e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno.
Sponzor:
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#1 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Imam zakupljen lokal (ugovor o zakupu, sve po PS-u ) i firma od koje sam zakupio lokal mi svakog meseca šalje fakturu za zakup + posebnu fakturu za komunalije (grejanje, struja, telefon ... )
Primetio sam prošli put kada su mi stigli računi da su mi poslali više nego što je zbir računa. Ispostavilo se da je na računima za grejanje PDV 8% i obračunato je kao na primer: osnovica: 3000 din pdv 8% : 240 din ukupno:3240 din Međutim ovi mi na fakturi (pošto ja plaćam njima a oni plaćaju dalje) napišu osnovica: 3000 din pdv 18%: 540 din ukupno: 3540 din Tako da ja njima za račun od 3240 u stvari platim 3540. Šta oni dalje rade ne znam, verovatno plate tih 3240 a razliku od 300din valjda uplate kao PDV? A ako i elektrane uplate 240 dinara za PDV to znači da je za istu uslugu država 2 puta dobila porez. Pitao sam prvo mog knjigovođu, ona kaže da ne zna, pa sam onda zvao ove da ih pitam zašto mi obračunavaju 18% kada lepo piše da je 8%. Dobio sam odogovor da još od jula 2007 postoji neko "uputstvo" (ili nešto slično) po kojem u takvim slučajevima (zakup prostora) oni moraju da obračunaju 18% bez obzira što je originalni PDV 8%. E sada, to meni nema nikakve logike. Kome ide ta razlika u PDV-u? Zašto bi uopšte postojala razlika? Knjigovođa je proverio i kaže da stvarno postoji to "uputstvo" i da je tu sve kako treba. Da li može neko da unese malo logike u ovo i da mi objasni kao da imam 6 godina?
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Zakup domena koji je istekao... | Vladimir Rodic | Sva početnička pitanja | 23 | 16. 02. 2010. 13:58 |
Zakup servera u EU i porez? | LiquidBrain | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 9 | 16. 01. 2010. 21:50 |