|
14. 06. 2006. | #1 |
profesionalac
Professional
|
GPL Kod
Da li koristite gpl kod u svojim aplikacijama?
Moram priznati da ne poznajem bas najbolje gpl licencu, pa nisam siguran da li web aplikacija u kojoj include-ujem gpl code mora da bude isto pod gpl licencom.. Ako neko zna neka me prosvetli
14. 06. 2006. | #2 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
O licencama znam uglavnom osnovne stvari, nisam se previše udubljivao u detalje.
Uglavnom, GPL kod ne možeš da koristiš u komercijalne svrhe bez prethodne dozvole autora. Kod LGPLa možeš, ali je kvaka da sve modifikacije nad preuzetim kodom koje napraviš moraju biti dostupne pod LGPL licencom. Na primer, imaš Propel i koristiš ga u komercijalnim aplikacijama i sve je super. Ako izmeniš neku od Propelovih klasa te izmene moraju biti dostupne pod LGPL licencom. Po meni čist GPL je suviše restriktivan i malo ga je pregazilo vreme. Koliko sam čuo uskoro će doći do updatea GPL licence tako da odgovara današnjim uslovima.
14. 06. 2006. | #3 |
expert
Master
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Mozes i GPL kod da koristis komercijalno tj. da prodajes, ali sors mora da je dostupan, i da je program GPL. Ukratko, zaobidji u sirokom luku, jer moras davati sors svoje web aplikacije (nista kriptovano).
Poz, BB |
15. 06. 2006. | #4 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
koliko ja znam GPL zahteva da kompletan kod bude javan, dok LGPL nema taj zahtev (zato je i napravljena ta licenca, da bi u LGPL projektima mogle da se koriste biblioteke ciji kod nije javno dostupan).
Mislim, ali nisam siguran, da ni jedna ni druga licenca ne ogranicavaju upotrebu na ne-komercijalne svrhe.. @bojan_bozovic: Zar ne mislis da je prilicno neeticki da koristis tudj kod, a istovremeno smatras da je neprihvaljivo da i ti ponudis svoj kod zauzvrat ??? Kao da programiramo ne znam kakve velike tajne, pa niko ne sme da vidi kako si uzeo dva podatka iz baze i ispisao ih na strani....
Leadership is the art of getting people to want to do what you know must be done. Poslednja izmena od ivanhoe : 15. 06. 2006. u 04:54. |
15. 06. 2006. | #5 | |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Citat:
Btw, meni se sviđa ideja deljenja koda i sam LGPL. Koristi bez većih ograničenja, ali ako nešto izmeniš pusti i druge da to vide.
15. 06. 2006. | #6 |
programer
Na probnom radu
|
Razlika izmedju GPL-a i LGPL-a je u tome sto GPL ne dozvoljava da se neki kod linkuje kao biblioteka a da ceo program nije GPL dok LGPL ovo dozvoljava, Smarty je recimo LGPL. A sto se tice nove verzije GPL-a, GPL 3, ovi principi ce ostati isti, vise ce se baviti pitanjem DRM-a i web aplikacija, mada nece to skoro posto je draft docekan na noz, Linus Torvalds je recimo izjavio da ce Linux kernel ostati pod GPL 2 licencom.
Koji kod bi ti tacno da koristis? |
15. 06. 2006. | #7 | |
profesionalac
Professional
|
Citat:
Sad, odoh da zamenim js table sorting skriptu (koja je GPL) sa nekom BSD verzijom
16. 06. 2006. | #8 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Upravo sad čitam mali prepisku sa čovekom koji uskoro lansira CMS koji će biti 100% free, ali uz mogućnost plaćanja email podrške na godišnjem nivou i telefonske podrške po satu - http://www.immersecms.org/
Čovek ima problema sa izborom licence jer neće da mu dođe neki klinac, forkuje projekat i samo nakači svoj logo. Da li postoji licenca koja malo ograničava kako će se software dalje razvijati. Tipa, da omogući nesmetanu distribuciju i korišćenje, ali da ograniči forkovanje i kasapljenje? Gledam mail i baš ne znam šta da mu odgovorim (osim da potvrdim njegovu odluku da krene sa specijalnom licencom).