|
Sva početnička pitanja Sva početnička pitanja bi trebala da se postavljaju u ovom forumu, a ako se pretvori u kvalitetnu diskusiju interesantnu svima - prebacićemo je u odgovarajući forum. Molimo "znalce" da ne omalovažavaju početnike, ako žele da pomognu svi ćemo biti zahvalni, ako ne žele, neka preskoče ovaj forum. |
|
Alati teme | Način prikaza |
29. 10. 2007. | #1 |
emperor Selassie
Grand Master
|
C - operacije nad bitovima i maske
Jel ima neko neki (kratak) tekst o maskama kad se radi sa operacijama nad bit(ov)ima i uopšte o operacijama nad bitima? Radimo C na faksu pa sam sve razumeo osim ovog. Takođe, imam jedan zadatak, pa bi možda nekome bilo lakše da mi pojasni malo to na primeru. Zadatak glasi ovako:
"Napisati program na C-u dz5Inver.c koji u zadatom celom broju od zadate pozicije p posmatra n-bitno polje (n zadato) i invertuje bitove u polju, a zatim prikazuje tako izmenjen ceo broj. Zadate vrednosti p i n moraju biti razumne pozitivne vrednosti. Pretpostavlja se da se bit pozicije 0 nalazi na desnom kraju. Potrebno je da program obrađuje više skupova ulaznih podataka." Ova poslednja rečenica govori to da se radi o petlji while (1) koja se izvršava dok recimo ne unesemo nulu, i to je nebitno. Sad, ja razumem šta ovde treba da se uradi (ili se barem nadam da razumem): Npr. imam broj 8, binarno 00001000 i p stavimo recimo na 4 a n na 3, tako da nam je maska pretposlednje 3 cifre (tako?) tj. 00001110. Ona invertujemo binarne cifre samo u toj maski kod našeg broja, i dobijamo 00000110 što je decimalni broj 6. Ako je ovo što sam rekao tačno, onda sam ja to super shvatio, ali ne znam kako napraviti i koristiti masku, odnosno kako odraditi zadatak Takođe, napominjem da ne želim samo rešenje zadatka, jer ću imati gomilu ovakvih zadataka a ne želim da vas smaram svaki čas da mi radite zadatke Evo nečega: Kôd:
#include <stdio.h> main() { int x,p,n,y; /* x je ulaz, y izlaz, p pozicija a n duzina bitnog polja */ printf("Unesite ceo broj: "); scanf("%d", &x); printf("\nUneti poziciju i sirinu polja u reci: "); scanf("%d %d", &p, &n); y = x>>p-n+1; /* ovo sam uzeo iz nekog prethodnog zadatka, tako da ovde verovatno treba nesto drugo da stoji :( */ y = ~y; /* ovo sam ja nesto brljao, tako da ovde SIGURNO treba nesto drugo da stoji :) */ printf("Rezultat: %d\n", y); } |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Bitwise operacije + Osnovne strukture podataka | MrSteel | Flash | 5 | 12. 05. 2007. 21:24 |