|
![]() |
#1 | |
Python Ambassador
Master
|
![]() Tajnost korisnikovih podataka je nešto što bi trebalo da bude od suštinske važnosti za banke - ako im ne možete verovati sa svojim podacima, kako ćete tek s novcem?
Sinoć sam načuo da danas (najzad) počinje isplata studentskih kredita/stipendija pa sam otišao na sajt Univerzal Banke Beograd da potvrdim informaciju. Primetio sam zaseban link za studentske kredite/stipendije te sam otišao da vidim šta tu ima - kad ono pretraga rezultata konkursa za studentske kredite/stipendije. Padne mi na pamet da iz zezancije probam da "zloupotrebim" pretragu da bih dobio i tuđe podatke: Napomena: Linkovi su namerno oštećeni da se noob-ovi ne bi okoristili Citat:
![]() Posledice? Pa mislim da se ovakvi podaci mogu fino zloupotrebiti - od relativno bezopasnog spam-a, do kradje identiteta. Primer neugodne situacije: pre neki dan je na FTN-u postavljen web servis studentske službe - korisničko ime je broj indeksa a inicijalna lozinka je JMBG ![]() Zamislite šta biste sve mogli načiniti jadnim studentima (prijaviti ogromnu količinu ispita, ili još gore odjaviti neke ispite). Kakva su vaša iskustva sa ovakvim pojavama?
![]() |
![]() |
#2 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Ja ovde ne vidim neku veliku mogućnost zloupotrebe (svejedno ti treba neki lični dokument da bi podigao kredit npr), ali bi u svakom slučaju trebalo obavestiti banku da imaju rupu u aplikaciji.
Off Topic: Ala smo navalili, zadavismo server ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Dejan Katašić
Wrote a book
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() Slabo nešto radi ta paginacija :-)
Često mi nisu jasne misli ljudi čiji je posao da misle. Ovako ispada da su ovo javni podaci, a nekako mi se čini da bi trebali da budu poverljivi - samo banka i klijent. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Python Ambassador
Master
|
![]() Off Topic: Opet citiram samoga sebe ![]() Citat:
Zamisli u kakvim g#$&%ma bi bila studentska služba i sami studenti... Još ako ti kažem da FTN ima preko 8.500 studenata situacija postaje jako interesantna ![]() No, čini mi se da nisi shvatio punu težinu ove poruke: ako je ovaj exploit banalan (odbrana od ovakvih tipova napada je krajnje jednostavna - web security 101 što bi rekli Ameri) šta misliš kakvi tek sigurnosni propusti postoje na mnogo ozbiljnijim mestima: e-banking anyone ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Dejan Katašić
Wrote a book
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() Pa neću da zamišljam - daj neki exploit :-)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Python Ambassador
Master
|
![]() Off Topic: Jes pa da me obesi profesor Perišić ![]()
![]() |
#8 | |
Milan Cvejic
Wrote a book
|
![]() Citat:
![]() |
"Hvala" LiquidBrain za poruku: |
![]() |
#9 |
Milan Cvejic
Wrote a book
|
![]() Pa lepo, preko neke bot masine posaljesh im mail sa detaljnim objasnjenjem i to je to... Ili za vecu sigurnost koristish par bot mashina...
![]() Sve ostalo je poprilicno rizicno...
![]() |
#10 |
Webeloper
Professional
|
![]() Dok sam se ranije palio i citao knjige o hakerisanju bio je naveden jedan zanimljiv primer. Dva lika skidaju cifru n sa racuna banke, zatim kada se u banci skonta frka, pitaj Boga kako uspevaju da dodju do razgovora bas sa generalnim direktorom i bacaju mu pricu, mi smo to uradili. Ako nas uhapsis bla bla obelodanice se prica o nesigurnosti vase banke i izgubicete poverenje klijenata i klijente. I onda direktor kao a koje je vase resenje ? I ovi klinci kazu: da na m das n/2 para koje smo skinuli na racun usluge poboljsanja online sigurnosti banke. Dakle oni su kao sredili bili banci sigurnosnu rupu i dobili n/2 para i svi su bili srecni
![]() Nema bas skroz veze sa ovom pricom, jer te ovde direktor verovatno ne bi prijavio policiji samo ![]()
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Provizija banke za vođenje računa | bluesman | Istine i zablude | 38 | 09. 05. 2009. 09:54 |
keywordremix.com, SEO alat iz naše kuhinje. | kodi | Marketing i SEO | 27 | 23. 01. 2008. 15:01 |
Promena banke | jasmanac | e-Business | 22 | 04. 04. 2007. 12:38 |
Outsourcing za Banke | squall | Web aplikacije, web servisi i software | 25 | 12. 12. 2006. 02:26 |
Preporuka banke | [nq] | e-Business | 34 | 15. 11. 2005. 11:44 |