|
(X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS Client scripting tehnologije, Dynamic HTML, Cascading Stylesheets, XML i standardi |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
05. 10. 2011. | #1 |
novi član
Na probnom radu
|
Fiksno pozicioniranje div-a u odnosu na roditelja
Pozdrav ljudi. Radim neki template i evo sta sam zamislio:
Dakle ima #wrapper div koji je centriran i ima 900px. Aside element treba da bude fiksiran i tu se javlja problem - umesto da se fiksira u odnosu na wrapper, on se fiksira u odnosu na body. To je okej, zato sto u CSS specu za position: fixed i pise: The value fixed generates an absolutely positioned box that’s positioned relative to the initial containing block (normally the viewport). Ali, ja zelim da se fiksira u odnosu na wrapper, zato sto jedino tako mogu biti siguran da ce aside biti na pravom mestu za bilo koju rezoluciju. Evo koda: ... Kôd:
<body> <div id="wrapper"> <div id="content"> </div> <aside id="sidebar"> </aside> </div> </body> Kôd:
#wrapper { position: relative; width: 900px; margin: 0 auto; } #content { width: 610px; float: left; } aside { position: absolute; top: 120px; left: 660px; width: 240px; height: 100%; } Poslednja izmena od m.stojanov : 05. 10. 2011. u 12:18. |
05. 10. 2011. | #2 |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 15.03.2011
Hvala: 16
20 "Hvala" u 17 poruka
|
Probaj da iskombinujes sa: position: fixed;
|
05. 10. 2011. | #3 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Ako sam ja razumeo problematiku, što ne staviš lepo da je float: right? Što mora da bude fixed?
Osim toga ali ti je #content već float:left, ovaj #aside i ne mora da buzde float, samo da ima margin-left:660px
05. 10. 2011. | #4 |
novi član
Na probnom radu
|
^Zato sto nije bitno da bude samo desno, vec da se ne skroluje sa ostatkom strane.
|
05. 10. 2011. | #5 |
banned
Professional
Datum učlanjenja: 04.06.2005
Hvala: 0
738 "Hvala" u 83 poruka
|
Nešto na brzinu:
HTML kôd:
<!DOCTYPE html> <html lang="en"> <head> <meta charset="utf-8"> <title>Sample Page</title> <style type="text/css"> html, body { margin: 0; padding: 0; } #wrapper { width: 900px; margin: 0 auto; height: 3000px; } #content { width: 610px; } aside { position: fixed; top: 0; left: 0; width: 100%; } #sidebar_c { width: 900px; margin: 0 auto; position: relative; } #sidebar_cc { float: right; margin-top: 120px; width: 240px; } </style> </head> <body> <div id="wrapper"> #wrapper <div id="content"> #content </div> <aside id="sidebar"> <div id="sidebar_c"> <div id="sidebar_cc"> #sidebar </div> </div> </aside> </div> </body> </html> Ili da korsitiš JavaScript za pozicioniranje fixed elementa u odnosu na poziciju i dimenzije #wrapper elementa.
Don't look at me; I'm lost too. “If you can't dazzle them with brilliance, baffle them with bul*s**t.” Poslednja izmena od Br@nkoR : 05. 10. 2011. u 16:14. |
05. 10. 2011. | #6 |
novi član
Na probnom radu
|
Ovo radi. Gledam sad sta si radio i pokusavam da shvatim kako ovo radi. Inace, nije jos uvek dobro zato sto si aside prelepio preko svih ostalih divova i ne moze uopste da se misem kopira tekst sa #content diva. Hvala puno, videcu kako da iskoristim ovu ideju.
|
05. 10. 2011. | #7 |
banned
Professional
Datum učlanjenja: 04.06.2005
Hvala: 0
738 "Hvala" u 83 poruka
|
Dodaj css:
Kôd:
aside { height: 0; }
06. 10. 2011. | #8 |