|
![]() |
#1 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
![]() Nixa je od onih koji su wish to be lord from shadow
![]() back to subject: php4 ce ostati sigurno jos godinu dana nesto sto ce da se vrti po serverima i aplikacijama ,ma koliko god mi to zeleli ili ne ![]() ]
![]() |
#2 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Čestitam na odluci, svaka odluka zaslužuje čestitke ma kakva bila.
Ali mislim da si prenaglio. Najprostiji primer: dođe čovek, hoće sajt, ima plaćen hosting... a ti sad moraš da ga ubediš da mu ne valja to što je platio i da mora da uzme drugi hosting samo zbog toga što ti ne radiš PHP4? Nije bitno ni kakav sajt, ni koliko para... Kao da neko drži u Beogradu specijalizovan servis samo za Buick, naiđe po neki koji vozi i to, ali većinu vremena igraš pasijans i diviš se fensi natpisu svoje fensi firme iznad fensi ulaznih vrata ![]() Što se tiče prelaza sa PHP3 u PHP4, to je bilo gotovo bezbolno. Najprostiji razlozi su bili to što su skriptovi imali drugačiju ekstenziju pa su lako mogli da "kohabitiraju" (isti sam B. Tadić ![]()
![]() |
#3 | ||||
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
![]() ![]() |
![]() Citat:
JpGraph 2.0 će biti PHP5 only koliko vidim, a sad je u beti. Citat:
Citat:
Generalno je problem kod nas jer se uglavnom naplaćuje po projektu, ne po satu. Da je situacija drugačija rado bih ostao na PHP4 ![]() Citat:
![]() |
![]() |
#4 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Pre nego sto sam server prebacio na PHP5 (za one koji ne znaju, ovaj forum trenutno radi na mom serveru gde je PHP5, a ako neko hoce hosting neka se javi
![]() Ali, Ilija, nije to tema ![]() Ja i dalje pravim PHP4 kompatibilne aplikacije.
![]() |
#5 | |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
119 "Hvala" u 64 poruka
![]() ![]() |
![]() Citat:
![]() |
![]() |
#6 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() To za PHP3 u PHP4 sam spomenuo jer je čovek 2-3 posta pre baš to pitao, nije to vezano za PHP4 u PHP5.
Međutim, treba napraviti razliku između 3 tipa prelaza je - Prelaz progamera na PHP5 (delimično i potpuno). Delimično znači da se prave PHP5 skripovi koji mogu da rade sa PHP4 (slučaj sličan ono prolazu sa HTTP_POST_VARS u _POST....) i potpuno da se napravi PHP5 script koji uopšte ne radi u PHP4. - Prelaz ISP na PHP5 platformu - ja nisam uspeo da nađem ni jedan razlog zašto nebi prešli. Ali iskreno, kada bih ja imao velike klijente, nikada ne bih prešao na PHP5 bez njihove saglasnosti, obično takvi klijenti imaju velike i kompleksne web sajtove i ne verujem da bi bili presrećni da moraju da konvertuju scriptove u PHP5 ako im sve radi kako treba. - Bacward compatibility PHP5 sa starim verzijama, da li će stari sajt raditi sa novim PHP.
![]() |
#7 |
Igor Marinović
Expert
|
![]() Razlog našeg prelaska sa PHP4 na PHP5 je jednostavan: DOMXML. Neće više postojati u PHP5. Koristili smo ga u jednom projektu (tada još DOM nije postojao), i sada treba odlučiti: da li ga koristiti dalje, pa se kasnije snalaziti raznim wrapperima, ili preći na DOM i na PHP5.
Pošto imamo pristup na sve servere na kojima se vrti taj projekat, a DOMXML je svakako bugovit, odgovor je jasan: PHP5 ![]() Interesantno je kako je prelazak na PHP5 inertan, još dugo ćemo gledati PHP4, isto kao što gledamo Apache 1.3.*, a ne Apache 2. Ne sećam se da je PHP3 toliko dugo opstajao. Valjda se administratori rukovode onom starom: zašto menjati pobedničkog konja, ili još bolje: ne diraj lava dok spava ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |||
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
![]() Nedostatak php5 hostinga (što manje više i nije slučaj) je samo jedna strana problema, koji postoji kada se pravi sajt/aplikacija za firmu koja nema sopstvene servere. Problem je mnogo veći sa kompanijama koje već poseduju sopstvene servere. Iz mog višegodišnjeg iskustva mogu ti reći da je politika kompanija što se tiče upgrade-a software-a na istim vrlo konzervativna. Takođe, mnoge poznate Linux distibucije (Debian recimo) još uvek u svojim stable verzijama nisu uključile php5, tako da to dodatno obeshrabruje. Citat:
Citat:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Inace, i ja se ovih dana igram sa 5-ticom (konkrentno 5.1 beta 3). Malo sam istrazivao koliko je petica zastupljena, jer mi se zaista svidja sta sve php5 donosi i otkrio porazavajucu cinjenicu - cak i sajt php.net trchi na verziji 4!
Citat:
Inace, dobar tekst i rasprava na ovu temu postoji na http://www.sitepoint.com/blog-post-view.php?id=234249 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
119 "Hvala" u 64 poruka
![]() ![]() |
![]() Pa vidiš da koriste PHP 4.3.3... Čak nisu uradili upragrade ni na prepoučenu verziju u PHP4 grani
![]()
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
php platforma | bojan`s | Sva početnička pitanja | 1 | 10. 08. 2008. 15:00 |
PHP DEbug platforma | Pedja | PHP | 0 | 07. 08. 2007. 23:21 |
Potreban C ili C++ programer (Linux platforma) | MorenoArdohain | Poslovne ponude i zapošljavanje | 1 | 19. 06. 2006. 23:38 |