|
Planiranje i usability Planiranje, legalnost, privatnost, arhitektura, principi |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
08. 03. 2008. | #1 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
Copy u kreiranju sajta i aplikacije
Interesuje me koliko vi obraćate pažnju na copy text u vašim sajtovima, i ko to tačno radi. Znači pre nego što pošaljete klijentu layout, ili šta već ... koliko taglines na banerima ili na motion banereima imaju vrednost šta piše na njima. Jer to samo lorem ipsum ili je to nešto smisleno napisano.
Ko vama to radi, ja imam lektora za textove, ali za razliku od advert agencija ja nemam coveka koji se brine o tome sta pise na baneru ( web bilbord , što bi oni rekli ) Istok Pavlovic je na proslogisnjem bizbuzzu imao lepo predavanje o temi, sledeći bizbuzz će biti ceo o tome, pa me zanima kako vi gledate na to ?
08. 03. 2008. | #2 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
obicno se trudim da taglines, headere, nazive menija i sav taj "propratni text" dogovorim unapred sa klijentom (dam mu ideje, a on smislja sta tacno hoce da pise). u dizjanu retko koristim Lorem Ipsum (samo za internu upotrebu), vise volim da odnegde iskopiram par pasusa realnog texta, koji je po temi slican onom sto ce biti na sajtu. Mislim da je tako klijentu jasnija krajnja slika..
08. 03. 2008. | #3 |
old school
Professional
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 139
70 "Hvala" u 43 poruka
|
Ja se trudim da dobijem upravo konkretan text koji će finalno i biti na tom mestu, jednom ga na kraju krajeva morate i dobiti. Ako ne tokom dizajna, onda neki realni text što kaže inavhoe, ali to stvarno izbegavam. Lorem ipsum uglavnom posle ni ne liči na finalno rešenje.
Jedna anegdota iz dogovaranja oko posla: Klijent: "ok onda vi počnite sa dizajnom a mi ćemo vam naknadno dostaviti text i slike." Ja: "text i slike jesu dizajn, ne može naknadno." ... jer se to posle onda svede na pravljenje novog dizajna u delu ili celini. Ili gori scenario, ja "obigravam" oko onoga šta klijent hoće, pa onda pravi 6 layouta dok ne pogodim šta je trebalo. Izbegavam da radim na zamišljenim projektima, pa da ih onda prepravljam kad vidim stvarni materijal, jer se to svede na dvostruki posao. The point is uštedećete sebi vreme i trud ako imate sve konkretne materijale na početku. A pošto ih kad tad morate dobiti, ja insistiram da to bude pre a ne posle. |
"Hvala" Gargoyle za poruku: |
09. 03. 2008. | #4 | |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 11.01.2008
Hvala: 14
29 "Hvala" u 21 poruka
|
Citat:
|
|
10. 03. 2008. | #5 |
majstor
Wrote a book
|
Ma to je super, kad mozes birati i reci 'ok, spremite textove pa ja pocinjem s radom' Ali cesto nije tako. Imali smo povecu raspravu kod klijenta kad smo birali jezike za sajt, te, 3,4 te 6, 12... neko je spominjao i cifru od 24. Puste zelje.. I na pocetku im kazem 'za sve jezike morate imati sadrzaje, tj najbolje je imati identicne sadrzaje na svim jezicima'. Zaustavimo se na kraju na 6... kao 'nije problem'. Evo, 6mjeseci poslije toga, ni za 1 jezik jos nisam dobio komplet sadrzaj.
|
08. 03. 2008. | #6 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 339
688 "Hvala" u 178 poruka
|
Koliko god se nama činilo da je svima poznato što je Lorem Ipsum, u stvarnosti nije baš tako, za većinu je to samo "neki tekst na latinskom".
Ako mi treba dummy tekst, da bih se poštedio objašnjavanja a i napravio foru, ubacujem odlomke iz knjiga. Najčešće "Cat's craddle" od Kurta Vongata
08. 03. 2008. | #7 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
ja sam nekim spancima u prototip umesto sadrzaja kopirao Lorkine pesme, i skroz sam ih kupio sa tim
10. 03. 2008. | #8 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
Ma ok , ovde nije rec o tome da li vi kreirate sadrzaj ili klijent, vec o tome da za sve sto je vezano za arhitekturu informacija ( u mom svetu je i copy i boje deo te arhitekture ) cini vas interfejs, e sad kako se lepo izboriti sa savrsenim copyrightom na interfejsu ...
10. 03. 2008. | #9 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 11.01.2008
Hvala: 14
29 "Hvala" u 21 poruka
|
Nisam baš sigurna šta je ovde pitanje. Ako je pitanje da li staviti lorem ipsem ili nešto drugo što će opet na kraju biti zamenjeno, to je stvar je ličnog izbora, šta ti je zgodnije. Ako je pitanje šta sa copy uopšte, onda priča započinje daleko pre bilo kakvog layouta.
Ako ćemo pravo, izgradnja arhitekture sajta počinje detaljnim upoznavanjem sa klijentovim biznisom, bez obzira ko na kraju piše copy. Primer: dve zlatare, obe rade popravke nakita. Jedna radi sitne popravke lokalnim musterijama, druga je poznata u celoj zemlji po restauraciji nakita. Na prvom sajtu će ova usluga biti uzgred pomenuta, drugi će imati čitavu sekciju posvećenu tome. SEO i izbor keywords će takodje diktirati gde šta ide. Naknadno sve to raditi je nepotrebno dupliranje, a bogami i tripliranje posla. Nevolja je što klijenti neizostavno očekuju da se krene od dizajna. O tome je već bilo diskusije, da ne ponavljam. |
2 članova zahvaljuje Lalaland za poruku: |
11. 03. 2008. | #10 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 20.04.2007
Hvala: 6
1 "Hvala" u 1 poruci
|
Kopiram bilo kakav tekst koji mi je pri ruci sa interneta da popunim content
Jer obicno sadrzaj dobijam u kasnijoj fazi izrade sajta. |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
znacaj dobrog copy-ja | ivanhoe | e-Business | 15 | 16. 12. 2010. 13:58 |
Copy/Paste preko interneta | Aleksandar.Ilic | Linkovi | 0 | 19. 08. 2009. 12:55 |
Prevod (sajtova) na engleski i web copy | Prevodilac | Poslovne ponude i zapošljavanje | 6 | 24. 03. 2009. 22:02 |
Copy & paste i u Blicu | Dejan Bizinger | Opušteno | 10 | 17. 10. 2007. 11:17 |
Playstation 2 modchip/copy etc | cvele | Opušteno | 3 | 25. 09. 2007. 15:24 |