SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#1 |
Psychedelictrance freak
Wrote a book
|
![]() Imam sledecu strukturu (mysql db):
id | kategorija | ... Potreban mi je query koji ce da mi vrati sve zapise gde je kategorija jednaka kategoriji zapisa odredjenog id-a kojeg dobijam externo. I to bez subselect query-a. Ako nekome nije jasno sta mi treba evo primera: id| kategorija ------------- 1 | kruska 2 | jabuka 3 | jabuka 4 | banana 5 | malina I ja sada imam id = 2, i hocu da na osnovu toga izvucem sve zapise gde je kategorija jabuka (tj zapise gde je id 2 i 3). Ovo moze lako sa dva kverija ili sa subselectom ali kako sa jednim kverijem (bez subselect)?
![]() |
#2 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Kôd:
select * from tabela t1 inner join tabela t2 on t1.kategorija = t2.kategorija where t2.id = :id |
![]() |
![]() |
"Hvala" jablan za poruku: |
![]() |
#3 | |
old school
Professional
|
![]() @Ivan: Ako ti se za razlicite ID-ove ponavlja kategorija, onda nisi dobro dizajnirao strukturu tabela. Za svaki slucaj - ukoliko planiras dalje razvijati aplikacije, onda sto prije promijeni strukturu cuvanja podataka.
Npr. u ovom slucaju bi trebao imati neku tabelu za kategorije i onda kazes: Citat:
![]() |
![]() |
#4 |
Psychedelictrance freak
Wrote a book
|
![]() Hvala na sugestiji, ova struktura nije moja vec samo zelim da malo ubrzam stvari u istoj.
![]() |
#5 |
Boban Karišik
Expert
|
![]() SELECT * FROM tabela1 AS t1, tabela2 AS t2 WHERE t1.id=$id AND t2.kategorija = t1.kategorija;
Samo ti ne bih preporucio * vec samo ono sto ti treba, tipa: t2.kategorija, t1.ime itd itd...
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
[MySQL] Neogranicen broj kategorija i proizvoda, upit | mb_sa | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 8 | 31. 05. 2009. 14:19 |
WordPress & pretvaranje kategorija u tagove | Dejan Topalovic | Web aplikacije, web servisi i software | 1 | 17. 10. 2007. 00:14 |
spor query | ivanhoe | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 1 | 31. 07. 2007. 19:47 |
sql query | bluesman | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 19 | 18. 04. 2007. 07:47 |
Jedan artikal u više kategorija | Dušan Dželebdžić | Programiranje | 20 | 02. 08. 2006. 15:49 |