SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#11 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() to stoji, ali ja USING prakticno nikad ne koristim, sto je naravno cisto stvar navike, nista tome ne fali... navikao sam da kucam tbl1, tbl2 za inner join...
IMHO glavna fora sa time da se primarni kljuc uvek zove isto u svakoj tabeli je sto to znatno pojednostavljuje biblioteke za rad sa bazom (CRUD operacije sve zavise od PK) i ubrzava rad sa bazom rucno (manje se kuca). Takodje imas neke situacije kao npr. sharding, gde je mnoooogo lakse ako su ti nazivi polja nezavisni od imena tabela, jer ih imas N identicnih primeraka... BTW, nedavno sam radio sa bazom na ceskom, gde su se PK zvali recimo exkluzivita_ftpUcetID_archivID_id, i ajd ti to otkucaj kako treba...
Leadership is the art of getting people to want to do what you know must be done. Poslednja izmena od ivanhoe : 03. 07. 2010. u 01:51. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Banned
Expert
Datum učlanjenja: 29.09.2007
Hvala: 131
71 "Hvala" u 44 poruka
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Hvala: 37
131 "Hvala" u 82 poruka
![]() ![]() |
![]() Ja uvek koristim troslovnu skracenicu: usr_id, usr_name, usr_address, itd.. iz cisto prakticnih razloga (pogotovu kod velikog broja tabela gde imas dosta polja koja su slicna + mnogo dugackih sql upita).
A i ORM ne pravi problem oko toga, posto se bazira na primarnom kljucu u tabeli.
![]() |
#14 | |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
![]() Što se mene tiče, ja obično koristim prefikse za polja po imenu tabele, ali ako nisu duži od 5 karaktera. Recimo za tabelu "articles" obično koristim article_id, article_title ... ili skraćeno art_id, art_title. To je zbog toga što se dešava da kada imaš join-ove, polja koja se identično zovu mogu da prepiši jedno drugo. Ako imaš recimo tabele news i articles i u obe imaš polje "title" onda će JOIN da ostavi samo 1 title u niz koji dobiješ a i pored toga u kodu ne znaš ni koji title treba da ispišeš. Mislim da je bolje da stoji: PHP kôd:
PHP kôd:
![]() |
![]() |
#15 | |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 339
688 "Hvala" u 178 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
![]() Jes' da stoji logika "što će ti S uvjek na kraju imena tabele" ali nekako mi je čitljivije... Jedninu doživljavam kao overkill u normalizaciji ![]() Inače, ne znam zašto, ali mi jako bode oči kad ljudi kolonama daju imena tipa id_user umjesto user_id ![]() Posebno kad je tabela sa više foreign ključeva pa pa naslažu id_ovo, id_ono...
![]() |
![]() |
#16 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 17.03.2006
Hvala: 9
15 "Hvala" u 10 poruka
![]() |
![]() Sto ljud sto cudi, dvjesta zena ...
![]() Meni taj prefiks izgleda sugavo i suvisno ali jednostavno je praktican, pa sam htijo da cujem sta jos kolege programiri kazu. Aj uzdravlje, i pomalo sa tim imenima kolona ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
SELECT tbl1.*, tbl2.id AS tbl2_id FROM ... ali zaista je u tom slucaju preglednije ako imaju prefix
![]() |
![]() |
#18 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ^ Pa alias ti dođe kao prefiks, što se čitljivosti tiče dođe na isto. A barem postgres se buni kad imaš ista imena a ne navedeš alias.
Edit: Mislim na alias tabele, ne alias kolone.
![]() |
#19 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Da li možeš to malo da mi pojasniš kako je alias tabele isto što i prefiks kolone?
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Menjanje imena URL - a | pitchweis | Marketing i SEO | 1 | 09. 08. 2008. 12:09 |
pretrazivanje imena u bazi | ivanhoe | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 0 | 08. 08. 2008. 19:32 |
PHP download i imena fajlova | Ilija Studen | PHP | 5 | 31. 03. 2008. 17:31 |
Javascript - imena, identifikatori, etc | noviKorisnik | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 2 | 20. 11. 2006. 14:24 |
Imena request variabli | LiquidBrain | PHP | 4 | 16. 09. 2006. 05:53 |