|
Sva početnička pitanja Sva početnička pitanja bi trebala da se postavljaju u ovom forumu, a ako se pretvori u kvalitetnu diskusiju interesantnu svima - prebacićemo je u odgovarajući forum. Molimo "znalce" da ne omalovažavaju početnike, ako žele da pomognu svi ćemo biti zahvalni, ako ne žele, neka preskoče ovaj forum. |
|
Alati teme | Način prikaza |
12. 07. 2012. | #1 |
novi član
Datum učlanjenja: 12.01.2012
Hvala: 12
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Веб развој и дизајн - потребна знања, софтв
Пре око годину дана сам се заинтересовао за веб развој и дизајн.
Почео сам да учим HTML, CSS, Javascript путем w3schools, codeacademy, неких бесплатних електронских књига и сл. Планирам да сада за време распуста обратим пажњу на PHP и рад у програмима као што су GIMP, Inkscape... До сада нисам још дизајнирао/развијао сајт од нуле већ сам се само играо са неким темама, вршио сам неке ситније измене у коду итд. Баш због тога што никад нисам правио сајт од нуле (могу да направим нешто једноставно, али због недостатка знања PHP-а и слабог познавања Javascript не могу да направим нешто сложеније) желим да поставим пар питања на која би волео да ми одговори неки веб дизајнер или веб девелопер са искуством. Јасна ми је суштинска разлика између веб развоја и дизајна, али ми није јасно нпр. људи који продају Вордпрес предлошке на themeforest - да ли се они поред кода баве и дизајном слика за предложак (тему) тј. да ли они раде у програмима за обраду слика или само пишу код? Желео бих да се бавим дизајном/развојем (још нисам сигуран ) предложака за Вордпрес, али ми није јасно шта све треба да знам да бих могао да правим теме од нуле и да их продајем. Дакле, ако, рецимо, знам: -HTML,5 -CSS,3 -XML -Javascript -PHP -jQuery Шта још треба да знам да бих направио тему од нуле? |
12. 07. 2012. | #2 |
expert
Grand Master
Datum učlanjenja: 11.04.2010
Hvala: 141
959 "Hvala" u 153 poruka
|
|
"Hvala" webarto za poruku: |
12. 07. 2012. | #3 |
Pukovnik u penziji
Grand Master
|
|
13. 07. 2012. | #4 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 03.10.2006
Hvala: 27
44 "Hvala" u 26 poruka
|
Nikola - prvo cestitke - cinjenica da si sam uzeo da ucis nesto sto ima prakticnu primenu, i drzi te to vec godinu dana znaci da si u 1% populacije. Samo napred.
Ono sto bih ja predlozio je da na raspustu krenes da pravis temu ili sajt. Kad naletis na neku kosku - guglas i istrazujes - mozda provalis da si se negde zezno pre toga, pa moras neke delove ponovo, mozes i da pitas ovde za detalje, tu ti je i stackoverflow.com itd. Osecaj kad sam provalis je neopisiv! Kada zavrsis, krenes da pravis drugu... nabolje bi bilo da pravis nesto sto je tebi interesantno - da imas i neki drugi cilj osim da naucis. Posle 2-3 takva projekta, sve to sto si naveo ces znati u nekoj meri - ocigledno dovoljnoj da napravis nesto - posto si vec nesto napravio, plus ces naleteti na jos 100 sjajnih ideja i tehnologija. I to onda gore sto sam ti napisao stavi u telo while(1) petlje... to i svi ostali ovde rade Jos jednom, svaka cast i srecno! |
"Hvala" djipko za poruku: |
13. 07. 2012. | #5 | |
novi član
Datum učlanjenja: 07.10.2011
Hvala: 6
2 "Hvala" u 2 poruka
|
Citat:
|
|
"Hvala" scamp za poruku: |
13. 07. 2012. | #6 |
Web designer
Professional
|
|
"Hvala" twix za poruku: |
13. 07. 2012. | #7 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
Nemoj da pravis teme od nule, skini neku koja ti se svidja, pa probaj da je menjas. Tako ces mnogo brze i lakse da naucis "sta je gde" i videces kako se odredjene stvari rade u praksi. Pocni od neke jednostavnije (besplatne) teme, a onda polako kreni ka popularnim i komercijalnim temama koje su obicno slozenije
14. 07. 2012. | #8 |
Miloš Ranđelović
Certified
Datum učlanjenja: 16.05.2008
Hvala: 26
23 "Hvala" u 14 poruka
|
Ne slažem se, mislim da nikad neće steći puno razumevanje sem ako ne uradi to nešto od nule.
Ok je zavirivati u neku drugu temu kao "uzor", ali više će naučiti ako krene od blanko fajla nego ako uzme da menja tu istu. Barem je takvo moje lično iskustvo oduvek bilo.
14. 07. 2012. | #9 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
^ zavisi od ljudi valjda...problem sa samostalnim radom je sto prvo oduzima mnogo vise vremena, plus od nule mozes da napises i dobar i los kod, a ako si pocetnik ne umes da vidis razliku. Ako nadjes dobro napisanu temu i prostudiras i razumes svaku liniju i zasto je bas tako napisana onda si siguran da ucis pravilan pristup. Naravno da mora pre ili kasnije da krene da pise od nule, i naravno da tudj kod nisu bozije zapovesti, pa da ih moras doslovce slediti, ali i izmisljanje tople vode je losa navika...
14. 07. 2012. | #10 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 339
688 "Hvala" u 178 poruka
|
Valjda čovjek prvo treba da nauči html i osnove css-a, potom php i tek onda da se baci na wordpress teme. Learn to walk before you run