|
09. 11. 2008. | #1 |
smetalo blebetalo
Master
Datum učlanjenja: 04.09.2005
Hvala: 48
60 "Hvala" u 39 poruka
|
Dobra kampanja - Jafforidža
Prvo je grad oblepljen amaterski napravljenim plakatima sa nekim čudnim i smešnim likom koji je "veliki prosvetljeni guru i traži sponzora"
Onda je taj baja počeo da se u kućnom mantilu pojavljuje na prometnim mestima u gradu, kampujući u šatoru i tražeći sponzora. Naravno da je i blogovao. Onda se pročulo de će neki od onih repera iz Velikog brata da mu napiše pesmu. Maske su spale kada se pojavila vest - reklama na TV-u da će Jaffa da sponzoriše lika i da on menja ime u Guru Jafforidža. On se slikao u onom istom kućnom mantilu koji je sad oslikan napolitankama. Iz gerila faze prešlo se u klasično oglašavanje (TV, bilbordi) .. i pojavio se sajt - kao stožer kampanje. Zato i pišem ovde o tome. Suština priče je o gerila metodama za skretanje pažnje pred korišćenje interneta kao kanala da se priča o novim napolitankama na tržištu proda onima ko su im glavna ciljna grupa - tinejdžerima dakle. A tinjdžeri koriste internet u procetu većem od 50%. Od prodaje priče (ba'te izvali onog Jafforidžu koja dileja) do prodaje poizvoda je mali korak. Dugo nisam video ovako dobro osmišljenu, zaokruženu i izvedenu kampanju. Da se ne lažemo i koštala je papreno. Respect za Milicu.
09. 11. 2008. | #2 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
Nisam ispratio to ( i dalje smo jako zauzeti ) ali po prici zvuci jako dobro.
thumbs up
09. 11. 2008. | #3 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Statistike, Miloje, cifre...
Sudeći po broju komentara na blogu, ovo mu je najveći Buzz dosad. |
09. 11. 2008. | #4 |
smetalo blebetalo
Master
60 "Hvala" u 39 poruka
|
Ne znam, konkurencija ne deli takve informacije sa mnom. Mccann grupa radi za Bambi.
Slažem se sa komentarom, naravno. Merilo uspešnosti kampanje je efekat na poslovanje, u ovom slučaju na prodaju. Meni se ovde i bez poznavanja efekata, dopala ideja a posebno što su težište bacili na net.
09. 11. 2008. | #5 |
smetalo blebetalo
Master
60 "Hvala" u 39 poruka
|
Nisam rekao da je kampanja uspešna nego da je dobra, odnosno da mi se dopada što je internet integrisan u kampanju i to dosta istaknuto. Smatram da je to zbog toga što su kreatori kampanje uočili da im ciljna grupa "visi online" pa su se potrudili da iskoriste kanal koji im je na raspolaganju.
Druga opcija je bila da pokriju grad bilbordima i da se razvale od reklamiranja na TV-u u fazonu "E pojavio se novi keks". Ovako su počeli sa blogom, napravili sajt, imaju na njemu neke zezalice, stalno ističu adresu sajta u komunikaciji, ... itd. Naravno da je sve moglo i bolje i efikasnije da se uradi, i uvek može, ali se bar uradilo nešto... Off Topic: Ko me vukao za jezik
09. 11. 2008. | #6 |
Moderator
Expert
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 10
40 "Hvala" u 20 poruka
|
Ispratio sam kampanju od početka, tehnički je sasvim ok, ali konceptualno...
Mislim da se pre svega omašila ciljna grupa, ali da ulazim previše u detalje kampanja me najviše podseća na glupost subotičkog Pionira koji je odabrao Karelušu i sve što ide uz njum, koja je ovim angažmanom totalno degradirala poznate dugogodišnje brendove Pionira (Odžačar, razne vrste čokolada i sl.). Što se tiče bloga vidi te da su svi zapisi dodati u jednom danu i da naravno nema posetilaca, jer bez prethodne promocije nema ni publiciteta. Ovako ispada da je cela kampanja pre ispromovisala tog anonimnog pajac-lika, nego sam novi proizvod.
09. 11. 2008. | #7 | |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
|
Citat:
BTW, i ja nisam mogao da se otmem poređenju sa JK reklamama i mogu vam reći da bih pod oružanom pretnjom ipak pre dao pare Karleuši nego Ridži. Ali, kao što i svi drugi kolege konzumenti napolitanki sa foruma kažu, "valjda nisam ciljna grupa". Off Topic: Jbt, sad nešto razmišljam, kako to da ja nisam ničija ciljna grupa?! Nit hoću da mi veš bude belji, nit ovo malo kose i trepavica bujnije, ne brijem se pa mi ne treba superglatko izbrijavanje, pivo ne trošim i ne gledam fudbal, auto nemam i ne planiram da ga kupim, iritiraju me i izmišljeni supercool likovi i silikonske pevačice... Pa gde su bre te kampanje malo za mene, jel su moje pare šugave?! Poslednja izmena od jablan : 09. 11. 2008. u 21:20. |
|
2 članova zahvaljuje jablan za poruku: |
09. 11. 2008. | #8 |
smetalo blebetalo
Master
60 "Hvala" u 39 poruka
|
ajde sad da se hvatamo za svaku reč
Ako se ne varam svaka reklama i bilbord upućuju ka sajtu. Bar u smislu isticanja imena sajta.
Sajt ima neuporedivo više materijala (tekstovi, funkcionalnosti, itd) nego što ga ima u TV reklamama ili na bilbordima. Najbitnije od svega je to što se napolitanke eksplicitno pojavljuju tek na sajtu (tamo ima sekcija o njima, prikazana su pakovanja itd). Sem toga čini mi se da je predviđeno da sajt bude alat na kome će kampanja dugoročno trajati (odbrojavanje do početka školskog raspusta - možda planiraju neku nagradnu igru) a da TV i bilbordi služe za kratak i naravno skup (ne može se porediti sa cenom sajta) prvi udar. Da pokušam još jednom - ljudi nisu zaboravili net nego su se pozabavili njime više nego što je kod nas uobičajeno. O efektima neka razmišljaju oni koji ih plaćaju. Hvala im što se nije sve završilo na bilbordima i TV-u. Amen.
09. 11. 2008. | #9 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
|
A čim ga nisu zaboravili, odmah je stožer. Tako sam i ja bio stožer fudbalskog tima u osnovnoj školi.
Off Topic: Dobro bre, jel radite vi advertajzeri još nešto osim što tapšete jedni druge po ramenu?! Poslednja izmena od jablan : 09. 11. 2008. u 21:34. |
09. 11. 2008. | #10 | |
Moderator
Expert
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 10
40 "Hvala" u 20 poruka
|
Citat:
Slična stvar je bila i sa Plazmom, koja je bolje potrrfila tržišnu nišu, kampanje su bile usmerene na mlađu zaposlenu populaciju
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
(Politička) Internet kampanja | glaspodrinja.com | Marketing i SEO | 6 | 08. 01. 2008. 18:41 |
Myspace kampanja | Miloje Sekulic | Marketing i SEO | 5 | 08. 10. 2007. 10:17 |
Reklamna kampanja za 1000 EUR | Goran Cirkovic | Marketing i SEO | 52 | 16. 07. 2007. 21:57 |