Sva početnička pitanja Sva početnička pitanja bi trebala da se postavljaju u ovom forumu, a ako se pretvori u kvalitetnu diskusiju interesantnu svima - prebacićemo je u odgovarajući forum. Molimo "znalce" da ne omalovažavaju početnike, ako žele da pomognu svi ćemo biti zahvalni, ako ne žele, neka preskoče ovaj forum. |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
24. 08. 2013. | #1 |
Mister
Master
|
Devizni račun za fizičko lice
Pokušao sam da pretražim forum ali jedva da sam našao nešto korisno. Pitanje je sledeće: Da li je moguće otvoriti devizni račun kao fizičko lice i primati uplate iz inostranstva?
Može li da se potpiše neka generalna izjava o prilivu ili svaki put mora nova? Koja domaća banka je najbolja za ovako nešto? Koliko dugo se čeka da novac, od momenta uplate bude na raspolaganju? Ako neko zna iz prve ruke bio bih zahvalan za neki hint.
24. 08. 2013. | #2 |
mV
Certified
Datum učlanjenja: 22.08.2009
Hvala: 0
16 "Hvala" u 13 poruka
|
Može, ja imam tako otvoreno kod Unicredit i radi.
Nakon uplate zovu me iz banke telefonom i pitaju za osnov, a kod kasnije svratim do banke onda i potpišem izjevu o osnovu. Nisam proverio dali mora svaki put. Sredstva su mi bila na raspolaganju za jedan dan.
24. 08. 2013. | #3 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 16.05.2006
Hvala: 72
1.111 "Hvala" u 26 poruka
|
Intesa takođe: za takav devizni račun ne naplaćuju mesečno održavanje, SMS-om javljaju kada stigne priliv, potpisuje se izjava i tom prilikom može da se naznači da će biti još priliva po istom osnovu pa ne mora svaki put da se prolazi kroz to smaranje, a novac je na raspolaganju sledećeg radnog dana. Apsolutna preporuka.
|
"Hvala" Davor Vlajkovic za poruku: |
24. 08. 2013. | #4 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 08.11.2010
Hvala: 68
78 "Hvala" u 32 poruka
|
Moguce je primati pare na devizni racun iz inostranstva.
Potpisuje se razlog zasto primas pare. Tu mozes da navedes sta hoces. Imaj samo u vidu da si ti u obavezi da te pare prijavis i platis porez na njih. Naravno ovo niko ne radi, ali cisto da imas u vidu |
"Hvala" tasmaniski za poruku: |
25. 08. 2013. | #5 | |
Mister
Master
|
Citat:
Izvinjavam se ako su moja pitanja trivijalna ali stvarno veze nemam o ovome. Imao sam do skoro knjigovođu/prijatelja koja mi je rešavala sve a da je i ne pitam ali od skoro sam solo i nekako nikada nisam hteo da "učim" ništa osim onoga što mi zaista treba tako da o ovome zaista veze nemam. A i da budemo iskreni, u Srbiji je to toliko komplikovano da nemam reči.
25. 08. 2013. | #6 | |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 21.03.2006
Hvala: 291
1.345 "Hvala" u 355 poruka
|
Citat:
Limit za PDV je 8 miliona dinara u poslednjih 12 meseci. Poslednja izmena od mileusna : 25. 08. 2013. u 14:18. |
|
25. 08. 2013. | #7 |
Mister
Master
|
Da. 100% ulazim u PDV + knjigovođa što mi nikako ne odgovara pa bunarim neko bolje rešenje. Recimo deo na račun firme a deo na privatni račun (pa onda sa ili bez poreza koji mi ne gine svakako, ali da ne mora baš i PDV i knjigovođa). Hvala za info
24. 08. 2013. | #8 |
Mister
Master
|
Ja u Intezi već imam devizni ali kao pravno lice, tj. preduzetnik. Nisam siguran da mogu i kao fizičko lice da otvorim račun u istoj banci. U svakom slučaju, hvala svima. Info je koristan a raspitaću se i u banci. Ako još neko ima koji hint, večno zahvalan...
24. 08. 2013. | #9 |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 21.03.2006
Hvala: 291
1.345 "Hvala" u 355 poruka
|
Možeš naravno, zašto ne bi mogao. Firmin račun nije isto što i tvoj lični.
|
"Hvala" mileusna za poruku: |
25. 08. 2013. | #10 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 06.09.2007
Hvala: 55
202 "Hvala" u 26 poruka
|
Možeš. Ja sam baš u Intezi imao takvu situaciju, samo sam otvarao obrnutim redosledom, lični devizni par godina otvoren pre deviznog kao preduzetnik.
|