da gledam), poruka je deo stranice, ne narušavaju se nikakvi tokovi, nije previše upadljivo ali nosi informaciju o rezultatu prethodnodne korisničke interakcije, kome je bitno naučiće da obraća pažnju na to maleno parče ekrana, drugi verovatno neće ni primetiti da obaveštenje postoji...
|
19. 09. 2005. | #4 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Ja sam se "lomio" po ovom pitanju kod prethodnih par aplikacija koje sam pravio. Negde sam prikazivao success poruke, u jednoj ili dve aplikacije ne. Na kraju se svelo na to da je klijent insistirao na njima. Bunilo ga je što ne dobija nikakav odgovor od sistema na svoje akcije.
Ubacio sam nešto slično GMailu. Dakle, kad je akcija izvršena uspešno prikazuje se zeleni box na vrhu stranice u kome je ispisana poruka (error je crven, notice je žut). Korisnik kad klikne na taj box on biva sakriven (prilično jednostavan JS) tako da može da sakrije poruku ako mu smeta. Evo ga i screenshot (screen graber je malo zeznuo kursor, u stvarnosti je hand):
20. 09. 2005. | #5 |
expert
Expert
|
Ranije sam za svaku akciju izbacivao poruku, ali sam se kasnije odlucio da to bude samo u slucaju kada akcija ne uradi zadati posao. Sad, ima i toga da je malo zbunjujuce "obicnom" korisniku jer nema bas nista sto bi mu dalo na znanje da je sve uradio uradio kako treba, u ovih nekoliko poslica meni se niko nije bunio sto nema "Success!" porukica mada mi je nekako "logicno" (a i lakse ) ovako
Ovo Ilijino rjesenje je simpa Btw, "Click here to hide this message"... iskljucuje poruke skroz ili samo stavlja display: hidden na trenutnu poruku?
20. 09. 2005. | #6 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Klik na porukicu je samo sakriva (porukica.style.display = 'none' ). U 99.9% slučajeva sasvim dovoljno.
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Nove poruke? | GaVrA | Obaveštenja, predlozi i pitanja | 9 | 09. 11. 2008. 23:38 |
Spam privatne poruke na DPT | artur_dent | Obaveštenja, predlozi i pitanja | 8 | 30. 05. 2008. 12:22 |
Humor: odgovor na cirkularne poruke | zextra | Opušteno | 2 | 12. 01. 2007. 19:32 |
Da se ne prikazuju nove poruke neregistraovnim | Pedja | Obaveštenja, predlozi i pitanja | 5 | 22. 03. 2006. 12:53 |