e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno.
Sponzor:
![]() |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#11 | |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 18.11.2006
Hvala: 0
16 "Hvala" u 10 poruka
![]() |
![]() Citat:
Isto tako, planiranje se ne radi po sistemu "idem napraviti najoptimističniju varijantu i onda dodati neplanirane troškove" -- naprotiv, isplaniraju se svi iole realni troškovi, a onda se u realizaciji njih pokušava srezati. A što se tiče cifre od 20.000 EUR, sasvim je lako moguće da je to realna cijena startupa u Srbiji -- ako pogledaš moje postove vidjet ćeš da je u Hrvatskoj daleko najveći trošak plaća ljudi, gdje država na netto iznos plaće uzima još otprilike isto toliko. A pretpostavljam da su i cijene najma prostora daleko niže, iako mislim da Internet i informatička oprema koštaju podjednako ili čak i više. Još jednom moram napomenuti da se neki troškovi u određenim uvjetima mogu ignorirati, ali to ne znači da oni prestaju postojati u teorijskom smislu. Npr. ako planiraš raditi iz roditeljske kuće, to ti može eliminirati troškove prostora; no ako te roditelji izbace, a nisi planirao troškove prostora, možeš se slikati. Možeš molim te ovo malo pojasniti? Tema je izračun cijene startupa, a ne njegovih stvarnih troškova. Poslednja izmena od Berislav Lopac : 10. 10. 2007. u 10:43. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
profesionalac
Qualified
16 "Hvala" u 10 poruka
![]() |
![]() @stellanova & zira: Što se tiče moje kalkulacije, ona pokriva samo troškove (pardon, cijenu) izrade tehnološkog prototipa u roku od šest mjeseci. Također sam pretpostavio da je riječ o tehnološki složenom projektu, znači ne neki Digg-klon ili "uzmi CMS pa nalijepi reklame" portal.
Troškovi marketinga, prodaje itd u ovoj fazi nema, jer nakon šest mjeseci projekt još neće moći imati prihode, ali će biti na razini da krene u punokrvno poslovanje. A to je razina od koje projekti počinju biti zanimljivi VC fondovima i drugim institucionalnim investitorima; naravno, podrazumijeva se i da je riječ o projektu globalnog potencijala, a ne samo usko lokalnog. Naravno, za interes investitora poželjno je (iako ne i nužno) da projekt ima kompletan poslovni plan; ova moja kalkulacija samo je jedan njegov dio. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
profesionalac
Qualified
16 "Hvala" u 10 poruka
![]() |
![]() Citat:
Citat:
U praksi, to uključuje ne samo poslovne i strateške konzultante kao kod nas, već bilo kojeg stručnjaka koji radi za neku firmu -- obično i u njenom uredu -- a da nije njezin zaposlenik. To se kod nas obično naziva vanjski suradnik, a tamo uključuje npr. programere koji rade u IT odjelu ali nemaju jednake uvjete kao redovni zaposlenici. U našim prilikama, ako recimo zaposliš studenta da ti radi na aplikaciji i plaćaš ga preko Student servisa, on je konzultant. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 10.02.2006
Hvala: 2
20 "Hvala" u 11 poruka
![]() |
![]() mislim da je ovde dosta stvari totalno paushalno i promaseno... pre svega, kakav startup (koja infrastruktura je potrebna - 1, 10, 100, 1000 servera, koliko brz rast je potreban, sta radis u situaciji kao sto je slashdot effect)? koje trziste (lokalni niche bez mnogo konkurencije - mala bara bez krokodila, svetsko trziste - god help you) ? koja projekcija zarade (da li uopste postoji - van onog "ovo je $4.000.000.000 market" - my ass)? troskovi za papirologiju i advokate, hellooo - ovo je mozda jos uvek relativno mala racunica ovde, ali uglavnom zato sto se radi daleko povrsnije nego "na zapadu"... $40-50K je u dobrom delu slucajeva nista.
pored toga - sta bi tacno znacila "cena startup-a"? cena razvoja prototipa, proizvoda, sustainable biz modela - necega sto donosi pare? postoji toliko proizvoljnih parametara da bi celu pricu trebalo da prati pitanje "a koji proizvod, za koje trziste, sa kojom tehnologijom zapravo?". i sta je zapravo mitski startup o kojem se neprekidno prica - cak do te granice da je ta rec postala ekvivalent reci "transparentno" u domacoj politici. iskreno, radim u najtipicnijem mogucem VC backed startup-u sa malim izuzetkom da je gro devel-a u srbiji, sto je btw. samo jedna od stavki na racunu - ne i presudan faktor, i sve ove price mi deluju totalno off, bar iz moje perspektive. moguce da postajem matori_seronja(tm), ali kada se prica o startup-u, uglavnom svi pricaju o pocetnoj fazi (angel capital, seed faza - 2 klinca koji su za nedelju dana napisali ... my ass su napisali) i krajnjem ishodu (akvizicija, going public, ili prosto - najmanje pominjani sustainable biz u privatnom vlasnistvu), ali svi, apsolutno svi izbegavaju onu najmuchniju i najtezu fazu od koje zapravo sve zavisi - growing business, pretpostavljam zato sto nema bajkoviti oreol kao ove dve. |
![]() |
![]() |
5 članova zahvaljuje caboom za poruku: |
![]() |
#15 |
profesionalac
Qualified
16 "Hvala" u 10 poruka
![]() |
![]() Odgovorit ću kad popijem persen.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
expert
Master
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
šegrt
Professional
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 27
14 "Hvala" u 8 poruka
![]() |
![]() Malo obrnuto... da bi dosao do toga da skupis neke pare, moras prvo da napravis nesto. Ja sam radio u dva start-upa (od kojih prvi uopste nije bio vezan za Web, cisti R&D u oblasti wireless modema), i sve cega se secam je rad 60-70 sati nedeljno, teska i sve veca anksioznost sto je rok za prototip bio blizi i kulminacija u vidu "pukovnik il' pokojnik" atmosfere oko nastavka finansiranja projekta... Bacanja po podu, cupanja kose, budjenja u ofisu u 8am krmeljiv u izguzvanoj trenerci...
Ja se ovakvih lepih cifara, projekcija, i ostalih cudesa bas i ne secam... evo, opet mi je zeludac proradio kad se setim tog startupa ![]() |
![]() |
![]() |
2 članova zahvaljuje boccio za poruku: |
![]() |
#18 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 10.02.2006
Hvala: 2
20 "Hvala" u 11 poruka
![]() |
![]() @Berislav Lopac - nije bilo tebi upuceno berislave, to je genericki hate kao posledica redovne neispavanosti - coal mine sindrom.
@STELLANOVA - ako se ne varam ova faza je izmedju te 2 o kojima se najcesce prica. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Ih bre, gde vi odoste... pa možemo sada da pričamo o milion stvari, caboom ode ti na 1000 servera čoveče?
![]() Berislav je krenuo sa nekom pričom koja uprošćeno može da se nazove: "koliko bi vremena i para trebalo da se odradi jedan projekat" i jedino ti troškovi su računati, niko nije pričao šta posle i šta pre toga. Slažem se da je "startup" teška reč, zato je i mrzim, ali pokušaj da shvatiš o čemu govorimo... nikako ne govorimo o petogodišnjem planu i sličnim stvarima ![]()
![]() |
#20 | |
profesionalac
Qualified
16 "Hvala" u 10 poruka
![]() |
![]() Citat:
![]() Kao što je Goran rekao, tema od koje smo krenuli bila je vrlo konkretna (Gorane, ja bih rekao "započne" umjesto "odradi", ali to je manje više to), a ti si osuo paljbu po svemu što te je ikad zasmetalo u naivnoj priči o startupima. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Prava stvar kada neko pita za nesto a mrzi ga da Google-a | f14Tr0n | Opušteno | 1 | 09. 12. 2010. 11:01 |
Cena.rs | stOrm | Web site, dizajn i multimedia | 27 | 28. 10. 2010. 21:25 |
Cena banera | kickloop | e-Business | 7 | 23. 07. 2010. 11:07 |
ToS i autorska prava | zark0vac | Planiranje i usability | 0 | 11. 11. 2006. 17:40 |
Scaleovanje .NET i cena | Ilija Studen | Programiranje | 15 | 04. 11. 2006. 05:11 |