e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno.
Sponzor:
![]() |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#11 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() To sto ti Dejane govoris je njihovo poslovanje a nema veze sa razvojem IT u Srbiji. Kada su organizovali neku akciju? Kada su napravili neku tribinu, jesi video na TV nekada neku promociju (osim ove nedavne price kada su se hvalili za nagradu) ? To sto p(r)ozivaju na sportski deo sajta po zavrsetku vesti nije nikakav doprinos, em su gotove vesti pa i nema nista vazno da se kaze, em salju ljude na (svoj) sajt cisto marketinski ne strategijski.
Znaci, mora da se napravi razlika izmedju e-poslovanja i onoga sto je tema ove price: razvoj i promocija IT u Srbiji. B92 ne radi nista na tome. Postali su i provajderi, zasto ne organizuju neku akciju, kao provajder to bi im bilo veoma lako... Ono sto ja hocu da kazem je da su sve njihove aktivnosti motivisane ekonomskim razlozima (za sta ih ne osudjujem). Jos nisam video ni jednu neprofitnu net akciju od strane B92, da se malo promovise, ne mora mozda uvek da se zaradi... Pricam o direktnoj zaradi, sve bi im se to kasnije ionako vratilo kao profit, samo kada bi umali malo zelje i hrabrosti imesto da kukaju i ne rade nista. Znaci, ako ne mislis da pomognes, ćuti i "broj šuške" ali nemoj onda da plačeš nad sudbinom IT u Srbiji. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Moderator
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 71
175 "Hvala" u 58 poruka
![]() ![]() |
![]() Upravo sam procitao vest na PC Press-ovom sajtu. Mislim da je to dovoljan pokazatelj IT-a u Srbiji.
Citat:
![]() |
![]() |
#13 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 0
3 "Hvala" u 3 poruka
![]() |
![]() Ipak sam blizi Bluesmanovom stavu da bi B92 trebao da prepusti drugima da ga hvale, a da malo vise poradi na razvoju srpskog interneta kad vec moze. Na duge staze bi im se vratilo visestruko.
Evo na primer kako to komsije rade. Akcija se zove punPogodak.
![]() |
#14 |
expert
Master
Datum učlanjenja: 20.12.2005
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() Sta ce da se desi? Bas nista. Bas nista dok ljudi ovde ne budu zaradjivali da mogu i da ***trose***. Sasvim je normalno u UK dati 150 funti za cizme i 200 funti za korset... Odnosno, sve sto je vazno je ***ROI***. Mislite da su ljudi budale sto ne ulazu u domaci Internet? *** Mozda i nisu ***
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
šegrt
Professional
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 27
14 "Hvala" u 8 poruka
![]() |
![]() Bojane, suvise banalizujes stvari. Ljudi ovde trose, i to poprilicno, a i ja poznajem dosta ljudi (tj. devojaka/zena, ali kao sto neko jednom rece - i zene su ljudi
![]() Pusti te price o zaradi/trosenju/ROI/TCO/SLA i ostale magle ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
expert
Master
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() @Boccio
Kako to da je offtopic? Pa, nije li tema o ulaganju u domaci web? Izlozio sam svoje misljenje, a ako se ja i ti ne slazemo, mislim da to nije lose, naprotiv. Sto se tice trosenja, manjina ovde, a ne vecina, moze da ne kupuje kod Kineza. Velicina trzista je takodje problem, samo je London vece trziste od SCG. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Po meni, prioritet svih prioriteta je izgradnja infrastrukture. Ali "from the scratch". Ne možeš napraviti tim za Ligu šampiona ako nemaš bar travnati teren. Oduzimanje monopola zlotvorima je prvi sledeći korak.
![]() |
#18 |
expert
Master
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() @bluesman
To jeste vazno, ali nama prvo treba dobar i robustan model naplate online, dakle, sa kartice na karticu, to je do banaka, ali one ne mogu ni da mrdnu bez zakonske regulative... Kako ce YUBA i DINA kartice da se uklope u 'global market' ne mogu ni da zamislim!! Trebali smo ici sa MasterCard/Maestro i Visa debitnim i kreditnim karticama i za domacu valutu... Kada eCommerce-a bude, nasi sajtovi koji trebaju prodati nesto u inostranstvu ce imati problem, a zasto bi drzavi bilo u interesu da otezava izvoz (ma sta to bilo) i smanjuje promet (i samim tim porez koji dobija) meni je nejasno. Cini mi se kao da u ovoj drzavi neko tezi da posao oteza umesto da ga olaksa! Dalje, ne samo zakon, potrebno je i delati po zakonu da bi broj online kradja i prevara bio znatno smanjen, i da mi nestanemo sa crnih listi... Niko nece da posluje sa nama, a drzavu bas briga!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Sve to stoji, ali to je korak 44. Šta vredi e-banking kada odeš da podigneš keš, i moraš 5 puta da ponoviš proceduru jer automat "ne može da ostvari konekciju sa bankom".
Još jedna stvar. Ovi monopolisti. Znam provereno da ne dozvoljavaju ostvarivanje određenih ideja iz najmanje 2 razloga: 1. Neko od njih već ima sličan servis i ne dozvoljavaju konkurenciju. 2. Dobra je ideja, zašto bi drugome da li da to uradi, kada mogu oni sami. Naravno da otežavaju drugima posao. Po pogledaj samo šta rade, nemaju pojma ni sami.
![]() |
#20 |
Boris
Grand Master
Datum učlanjenja: 01.12.2005
Hvala: 5
156 "Hvala" u 2 poruka
![]() ![]() |
![]() Dokle god se Srbi ne promene (a to ce biti... err... nikad?), najlakse ce biti traziti rupe u postojecim zakonima, i traziti workaround resenja... Mislim da smo mi sami sebi najveci neprijatelji.
A da, sad sam se setio onog hapsenja u Crnoj Gori, jer je neko naplacivao VoIP usluge (jel tako beshe?)... "Alo bre, kako mi da zaradimo? Hapsi bitange..." ![]()
"It’s important to have goals when you pet. Otherwise you’re just rubbing another mammal for no reason." - Scott Adams Poslednja izmena od zextra : 24. 12. 2005. u 00:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Gemius u Srbiji? | kolenoblata | Marketing i SEO | 12 | 24. 05. 2010. 09:58 |
e-poslovanje i u Srbiji | skaarj | e-Business | 2 | 25. 06. 2007. 15:34 |