(X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS Client scripting tehnologije, Dynamic HTML, Cascading Stylesheets, XML i standardi |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#1 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
![]()
![]() |
#2 |
Dejan Katašić
Wrote a book
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() Kekeke... razmišljao sam o sličnom, ali je grbavljenje.
Inače, mungos je pre nekih mesec dana pisao o nekoj kometi na kojoj već radi gTalk iz browsera, a i neke druge budže. Najlepše je što par tekstova koje postoje o tome ne govore ništa korisno - misterija najbolje prodaje proizvod ;-) |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Filip Milivojević
Certified
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() Ovo je super ideja, samo što zahteva Flash, ali bolje išta nego ništa...
A za COMET, to je samo ideja da se sadržaj xmlhttprequest objekta čita pre nego što njegov status bude "completed", tj. dok se stranica učitava sa servera. To znači da serverska skripta (ili koji god program) šalje chunked HTTP response (HTTP odgovor iz više delova) i da pravi neku pauzu između delova, tako da se dobija mogućnost da server pošalje neki podatak klijentu u bilo kom trenutku za vreme trajanja HTTP veze. Ovo sve radi preko xmlhttprequest objekta u mozilla-i, za safari nisam siguran, a u IE-u ne radi, jer je kod njega moguće samo pročitati primljeni sadržaj tek kada se primi kompletan odgovor. Zato se za ovo u IE koriste razne druge tehnike (npr sakriven IFrame). Samo što znam da COMET ima problema jer opterećuje server (po najmanje jedan aktivan process za svakog posetioca), i to se rešava instaliranjem specijalnih HTTP servera, kao što je npr lightstreamer. Poslednja izmena od zekica : 22. 06. 2006. u 16:20. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Dejan Katašić
Wrote a book
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 129
86 "Hvala" u 43 poruka
![]() |
![]() Nije to offtopic zekice, bolje objašnjava nego što sam dosad imao priliku da saznam. Znači i kometa je foliranje, ništa drugo. Iskreno, ne bi mi to ni smetalo da se ponovo ne pojavljuje problem s podrškom u browserima...
Ispade da je ovaj hack s flashom bolje podržano rešenje (ko mi kriv kad nisam to patentirao ;-) |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() COMET je u sustini isti princip koji je ranije koriscen za vecinu php-chat skripti, samo sto koriste asinhrono otvaranje socketa umesto frejmova kako se to radilo ranije.. uzgred fora sa frejmovima radi na svim browserima..
![]()
![]() |
#6 |
expert
Master
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() Nije koncept bas "fenomenalan", cim koristi i flash - mada je lepo znati da se moze.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Background, pa img, pa PNG pravi problem | ljtruba | Sva početnička pitanja | 2 | 09. 06. 2009. 16:19 |
FCK editor pravi charset probleme | ljtruba | Web aplikacije, web servisi i software | 4 | 09. 01. 2007. 02:21 |
FF 1.5 (ni rc ni prc nego pravi) | noviKorisnik | Web aplikacije, web servisi i software | 10 | 01. 12. 2005. 00:56 |