|
SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#11 |
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 09.12.2010
Hvala: 2
1 "Hvala" u 1 poruci
![]() |
![]() Hmm... znam da bi neko noSQL rešenje bilo bolje. Iskreno nisam to nikad radio i ne znam ni kako se instalira. Opet, projekat bi bio na nekom shared hostingu (u pocetku). Koliko je komplikovana instalacija takve baze i da li je to uopšte moguće na shared hostingu?
@dinke Hmm, notifikacija bi trebalo da stoji i do 2 dana zapamćena. Jesi siguran da bi Memcache bilo dobro rešenje? EDIT: ma nije meni problem da naučim Kasandru, brzo bih ja ušao u štos, nego da se ne zalećem bezveze ako mi neće rešiti problem.
Igor Manjenčić blog Poslednja izmena od Igor Manjenčić : 14. 12. 2010. u 01:07. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
majstor
Wrote a book
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Hvala: 37
131 "Hvala" u 82 poruka
![]() ![]() |
![]() Ako vec planiras da vrtis aplikaciju koja treba da izgura nekoliko hiljada korisnika istovremeno kao sto si pomenuo u prvom postu, naravno da neces koristiti shared hosting
![]()
![]() |
#14 | |
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 09.12.2010
Hvala: 2
1 "Hvala" u 1 poruci
![]() |
![]() Citat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Hvala: 37
131 "Hvala" u 82 poruka
![]() ![]() |
![]() Generalno svi shared hostinzi imaju boljku sa MySQL-om.
![]() |
#17 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
To naravno zavisi od toga kako se te tabele koriste, ako je samo mali podskup postojecih tabela u stalnoj upotrebi, recimo za nekakvu log arhivu, gde se radi na poslednjem logu, a ostali se cuvaju za svaki slucaj, to je dobro resenje. Isto i za slucaj shardinga, jer tad svaki server otvara samo jednu od shardovanih tabela, cak iako postoje kopije svih postojecih (ako se ide na takvo resenje da se tabele razlicito zovu) Ako imas uniformniji pristup tabelama, onda je frka. Svojevremeno sam imao taj problem sa WPMU, jer on pravi zaseban set od 10-tak tabela za svaki blog, sto je ok radilo do negde 3000 blogova, a onda je krenulo da naglo puca, jer su ljudi posecivali blogove random redom i mysql je svo vreme trosio na otvaranje i zatvaranje tabela i ucitavanje i brisanje keseva, i trebalo mu je po par sekundi za request. Tacna cifra posle koje krenu problemi zavisi od servera, memorije, kolicine podataka, broja requesta, itd..
![]() |
![]() |
#18 |
expert
Grand Master
Datum učlanjenja: 11.04.2010
Hvala: 141
959 "Hvala" u 153 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Ja sam gurao MyBB forum sa peak 1000 korisnika istovremeno, na home made serveru ( 2ghz dualcore + 4gb ram) i load je bio 1-2%. Isti taj forum je blokirao čitav server na hostmonster i hostgator pa su suspendirali account, paket je bio unlimited i to.
Tako da ako ne planiraš nešto x puta veće ne brini toliko o optimizaciji. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Svako će da ima svoj savet, ali generalno sve zavisi od strukture baze, upita i nekih druguh stvari ... nekada je bolje sve držati u 1 tabeli, nekada i nemaš izbora jer je alternativa ipak sporija a često je efikasnije da se razbije u nekoliko manjih tabela. Ne postoji OPŠTE REŠENJE koje je primenjivo svuda i u svakoj situaciji.
![]() |
#20 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Opšte rešenje je da se počne školski, sa normalizovanim podacima, pa se deli, duplicira i šarduje kad za to nastane potreba.
"Hvala" jablan za poruku: |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Gde i kako smo docekali Novu? | 3banchi | Opušteno | 8 | 02. 01. 2010. 00:11 |
Šta bi sa forumom za novu godinu? | mangia | Obaveštenja, predlozi i pitanja | 61 | 21. 01. 2009. 15:38 |
javascript - kretanje kroz tabelu | bodi dilber | Sva početnička pitanja | 7 | 27. 08. 2008. 09:45 |
princip unosa u tabelu | [nq] | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 10 | 06. 03. 2007. 13:09 |
Problem sa upisom u tabelu | bokey | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 6 | 12. 09. 2006. 13:44 |