|
06. 06. 2013. | #1 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 21.05.2010
Hvala: 24
450 "Hvala" u 10 poruka
|
Primena Dizajn Paterna u radu
Citam sa vremena na vreme o misticnim dizajn paternima.
I nekako ne vidim gde bih primenio i da li treba uopste da ih znam (opterecujem njima). Na primer znam za MVC, HMVC, Decorator, Facade, ... I na primer CodeIgniter se zasniva na MVC. Ja koristim CodeIgniter ili neki drugi framework, API ili nesto slicno. To je vec primenjeno od paterna sta ima da se primeni. Kakav patern ja mogu da primenim dok radim projekat u CI? Cak i kada primenim nesto na primer Singleton Pattern, ja to uradim jer mi nesto tako treba a ne zato sto znam da postoji Singleton Pattern. Cujem da ih ima preko 200, pa ko ce to pamtiti. Dok programiras primenjujes svoju neku logiku, i ne razmisljas da li postoji patern ili kako se zove to sto si primenio. U redu ako je neko project manager, pa treba da smisli neku app, pa kao ajde ovo da primenimo da organizujemo ovako -onako. Ali ne vidim sebe kao obicnog programera u toj nekoj prici i nikako ne vidim zasto je tako korisno znati paterne i kako ih primeniti u radu. Ako neko ume malo da pojasni bio bih zahvalan. |
06. 06. 2013. | #2 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 08.11.2010
Hvala: 68
78 "Hvala" u 32 poruka
|
Dizajn paterni su veoma korisni i nisu misticni
Ako radis mali projekat (npr. 1 ili 3 stranice) nece ti trebati neki specijalni paterni. Ali kad imas veliki projekat gde programira puno developera, ako svako pravi paterne na svoj nacin dobije se jedno veliko djubre od koda (ovo se u realnosti i desava). Prednost paterna je da standardizju stvari pa kad radis u velikom timu mozes lako komunicirati sa drugim developerima, gde ne moras da objasnjavas neki tvoj patern, koji u stvari vec postoji i ima ime. Sem toga, kad ih znas brze i bolje mozes da napravis resenje nekog probleme. A da ne pricam koliko je nekom lakse da cita tvoj kod ili ti neciji. Ima stvarno jako puno stvari zbog kojih je dobro znati ih, po meni ces ih vremenom i nauciti hteo ili ne hteo. Pa ces videti koliko mogu biti korisni. I project manager-e bas briga za dizajn paterne, njih primenjuju programeri... Poslednja izmena od tasmaniski : 06. 06. 2013. u 17:10. |
"Hvala" tasmaniski za poruku: |
06. 06. 2013. | #3 |
Dejan Grujic
Professional
Datum učlanjenja: 29.09.2005
Hvala: 9
64 "Hvala" u 40 poruka
|
A mane paterna je kad se koriste i kad ne treba. Pa imaš abstract factory koji ti pravi proxy-je koji su compositi, a sve je to mogao da bude običan objekat. Samo je neko "preinženjerisao" rešenje da bi pokrilo sve moguće buduće promene, a u praksi je samo svima otežao snalaženje u kodu. Ok je ako stvarno postoji potreba, ali često se paterni primenjuju po automatizmu i kad nešto mnogo prostije završava posao.
Izmislio sam primer ali u praksi situacija zna da bude još mnogo gora. Naročito u Javi kad imaš par framework-a u projektu i pukne ti nešto dobiješ stack trace od 100 linija, pri čemu je tvoj konkretan kod u kome je bug negde u 63. liniji. |
2 članova zahvaljuje Gruja za poruku: |
06. 06. 2013. | #4 |
profesionalac
Professional
78 "Hvala" u 32 poruka
|
Veci problem od "overused" bi bio "misapplied" - ni jedan ni drugi problem ne bih mogao da svrstam u manu paterna, vec manu programera - nazalost i to se realno desava.
Poslednja izmena od tasmaniski : 06. 06. 2013. u 18:00. |
06. 06. 2013. | #5 |
član
Certified
450 "Hvala" u 10 poruka
|
Ok, to sa radom u timu ima smisla...
Ali koje to paterne treba sve da znam, jer ima neko uputstvo (jos ako je primenjeno za php a ne Javu). Problem je i sto i ljudi iz Laravel framework-a zestoko kritikuju MVC i HMVC, kao da su to losi paterni. A sad treba da ih znam i koji su losi a koji dobri. Jel ima neka okvirna brojka i gde se upoznajete sa nekim novima ako nije tajna? Ali opet nisam siguran da se oni bas toliko cesto koriste ili gresim? Mislim ako uzmes CI koliko paterna mozes da primenis u radu sa samim framework-om. Ja nesto nisam bas primetio da koristim neki patern, mozda singleton i to ako bas zatreba.. |
07. 06. 2013. | #6 |
profesionalac
Professional
78 "Hvala" u 32 poruka
|
Ova knjiga je meni bila odlicna http://www.apress.com/9781430229254 i tice se bas PHP-a.
A, za ostalo se opusti i upusti. Neces sve procitati i nauciti iz knjige, moraces dosta toga i sam da zakljucis. Uzmi neki FW (ne CI) koristi ga i ispituj, uci uz njega. ZF2, Symfony2 su danas popularni, a priblizava im se Laravel4. |
07. 06. 2013. | #7 |
mV
Certified
Datum učlanjenja: 22.08.2009
Hvala: 0
16 "Hvala" u 13 poruka
|
spezia, može link ka kritici MVC-a i HMVC-a?
07. 06. 2013. | #8 |
član
Certified
450 "Hvala" u 10 poruka
|
Taylor Otwell, lik koji je napisao laravel, pise knjigu koja bi uskoro trebala da izadje. Na tvitu je stavio jednu stranicu
http://d.pr/i/e1P7 Inace na njihovom forumu, cini mi se da sam isto nasao kako se kritikuje MVC. Nisam siguran gde sam citao, mozda je ova tema... http://forums.laravel.io/viewtopic.php?id=3223 Ja sam iskreno mislio da je MVC savrseno resenje i dobar princip... Poslednja izmena od spezia : 07. 06. 2013. u 20:38. |
07. 06. 2013. | #9 |
profesionalac
Professional
78 "Hvala" u 32 poruka
|
Kôd:
http://d.pr/i/e1P7 Meni je vise zanimljiva ova tema http://cirw.in/blog/time-to-move-on |
07. 06. 2013. | #10 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 26.07.2008
Hvala: 15
296 "Hvala" u 10 poruka
|
A mene zanima zasto je CI nepozeljan, vidim da ga profesionalci (pre)cesto pljuju.
I, ima li drugog frameworka sa tako dobrom dokumentacijom (da pocnemo da ucim, dok je vreme)? |
|
|